s.Theresa Aletheia Noble, Lady Gaga in spletna evharistična policija (Vir: Aleteia)

Bila sem učiteljica tretjega razreda in sem imela nekajkrat privilegij opazovati trenutek, ko se je otrok naučil brati. Spremenljiv, tuj zvok začeblja iz otrokovih ust, ko se v njegovem razumu in srcu nekaj premakne in z naporom z njegovih ustnic zdrsi beseda. To je nekaj čudežnega. Vsakič, ko se je zgodilo, sem osupnila in otrok je bil vesel in presenečen. Bilo je kot da bi po vsem tem težkem delu oba komaj verjela, da se je res zgodilo.

Večina izmed vas morda ne ve, … v enem svojih prvih zapisov na blogu sem zapisala, kako sem se v Katoliško Cerkev začela vračati kot ateistka in priznala, da sem skoraj eno leto nevredno prejemala obhajilo.

Končno sem v nekem čudovitem trenutku dobila preblisk, da bi morala iti k spovedi.

To sem zapisala, da bi pokazala na vrednost postopnosti v duhovnem življenju. Ne postopnosti prava, ampak postopnosti v razumevanju prava. To je realnost našega življenja. Do razumevanja Božje postave ne pridemo preprosto z branjem. Vse življenje traja, da razumemo duhovne stvari na način, ki presega intelektualno razumevanje in da resničnost prodre globoko v naša srca.

Dober primer je Jezusova zapoved: »Ljubíte svoje sovražnike« (Mt 5,44). Za koliko od nas je to težko? Koliko izmed nas nas res lahko reče, da to razumemo? Toda v življenju so trenutki, ki nam pomagajo napredovati v razumevanju, kako ravna Bog in kako lahko z njim ravnamo mi.

Verjetno ste slišali, da je Lady Gaga nedavno objavila nekaj o sveti maši, in kako jo je nagovorila vrstica iz duhovnikove pridige: »Evharistija ni nagrada za popolne, ampak hrana, ki nam jo daje Bog.« Verjetno je le malo vedela o tem, da je duhovnik navajal odlomek iz apostolske spodbude Veselje evangelija, in da ta misel izvira od prvih cerkvenih očetov, ki so evharistijo pogosto primerjali zdravilu za grešnike.

Bila sem vznemirjena, ko sem videla njeno objavo. Katoliška odpadnica milijonom svojih občudovalcev govori o evharistiji. To je kot bi se uresničile sanje nekoga, ki skrbi za evangelizacijo (Da ne omenjam, posebno vesela sem bila zato, ker za Lady Gaga redno molim.) Toda moje razburjenje je bilo premagano, ko sem začela brati komentarje pod objavo, kot so:

»Lady Gaga ne sme prejemati evharistije dokler se ne pokesa tega, kar je naredila.«

»Upam, da je šla najprej k spovedi in se pokesala.«

Dobro, torej, za vse, ki ne veste, Gaga je res šla k spovedi, toda od kdaj je krščanstvo bolj pridiganje pravil kot pridiganje evangelija usmiljenja? In kdaj nam je krščanstvo dalo sposobnost brati duše in videti preteklost in prihodnost nekoga?

Krščanstvo naj bi bila ljubezenska zgodba z Bogom in našimi bližnjimi. Gotovo, oseba bi morala biti pred prejemom evharistije v stanju milosti in gotovo, zaželeno je, da to sporočilo spoštljivo posredujemo nekomu, za katerega vemo, da mu bo to pomagalo.

Toda večina komentarjev sporočila Lady Gaga povzema, da 1. je Lady Gaga prejela obhajilo, 2. da pred tem ni šla k spovedi in 3. da ni bila v stanju milosti. Najbolj me je potrlo to, da sem bila priča temu nevelikodušnemu odnosu s katerim kristjani opazujejo in  obtožujejo na stotine ljudi bogokletja ali smrtnega greha, in se namesto tega ne posvečajo raje navdihu, da bi zanje darovali svoje molitve…. Naj vam pokažem eno objavo, ki je bila vzgojna in poučna, ker posreduje tako pomen spoštovanja Najsvetejšega kot tudi ljubezen do Lady Gaga:

»Evharistija, biser velike vrednosti, ne znam živeti brez nje. Spoved, ki ji sledi kruh življenja je največja in najbolj osvobajajoča izkušnja, ki sem jo kdajkoli imela. Dobesedno kot ogenj v moji duši. Kakšna izjemna izkušnja ozdravljenja. Hvala ti Lady Gaga. Molim zate.«

To je lep komentar, ki posnema Kristusa; spoštuje dostojanstvo človeške osebe in pravila. Ta komentar omogoča biti oboje/in namesto ali, medtem, ko ničesar ne predpostavlja niti ne obsoja.

Vsi se učimo, kako brati Božjo postavo, nekateri bolje, drugi slabše. Včasih se ljudje ne zavedajo postave. Včasih besede, natisnjene na listu papirja, ne bodo dovolj, da bi oseba razumela. Včasih le izgovarjamo besede, postavljamo skupaj zloge in nenadoma, v nekem prelepem trenutku, se vse sestavi.

Odkrito priznavam, da sem na številnih področjih svojega življenja še vedno »brneč bron ali zveneče cimbale« (1 Kor 13,1), tako kot vi berem zvoke besed, ki se v mojem razumu in srcu ne vedno ne povežejo. Upam, da mi drugi odpuščajo in me razumejo, da medtem, ko sama nisem sposobna prebrati nekaterih besed, tudi oni ne znajo prebrati drugih. Z Božjo pomočjo, drug drugega učimo. Z Božjo pomočjo ne delamo sodb o duhovnem življenju drugega človeka ali njegove bližine z Bogom. Z Božjo pomočjo drug drugega spodbujamo na način, ki spoštuje dostojanstvo vsakega človeškega bitja, ki je ustvarjeno po podobi in podobnosti Boga.

http://aleteia.org/2016/05/17/lady-gaga-and-the-online-eucharist-police/