Philip Kosloski, 9 kratkih molitev za čez dan (Vir: Aleteia)

Nimate časa? Poskusite s temi molitvami, ki vzamejo samo nekaj sekund.

Vas je kdaj zamikalo, da bi potiho ali naglas nekaj zmolili? »Gospod, pomagaj mi!« je kratka molitev, ki jo verjetno najpogosteje uporabljamo. Toda Cerkev ima dolgo tradicijo kratkih molitev zahvale ali obžalovanja, ki si jih zlahka zapomniš in se imenujejo vzdihi. Te lahko zmolimo kadarkoli čez dan. Morda so nastali po Pavlovi spodbudi: »molite brez prenehanja«.

Naše vsakdanje življenje nam ne omogoča vedno molitve. Morda nam ne uspe iti k sveti maši ali pa počastiti Gospoda v adoraciji. Lahko pa zmolimo kratke molitve češčenja, hvale, kesanja in to kadarkoli in kjerkoli. Lepota te vrste molitve je, da vsakemu omogoča, da se med svojim delom, v šoli ali pri katerikoli drugi dejavnosti kadarkoli obrne na Boga. Vzdihe si lahko zlahka zapomnimo in ne zahtevajo drugega kot srce, odprto za Božjo ljubezen. Ko jih molimo v veri, lahko človekovo srce povzdignejo od vsakdanjih skrbi življenja k duhovnim višinam milosti. In ta vaja lahko naredi vaše življenje sveto.

To so molitve iz srca, ki jih molimo spontano, kadar začutimo potrebo po molitvi¦

Spodnjih devet molitev si ni težko zapomniti. Če molitvenih vzdihov do sedaj niste poznali, si jih lahko nekaj najljubših zapišete na kartonček, ki ga nosite v svojem žepu ali torbici, dokler se ne boste navadili moliti jih. Po nekaj tednih boste spoznali, da je čisto običajno, da tako molite in dvigate svoje srce k Bogu.

  1. Gospod Jezus Kristus, Božji Sin, usmili se mene, grešnika.
  2. Sveto Jezusovo srce, zaupam vate.
  3. Jezus, Marija in Jožef, izročam vam svoje srce in svojo dušo.
  4. Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni.
  5. Moj Bog in moje vse!
  6. Jezus, moj Bog, ljubim te nad vse.
  7. Srce Jezusovo, ki goriš iz ljubezni do nas, vžgi naša srca s svojo ljubeznijo.
  8. Jezus, krotkega in ponižnega srca, naredi moje srce podobno tvojemu.
  9. Hvaljen bodi Bog!

Več na: https://aleteia.org/2017/09/19/10-short-and-powerful-prayers-to-pray-during-the-day/