Marta Jerebič, Francija kaznuje “zavajajoče” spletne strani proti splavu (Vir: Radio Ognjišče)

Francoski parlament je minuli četrtek sprejel zakon, ki kaznuje ustanovitelje spletnih strani, ki ustrahujejo ali izvajajo psihološki in moralni pritisk na žensko, naj ne splavi. Zakon predvideva do dve leti zapora in 30.000 evrov globe. Socialistična vlada zatrjuje, da ne bodo preganjane spletne strani, ki ščitijo nerojene otroke, ampak samo tiste, ki se predstavljajo kot nevtralne in dajejo zavajajoče informacije. Vendar pa je zakon zelo ohlapen. Celo laični mediji, kot je Le Monde, ga kritizirajo kot napad na svobodo izražanja.

V Franciji državne spletne strani ženskam, ki se želijo informirati o tej temi, ponujajo samo informacije o splavu. Nikoli ne omenjajo otroka, ne govorijo o zarodku ali plodu, ampak le o ‘vsebini’ nosečnosti. Vsako leto v državi beležijo 200.000 splavov. Spletne strani za zaščito življenja so se pojavile kot mesto poslušanja žensk, ki se znajdejo s stiski ob težki odločitvi in želijo izvedeti več o tem.

Francoski škofje so že pred sprejemom zakona izrazili zaskrbljenost. Predsednik Francoske škofovske konference, nadškof Georges Pontier, je v pismu francoskemu predsedniku Francoisju Hollandu zapisal, da prekinitev nosečnosti ostaja težko in hudo dejanje, ki globoko vpliva na vest posameznika. Številne ženske v težkih situacijah ne vedo, kako se odločiti, iščejo nasvet in čutijo potrebo po pogovoru. Spletne strani po besedah nadškofa Portiera nadomeščajo pomanjkanje posvetovalnic, njihov uspeh pa dokazuje, da odgovarjajo pričakovanjem žensk. Na teh mestih sprejemajo vse: od tistih, ki obdržijo otroka, do tistih, ki vztrajajo pri odločitvi za splav ali po splavu čutijo potrebo, da o tem spregovorijo.

Kot dodaja spletni portal tednika Družina, pravniki vidijo precejšnjo težavo v razlikovanju med poskusom preprečevanja splava in svobodo mnenja. »Vedno je občutljiva stvar kaznovati domnevne laži in ugibanja, če je država tista, ki določa resnico«, je že lani novembra izjavila francoska aktivistka za varovanje podatkov Adrienne Charmet.

Več na: http://radio.ognjisce.si/sl/187/svet/23159/