Mojca M. Štefanič, »Papež nadaljuje pisanje cerkvenega nauka« (Vir: Družina)

Papež Frančišek s svojo posinodalno apostolsko spodbudo Radost ljubezni trdno stoji na tleh cerkvenega izročila, vendar nadaljuje pisanje cerkvenega nauka, je v predavanju v okviru teološkega tečaja na Dunaju dejal tamkajšnji nadškof, kardinal Christoph Schönborn. »Nauk Cerkve se razvija, vendar se razvija organsko. Piše se ga dalje«, je dejal kardinal. »Vera se ne spreminja, oblika, razlaga vere in izkušnje, ki rastejo iz nje, pa se spreminjajo«, ker se spreminjajo tudi časi in življenjski položaji ljudi.

Ena izmed osrednji izjav v Radosti ljubezni je, da je ta radost ljubezni, ki jo živimo v družinah, tudi radost Cerkve. Papež Frančišek v besedilu priznava, da Cerkev mladoporočencev v prvih letih zakona ni vedno dobro spremljala, saj ni bilo nobenih ponudb, ki bi se nanašale na življenjsko okolje mladih parov.

Osmo poglavje v apostolski spodbudi obravnava »zahtevne primere«, kot so ločitve in znova civilno poročeni zakonci. Vsaka razveza je sicer proti Božji volji, vendarle pa se zavedamo tudi šibkosti ljudi. Tudi če si Cerkev običajno zamišlja le popolnost, mora v pastorali spremljati tudi svoje najšibkejše člane, ki trpijo zaradi izgubljene ljubezni. Naloga Cerkve je, kot piše sveti oče, da igra vlogo »poljske bolnišnice«.

Kardinal je priznal, kako olajšan je bil, da papež v Radosti ljubezni glede prejemanja zakramentov za znova civilno poročene ne daje enotnih navodil: »Skupnega recepta v tem primeru ni.« Papež Frančišek poudarja, da je veliko bolj potrebno odgovorno pastoralno razločevanje posameznih primerov. Po besedah kardinala Schönborna je »odločilna točka v tem, da duhovnikom pomeni izziv natančneje preučiti posamezne primere«.

Kardinal je ob tem spomnil na svojo mater, ki je bila samohranilka s štirimi otroki. Ko se je znova poročila, so on in njegovi sorojenci to razumeli, čeprav jim je bilo pri srcu težko. »Drugače je, če je nekdo pripravljen stopati po isti poti z žensko s štirimi otroki, kot pa če nekdo samovoljno zapusti nedotaknjeno družino in s tem prekine zakonsko zvezo.«

Vir: Kathpress

Več na: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/»papez-nadaljuje-pisanje-cerkvenega-nauka«