Kaj je zakramentalni zakon? (Vir: Aleteia)

1.del

Kaj je v očeh Cerkve zakramentalni zakon? Kaj je ničnost zakona in kaj ni? Ali so otroci, katerih starši so živeli v ničnem zakonu, nezakonski? Lahko nekdo, ki je ločen, pa ni vstopil v drugo zvezo, prejema obhajilo? …

O tem je za Aleteio spregovoril John Kennedy, Irec, ki dela v glavni pisarni Vatikanske kongregacije za nauk vere na oddelku za zakon.

Kaj je zakramentalni zakon?

Pomislite na kovanec, ki ima dve strani, a je še vedno en kovanec, to vam lahko pomaga kot podoba, ki opiše intimno povezanost med zakramentom in krščanskim zakonom.

Malo ozadja: Naša vera nam pravi, da nam je zakramente dal Jezus in jih je Cerkev sprejela kot vidna znamenja milosti. Milost je Božja ljubezen do človeštva… Ko nam Bog daje milost, je to nekaj podobnega kot dobri pastir, ki gre iskat izgubljeno ovco. Milost je ta zastonjski dar, ki nam ga Bog ponuja iz svoje neskončne dobrote.

Beseda zakrament prihaja iz latinske besede sacramentum, kar pomeni: narediti za sveto, posvetiti. Zakramentalni zakon je torej nekaj, kar nam je dal Jezus in kar posveti zakonca in jima pomaga hoditi po poti svetosti in odrešenja.

Ko pomislimo na zakon, razumemo, da je nekaj več kot zgolj pravna pogodba s pravicami in dolžnostmi. Je sveti odnos, ki zakonca poveže enega z drugim in kar je še pomembneje, z Bogom. Ta odnos s svetopisemskimi pojmi pogosto opisujemo kot zaveza. Zaveza je sveta vez med Bogom in njegovim ljudstvom.

V krščanskem zakonu zakonsko zavezo skleneta moški in ženska, ki v Božji navzočnosti, med seboj skleneta zvezo za vse življenje z izmenjavo privolitve vpričo duhovnika in dveh prič. Par v tem trenutku ustvarja nekaj novega in lepega. To novo stanje življenja je po svoji naravi usmerjeno k dobremu zakoncev, rodovitnosti in vzgoji otrok. Ker to zvezo blagoslovi Bog, postane sveta, ne zaradi osebnih zaslug zakoncev, ampak zaradi Kristusa. Kristus je tisti, ki naredi zakon svet. V evangeliju izvemo, da je v Kani na poročni slovesnosti blagoslovil zakonca in po zakramentu zakona to dela tudi danes. Zato zakon, kadar sta oba zakonca krščena, zaznamuje posebno dostojanstvo… Pomembno je podčrtati, da sveta maša, četudi je najvišji izraz naše vere, zakona ne naredi zakramentalnega. Pač pa je dejstvo, da sta zakonca krščena tisto, kar naredi zakon zakramentalen.

Več na: http://aleteia.org/2016/04/06/everything-you-ever-wanted-to-know-about-marriage-and-annulments-but-were-afraid-to-ask/