John Burger, Nov zakon, nov minimum: V Belgiji evtanaziran mladoletnik (Vir: Aleteia)

Belgija je z evtanazijo na smrt bolnega sedemnajstletnika, prestopila še en moralni mejnik.

 

»Prišlo je do evtanazije,« je potrdila Jacqueline Herremans, članica beglijske zvezne komisije za evtanazijo.

Belgija je leta 2014 znižala kriterije za izvajanje evtanazije in jo dovolila tudi za končanje življenja otrok »v brezupni zdravstveni situaciji nenehnega trpljenja, ki ga ni mogoče prenašati ali lajšati, in ki v kratkem času povzroči smrt«.

Prošnjo za evtanazijo mora podati mladoletnik, ki mora biti pri zavesti in sposoben racionalnih odločitev; imeti mora soglasje staršev; preuči pa jo ekipa zdravnikov in neodvisnih psihiatrov ali psihologov.

Wim Distelmans, predsednik komisije za evtanazijo, je dejal, da je bil 17-letnik, ki je imel  neozdravljivo bolezen, ubit s »paliativno sedacijo«.

»Na srečo je zelo malo otrok, ki pridejo v poštev za evtanazijo, toda to ne pomeni, da bi lahko odklonili pravico do dostojanstvene smrti,« je povedal Distelmans.

Toda evtanazija očitno postaja modna. Belgijska paraolimpijka Marieke Vervoort je v Rio de Janeiru dejala, da razmišlja, da bi z evtanazijo pobegnila fizični bolečini, ki je ni mogoče prenašati.

Vervoortova, ki je na paraolimpijskih igrah dosegla srebro v tekmi z vozičkom na 400 m je potrdila predhodna poročila, da se namerava po vrnitvi iz Brazilije evtanazirati.

»Svoje dokumente (za evtanazijo) imam pripravljene, toda še vedno uživam v vsakem malem trenutku. Ko bo prišel trenutek, da bom imela več slabih kot dobrih dni, jih bom uporabila, toda ta trenutek še ni napočil, je dejala na tiskovni konferenci v Riu…

Relativno majhna Belgija, je imela lani preko 2000 samomorov s pomočjo, to je najvišja številka, odkar je ta praksa leta 2002 postala dovoljena.

Tudi sosednja Nizozemska dovoljuje ubijanje otrok »iz usmiljenja«, a le za tiste nas 12 let. Luxemburg je evtanazijo odobril leta 2009 in sicer le za odrasle.

Kasnejši razvoj je »zmaga vsenavzočnega nihilizma,« je komentiral Michael Cook, urednik Bio Edga.

»Čeprav še ne poznamo vseh podrobnosti tega primera, uboj ni nikoli odgovor na fizično trpljenje«, je dejal Paul Tully, glavni tajnik britanske družbe za zaščito nerojenih otrok. »Evtanazija je v nasprotju z etosom medicine, ki je varovati, ne ubijati, in zelo zaskrbljujoče je, da je v tem primeru namesto paliativne oskrbe postala rešitev paliativna sedacija. Zelo smo žalostni, da so mlado življenje končali na ta način.«

Več na: http://aleteia.org/2016/09/20/a-new-law-a-new-low-adolescent-in-belgium-euthanized/