V nekaterih družinah morda letos ne boste mogli prisostvovati obredom velikega tedna, ker so vaši otroci še premajhni, ker je morda kateri izmed njih bolan ali pa bogoslužje poteka ob času, ko so že v postelji … Kljub temu vas vabimo, da se na največji krščanski praznik – veliko noč – pripravite skupaj z otroki. Tako bodo tudi oni lažje razumeli simboliko in skrivnosti velikega tridnevja in velike noči.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veliki četrtek

 

Uvod

Maša Gospodove večerje na veliki četrtek je veselo praznovanje, kajti ta večer nam  je Jezus dal samega sebe v evharistiji in nam podaril duhovništvo in njegovo zakramentalno moč. Zvonovi zvonijo ob slavi, nato pa utihnejo do praznovanja velike noči. Ko se maša konča, gremo z Jezusom v vrt Getsemani in z njim bedimo.

 

Današnja Božja beseda

Pojdite na hozana.si, kjer najdete besedila Božje besede za veliki četrtek.

 

Dejavnost, ki spodbuja izkušnjo vere

Na veliki četrtek v družini iz kilograma pšenične moke spečemo dvanajst majhnih hlebčkov kruha in se z njimi spomnimo večera, ko je Jezus dvanajstim apostolom razdelil kruh in vino, svoje telo in kruh. Recept za peko kruha najdemo na spletu. Majhne hlebčke pojemo pri večerji, pri kateri se spomnimo, da smo tudi člani naše družine poklicani, da bi bili eno, tako kot je v velikoduhovniški molitvi Jezus prosil za svoje učence (Jn 17).

 

Spodbuda za pogovor

Danes je Jezus podelil prvo obhajilo svojim apostolom. Kaj jim je Jezus dejal? Kako mislite, da so se počutili? Kadar greste k maši, ste pri zadnji večerji!

 

Današnja molitev

Jezus, hvala ti, ker si nam podaril samega sebe v evharistiji. Naj vedno cenimo dar tvojega telesa in krvi pod podobama kruha in vina. Amen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veliki petek

 

Uvod

Danes je edini dan v letu, ko ni svete maše. Danes pri obredih velikega petka premišljujemo o trpljenju našega Gospoda in o služenju občestvu.

 

Današnja Božja beseda

Pojdite na hozana.si, kjer najdete besedila Božje besede za veliki petek.

 

Dejavnost, ki spodbuja izkušnjo vere

Veliki petek je dan strogega posta. V večini župnij, morda tudi v vaši, ob 15.00 poteka križev pot. Udeležite se ga, če vam le čas dopušča.

Danes je dan molitvene tišine, še posebno med 12.00 in 15.00, ko ne gledamo televizije, poslušamo glasbe ali se glasno igramo. Ta tihi čas izkoristimo za izdelavo papirnatih obeskov, ki prikazujejo Jezusovo trpljenje: križa, žebljev, kapelj krvi, solz… Postavimo jih v molitveni kotiček poleg butarice ali oljčne vejice, ki smo jo prinesli od nedeljske svete maše.

 

Spodbuda za pogovor

Na veliki petek je Jezus za nas umrl. Kaj bi mu želeli danes povedati? Česa se bomo spominjali nocoj, jutri in v nedeljo?

 

Današnja molitev

Gospod Jezus, danes se spominjamo tvoje smrti. Hvala ti, da si za nas dal svoje življenje. Vemo, da si to storil, ker nas imaš rad. Tudi mi te imamo radi. Amen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Velika sobota

Uvod

Velika sobota je dan, ko Jezusa počastimo  v Božjem grobu. Zgodaj zjutraj duhovniki blagoslavljajo ogenj in vodo, preko dneva pa velikonočna jedila. Zvečer se prične velikonočna vigilija, ki je najbolj slovesno bogoslužje celotnega cerkvenega leta. Z njim se začne praznovanje Kristusove zmage nad smrtjo.

 

Današnja Božja beseda

Pojdite na hozana.si, kjer najdete besedila Božje besede za veliko soboto.

 

Dejavnost, ki spodbuja izkušnjo vere

Na veliko soboto poleg tega, da se Jezusa, ki leži  v grobu, pripravimo tudi velikonočna jedila. Danes jih bomo nesli k blagoslovu, zaužili pa jih bomo šele pri velikonočnem zajtrku. Ta jedila imajo poseben pomen: šunka predstavlja Kristusovo telo, hren žeblje, s katerimi je bil Kristus pribit na križ. Rdeči pirhi simbolizirajo kaplje Kristusove krvi, pa tudi novo življenje, ki se prebije iz lupine – kamnitega groba. Okrogla potica nas spominja na trnovo krono. Bodimo pozorni na to, da otrokom ob njihovi pripravi razložimo njihov pomen. Ko jih bomo odnesli k blagoslovu, se vsaj za nekaj trenutkov v molitvi ustavimo tudi pred Božjim grobom, v katerem počiva Jezusovo mrtvo telo.

 

Spodbuda za pogovor

Kaj se je včeraj zgodilo z Jezusom? Kje je zdaj?

 

Današnja molitev

Gospod, tvoje mrtvo telo počiva v Božjem grobu. A v nas že tli upanje. Premagal boš smrt in nas rešil njenih vezi!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Velika noč

 

Uvod

Aleluja! Kristus je vstal! Aleluja! Kristus bo znova prišel! Aleluja! Aleluja! Aleluja!

 

Današnja Božja beseda

Pojdite na hozana.si, kjer najdete besedila Božje besede za veliko soboto.

 

Dejavnost, ki spodbuja izkušnjo vere

Z družino molitveni kotiček okrasite vstajenjsko, npr. po vzoru praznega groba. Otroci lahko narišejo, pobarvajo in izrežejo prazen grob, like presenečenih vojakov, angela, Marije Magdalene, emavških učencev… in vstalega Jezusa. Ob teh likih ponovno preberimo svetopisemske pripovedi o vstajenju.

Po prihodu od svete maše skupaj zajtrkujmo blagoslovljena jedila. Se še spomnimo, kaj vsako izmed njih simbolizira?

V popoldanskem času pa si vzemimo čas za staro igro s pirhi.

 

Spodbuda za pogovor

Kaj čudovitega se je zgodilo na današnji dan? Zakaj je za nas tako pomembno?

 

Današnja molitev

Gospod Jezus, premagal si smrt, zato tudi za nas smrt ni zadnja beseda. Ti si zadnja Beseda, ki je resnična in živa. Amen. Aleluja!