Katrina Fernandez, Na pomoč, za božič mi je hudo! (Vir: Aleteia)

Draga Katrina,

mislim, da mi bo letošnji božič povsem spodletel, nikakor nisem pri volji. Letos je zelo težko z denarjem, a ne bom te dolgočasila z mojim finančnim stanjem. Preprosto nisem več sposobna, da bi za svoje otroke in družino naredila toliko kot običajno in nad tem sem razočarana. Ker sem tako potrta, z družino nismo še ničesar naredili za božič. Vem, da božič niso samo darila in da gre za Kristusa, toda moje finančne težave so vsemu pustile svoj pečat. Potrebujem dober pogovor, da se znebim te grozne slabe volje.

Hvala,

Zafrustriranka

 

Draga Zafrustriranka,

bili smo tam, neredili ono, kupili majico; neverjetno je imeti darežljivo srce, pa nobenih finančnih sredstev, da bi lahko kaj podarili. Kdo si ne želi svojih otrok in družine obdariti z darili? Toda zapomni si, niso samo darila merilo ljubezni, ampak čas. Ko preživiš čas z nekom, mu daš vedeti, da ga ceniš in uživaš v njegovi družbi. To velja tako za tvoje otroke kot za Boga. Preživi čas z njimi in znova te bo zajela praznična vedrina.

Tvoji otroci si ne bodo zapomnili daril, ki jih bodo dobili, ampak leta, ko je bila njihova mama zaradi božiča nesrečna in obupana. Morda se ta izjava zdi zlajnana, a ni zato nič manj resnična. S tarnanjem zaradi tega, ker jim ne moreš ničesar kupiti za božič, jim sporočaš, da je sreča povezana zgolj z materialnimi stvarmi. Prepričana sem, da to ni tisto, kar bi svoje otroke želela naučiti o božiču.

Namesto tega, da ta čas ignoriraš, ker si ne moreš privoščiti praznovanja, kakršnega ste bili vajeni, ga sprejmi. Začni s praznovanjem adventa v tihem pričakovanju Kristusovega rojstva. Nekaj časa še imaš. Preživite ga skupaj, v molitvi, skupaj preberite evangelije o Kristusovem rojstvu in poslušajte adventno glasbo. Ustavite se in uživaj čas s svojo družino. Usedite se skupaj in si oglejte klasične božične filme. Z družino se usedite pod božično drevo; preberi jim božične zgodbe in oni naj kakšno preberejo tebi.

Sama si rada vzamem čas, da si ogledam lokalne božične okrasitve. Pečeni piškoti v pločevinki in termovka vroče čokolade je vse, kar potrebuješ za božično doživetje.

Moj nasvet je, da si letos dovoliš izpustiti svoja pričakovanja in preprosto uživaš trenutek s svojimi otroki. Pogrej se v tihih trenutkih z Bogom, ki nam je dal najlepši zgled časa ‒ ljubezni, ko je sprejel, da se bo učlovečil in bival z nami. Tudi za to, da bi preživel čas s tabo.

Več na: http://aleteia.org/2016/12/13/help-im-too-broke-for-christmas/