Naša družina praznuje…

Sveti Miklavž

Sveti Nikolaj iz Mire ali sv. Miklavž je zavetnik otrok. Kot škof je vrgel tri kepe zlata v dom revne družine, ki je imela tri hčere, da bi preprečil, da bi jih prodali v sužnost. Sedaj vemo, od kod izvirajo tri jabolka, s katerimi je navadno upodobljen, pa tudi navada, da nekateri sv. Miklavžu nastavijo vsak svoj pehar, krožnik ali škorenjčke, v katere jim prinese darove!

 

Današnja Božja beseda

Na praznik sv. Miklavža lahko preberete naslednji odlomek: Mr 10,13-16.

 

Dejavnost, ki spodbuja izkušnjo vere

God svetega Miklavža spremlja medsebojno obdarovanje. Nekdaj je sveti Miklavž otrokom prinašal svoje darove (npr. jabolka, orehi, suhe hruške) v pehar, ki so ga večer pred tem nastavili v ta namen.

Svetemu Miklavžu lahko tudi mi pomagamo tako, da mu poskušamo postajati vedno bolj podobni z drobnimi pozornostmi, ki jih namenjamo  članom svoje družine, sorodnikom, sošolcem, prijateljem in vsem drugim ljudem, s katerimi se v tem času srečujemo. Potrudimo se, da si bomo za to prizadevali vsaj nekaj časa (vsaj dober teden) pred njegovim godom. Veselje, ki nas bo navdalo, ko bomo videli ljudi, ki smo jih s svojimi dejanji razveselili, nas bo gotovo nagnilo k temu, da bomo skušali biti sv. Miklavžu vedno bolj podobni tudi v prihodnje!

 

Spodbuda za pogovor z otroki

Sveti Miklavž predstavlja duha darežljivosti. Zakaj je pomembno, da to, kar imamo, delimo z drugimi? Zakaj je tako pomembno, da dajemo darove tistim, ki imajo manj kot mi?

 

Današnja molitev

Sveti Miklavž, varuj otroke vsega sveta, še posebno tiste, ki so ubogi, lačni, bolni ali v nevarnosti. Prinesi jim Jezusa, in pomagaj nam, da bomo pomagali tistim, ki so v potrebi.  Amen.