s. Theresa Aletheia Noble, Pet korakov za »domačo« duhovno obnovo (Vir: Aleteia)

Ko to berete, sem na osemdnevnih duhovnih vajah v tišini…

Vsakič, ko komu povem, da imam vsako leto privilegij preživeti osem dni kvalitetnega časa z Jezusom, pogosto dobim ljubosumne poglede. Še posebno od mater s številnimi otroki. Povsem razumem. Toda preden začnete romanticirati moje življenje, se spomnite na to, da ima vsaka poklicanost dobre in slabe strani (ne bom se lotila naštevanja skupnega življenja z osemdesetimi ženskami, toda morda lahko začnete ugibati).

Kakorkoli, takole je. Večini ljudi, ki me prebada z ljubosumnimi pogledi, ne pride na misel, da so duhovne obnove v resnici mogoče tudi za laike. Resno. Če si vzamete le en dan ali pol dneva  v mesecu (ali celo nekaj ur), vam bo to pomagalo pri vašem duhovnem življenju. Morda boste pomislili: »Kaj pa je en dan v primerjavi z osmimi?« Toda Bog ni omejen s takimi stvarmi.

Če polovico dneva menjate umazane plenice, vam Bog ne bo omejil milosti, ki vam jo daje, samo zato, ker nimate luksuza prostega časa, da bi ga preživeli z njim. Sveti Ignacij, avtor Duhovnih vaj, ki se uporabljajo na številnih duhovnih obnovah, je dejal, da ga je ena uro molitve v Manresi naučila več o Božjih skrivnostih kot »bi ga mogli naučiti vsi šolski učenjaki.« Ena ura, ljudje!

Zato bi si bilo v tem mesecu res vredno vzeti nekaj časa za mini duhovno obnovo. Četudi je to zgolj jutro… Tu je pet korakov, kako imeti »domačo« duhovno obnovo.

  1. Izklopite telefon. Ne, zares. Če niste ravno dežurni zdravnik ali nimate resnične možnosti, da se bo zgodilo nekaj nujnega, smo lahko brez svojega telefona vsaj pol dneva. Obdržite svoj telefon v predalu svojega avta, če ga res potrebujete, sicer ga pustite doma. Enako se držite stran od elektronske pošte, računalnikov, tablic in radia. Kolikor je le mogoče, je za vas najbolje, če imate res tišino v tem kratkem času, ki ga lahko posvetite Bogu. V tišini nam govori.
  2. Začnite dan s sveto mašo. Odličen začetek vsake duhovne obnove. Če vam uspe iti k maši malce bolj zgodaj, preberite evangelij in molite preden se maša začne. Ker imate prosto jutro, poskušajte biti pri maši kontemplativni. Ne razmišljajte o prihodnosti ali vašem seznamu opravil, ki vas čakajo. Prosite angela varuha, da vam pomaga osredotočiti se. Ko prejmete obhajilo, prosite Jezusa, naj vam nakloni milost dobre duhovne obnove.
  3. Pojdite k evharističnemu češčenju. Če greste lahko k maši, kjer je tudi kapela z izpostavljenim Najsvetejšim, je to idealno, kajti po maši greste lahko v kapelo in tam preživite nekaj časa v molitvi. Morda ne boste več imeli veliko časa za to, da tako molite, zato dobro izrabite čas. Povabite Jezusa. Prosite ga, naj vam nakloni milosti in spoznanje, ki ga potrebujete, da bi se čutili obnovljeni, spreobrnjeni in preobraženi po tej kratki duhovni obnovi.
  4. Pojdite na sprehod z rožnim vencem. Sem velika navdušenka nad sprehodi z rožnim vencem. Juhu! Potem ko ste zjutraj nekaj časa molili, pojdite na sprehod v bližnji park ali na lep prostor, kjer vas ne bodo motili, in počasi in premišljajoče molite rožni venec. Uživajte v lepoti okrog vas in se Bogu zahvaljujte zanjo, naj razveseljuje vašo dušo. Naj vam Bog spregovori po lepem svetu, ki ga je ustvaril. Če uživate v fotografiranju, se vsake toliko ustavite in ujemite nekaj lepega. Ali napišite kratko pesem. Potem pojdite nazaj molit rožni venec.
  5. Poskušajte imeti tri obdobja molitve. Če ste si vzeli pol dneva, imate lahko vse. Molite toliko časa, kolikor zmorete. Morda boste glede tega oklevali. Toda res ni tako težko kot se zdi. Razdelite obdobja molitve v 45 minut (obenem pa ne imejte občutka, da se morate tega trdno držati). Vmes skušajte brati duhovno branje ali spijte skodelico kave in glejte skozi okno. Če ne morete moliti v cerkvi, si izberite kraj, ki je tih in stran od drugih. Moja mama je v času molitve tičala v kabinetu in ko sem bila mlajša sem vedno vedela, da je ne smem motiti, če je v molitvenem kabinetu. Če to v vaši hiši ne bi delovalo, pojdite v kapelo, cerkev ali celo v park ali na obalo.

Še veliko drugega lahko delate v času poldnevne duhovne obnove. To je le nekaj idej. Toda ne bodite preveč pozorni na podrobnosti. Kar je res pomembno, je le nekaj časa tišine z Bogom.

Ne razmišljajte preveč o tem.

Toda, če si lahko vzamete nekaj časa, tega ne boste obžalovali. Dejansko, vzemite koledar in skušajte že zdaj rezervirati nekaj časa za to.

Več na: http://aleteia.org/2016/08/09/5-steps-to-a-do-it-yourself-retreat/