Petek usmiljenja: Sveti oče obiskal dve zdravstveni ustanovi (Vir: Radio Vatikan)

V okviru tako rekoč že tradicionalnih petkov usmiljenja je papež Frančišek obiskal dve zdravstveni ustanovi. Kot so sporočili iz tiskovnega urada Svetega sedeža gre za obisk, ki je posebej pomenljiv nekaj dni po kanonizaciji Matere Terezije. Le-ta je namreč opravljala veliko delo v prid življenja.

Bolnišnica sv. Janeza

Sveti oče je najprej obiskal oddelka za prvo pomoč in za neonatologijo rimske bolnišnice sv. Janeza. Na slednjem je trenutno okoli dvanajst pacientov, novorojenčkov z različnimi boleznimi. Pet otrok, med katerimi sta dva dvojčka, je težko bolnih in so podvrženi intenzivni terapiji.

Papeža Frančiška je osebje sprejelo s presenečenjem. Ko je prišel na oddelek, je moral kakor vsi nadeti zaščitno masko in se podrediti higienskim previdnostnim ukrepom. Sveti oče se je zatem zaustavil ob vsakem inkubatorju. Pozdravil je vse navzoče starše in jim ponudil tolažbo in pogum.

Hospic ‘Vila Upanje’

V nadaljevanju je papež odšel še v hospic ‘Vila Upanje’. V strukturi, ki je povezana s polikliniko Gemelli, se trenutno nahaja trideset bolnikov z neozdravljivimi boleznimi. Sveti oče je vsakega med njimi osebno pozdravil v njihovih sobah. Tudi tu je bilo presenečenje veliko. Tako pacienti kot sorodniki so skupaj preživeli trenutke močne ganjenosti med solzami in veselimi nasmehi.

Močno znamenje o pomenu življenja

S tokratnim ‘petkom usmiljenja’ je papež Frančišek želel dati močno znamenje o pomenu življenja, od njegovega prvega trenutka do naravnega konca. Sprejemanje življenja in zagotavljanje njegovega dostojanstva v vsakem trenutku razvoja je nauk, ki ga papež pogosto poudarja. Z današnjim dvojnim obiskom je dal konkreten in otipljiv pečat dejstvu, kako temeljna je za življenje usmiljenja pozornost do najbolj slabotnih in šibkih situacij.

Več na: http://sl.radiovaticana.va/news/2016/09/16/petek_usmiljenja_sveti_o%C4%8De_obiskal_dve_zdravstveni_ustanovi/1258668