Philip Kosloski, Hollywoodska zvezda Loretta Young se je uprla pritisku studia, naj splavi (Vir: Aleteia)

Klasična hollywoodska zvezda Loretta Young je imela od leta 1917 do 1961 uspešno igralsko kariero, s katero si je za svoje dosežke na področju filma in televizije zaslužila dve zvezdi na hollywoodski aleji slavnih. A njena kariera bi se lahko predčasno končala, ker se je uprla »moralni klavzuli«, ki so jih vsiljevali studii, da bi zagotovili, da mlade igralke ne bodo vzbujale pohujšanja.

To je pomenilo, da slavne igralke niso smele imeti nedovoljenih afer in če so jih imele, je bil splav edina možnost, da »uredijo« problem. Po nedavnem članku v Vanity Fair »nepričakovana nosečnost« ne bi osramotila le filmske blagajne, ampak bi škodovalo tudi politiki studia.«

Večina hollywoodskih igralk je v tem obdobju naredilo, kar je bilo treba, da so ohranile svojo kariero. Klasične ikone kina Joan Crawford, Bette Davis in Judy Garland so bile prisiljene v splave, da so ohranile svojo zaželenost. Studijski direktorji so trdili, da ljudje hočejo, da te ženske ostanejo nespremenjene in materinstvo bi to podobo omajalo. Cari Beauchamp je napisala: »Splošna predpostavka je bila, da slavne igralke ne bi bile več slavne, če bi imele otroke.«

Nekaterim igralkam so prepovedali celo, da bi se poročili. Jean Harlow se npr. ni smela poročiti z Williamom Powellom, ker je »MGM v njeno pogodbo napisal člen, ki ji prepoveduje, da bi se  poročila.«

Kot je dejala njena snaha, ji je Youngova leta kasneje povedala, kaj se je zgodilo. Sredi snemanja filma, »ko je filmska ekipa z vlakom potovala nazaj v Hollywood… se je Gable priplazil v osebni nočni kupe in jo izkoristil… Bila je tako ponižana… in nič ji ni preostalo, saj je bilo vse to »na programu«. Ker je to vadila od tretjega leta dalje, ji ni preostalo drugega, kot da si nadane vesel obraz in gre naprej. Vedela je, da bo morala delati z njim.«

Ko je Youngova ugotovila, da je noseča, sta oba z Gablom o dogodku molčala. Studio je pritiskal nanjo, naj naredi splav, a ona je odklonila, odločila se je, da bo storila vse, da bo to prikrila in upala, da bo lahko nadaljevala kariero in bila obenem mati.

Youngova je imela v zgodnjih mesecih nosečnosti številne javne dogodke in intervjuje, da bi tako kasneje lažje razložila svojo potrebo po počitku. Nato je s svojo materjo načrtovala nekaj ednov dolgo potovanje čez lužo. Ko se je vrnila, je tisk poročal, da je zbolela.

Svojo hči (Judy) je rodila v počitniški hiši v Los Angelesu in jo dala v posvojitev, imenovala jo je po svetem Judu, zavetniku za težke situacije. Kasneje je Youngova svojo lastno 19 mesečno hčer posvojila. Ta dogodek je navdihnil direktorja Joela in Ethana Coena v njunem filmu: Pozdravljen cezar, v katerem lik Scarlett Johansson prisilijo, da podpiše sporazum, da svojega otroka odda profesionalcu, ki ji po preteku določenega časa dovoli posvojiti otroka.

Youngova se je odločila, da bo svoji hčerki resnico povedala šele pred njeno poroko. Judy je bila razočarana zaradi številnih laži v katerih je odrasla in si je želela, da bi vseskozi vedela za resnico.

Potem, ko je rodila Judy, se je Youngova poročila s producentom Tomom Lewisom in imela dva sinova, Petra in Christopherja. Kasneje se je posvečala številnim katoliškim dobrodelnim organizacijam in stala župljanka župnije Dobrega pastirja.

Hollywoodske zvezde so  bile in so še vedno pod pritiskom studijev, naj za svojo kariero, naredijo nepredstavljivo. Kar je storila Loretta Young, bi jo lahko stalo vsega in njena odločitev, da bo vse skupaj zamolčala celo svoji hčeri, ima še vedno posledice. Dobro, da jo je njena katoliška vera spomnila, da je najpomembnejše, da za vsako ceno zaščiti življenje in tvega vse, namesto, da bi ga končala.

Več na: http://aleteia.org/2016/09/26/hollywood-star-loretta-young-rebelled-against-studio-pressure-to-have-abortion/