John Burger, Švedski znanstveniki na zarodkih izvajajo poskuse, ki so bili doslej tabu (Vir: Aleteia)

Manipulacije biologov z genskim materialom

Razvojni biolog Fredrik Lanner je pričel s spreminjanjem DNA-ja v zdravem človeškem zarodku. To je prvi raziskovalec, za katerega je znano, da želi spremeniti gene zdravih človeških zarodkov.

Lanner poskuša spreminjati gene v človeškem zarodku, da bi ugotovil, kako geni usmerjajo zgodnji razvoj zarodka. Upa, da bo njegovo delo vodilo v nove načine, kako zdraviti neplodnost in preprečiti splave. Upa tudi, da bo s tem znanstvenikom pomagal k boljšemu poznavanju celic zarodka tako, da jih bodo nekoč lahko uporabili pri zdravljenju številnih bolezni.

Toda kritike skrbi, da bo ustvarjanje sprememb DNA v človeških zarodkih privedlo do napak v človeški genetiki in povzročalo nove bolezni, ki bodo vplivale na naslednje generacije.

Lanner pravi, da je najprej načrtoval, da bo preučeval je zarodke v prvih sedmih dneh njihovega razvoja in da jim ne bo dopustil, da bi se razvijali dlje od 14 dni. Morebitne koristi bi bile neverjetne, trdi.

Toda, če embrijem ne bi dovolil daljšega razvoja kot dva tedna, to pomeni, da bi bila nerojena človeška bitja ustvarjena le za to, da bi bila usmrčena.

Njegova raziskovalna ekipa je v štiricelični embrio vbrizgala genetsko orodje imenovano CRISPR-Ca9. To orodje sestavljata dve molekuli, ki lahko izničita posamezne gene in povzročita določene spremembe DNA. Znanstvenikom omogoča veliko lažje in natančnejše spreminjanje DNA kot je bilo to kdajkoli možno. Lanner to tehniko imenuje »spreminjevalka igre«.

Marcy Darnovsky, ki vodi Center za genetiko in družbo, nadzorne skupine v Kaliforniji, ki sicer podpira raziskave na zarodkih, svari, da je proizvodnja genetsko spremenjenih človeških zarodkov »precej nevarna«.

»To je korak k proizvodnji genetsko spremenjenih človeških bitij«, pravi Darnowskijeva. »To je lahko razlog za veliko skrb.«

Eden izmed strahov je, da lahko znanstveniki naredijo napako in po nesreči ustvarijo nove bolezni, ki bi se prenašale cele generacije.

»Ko spreminjaš gene človeškega zarodka, to pomeni, da spreminjaš gene vsake telesne celice za vse potomstvo, vse generacije, ki bodo sledile temu novemu človeškemu bitju«, pravi Darnovskyeva. Te spremembe so torej trajne in nepovratne, in ne vemo, kaj bodo prinesle.«

Več na: http://aleteia.org/2016/09/23/swedish-scientist-conducting-embryo-experiments-previously-thought-to-be-taboo/

Foto: splet