Devetdnevnica pred prejemom zakramenta sv. birme

Ko se približuje dan tvoje birme, je čas, da premisliš, kaj ti pomeni življenje v Jezusovem Duhu. Eden od načinov je družinska molitev devetdnevnice. Devetdnevnica je devet dni molitve osredotočene na posebni namen. Apostolska dela nam pripovedujejo, kako so apostoli po Jezusovem vnebohodu preživeli devet dni v molitvi pred prihodom Svetega Duha na Binkošti. Ta molitev je morda najpomembnejši del priprave na Sveto Birmo. Če si res odprt Svetemu Duhu in mu dovoljuješ, da deluje v tvojem srcu, boš odkril več o Ljubezni s katero te Bog ljubi in boš tudi pripravljen odgovoriti na to njegovo ljubezen.

Devet dni pred birmo (od petka naprej) vsak večer povabi svojo družino, da se ti pridruži v molitvi – pričakovanju prihoda Svetega Duha v tvoje življenje. K molitvi povabi tudi botra (če le more, naj se vam vsak kakšen večer pridruži pri molitvi, sicer pa naj devetdnevnico za svojega birmanca moli sam).

Potek družinske devetdnevnice pred sv. birmo

Vsak dan naj molitev poteka po enakem vzorcu:

  1. Birmanec pripravi prostor za molitev (npr. izprazni mizo, nanjo postavi sveči in jo prižge, ugasne nepotrebne luči, TV, računalnik,…) potem povabi družino naj se mu pridruži.
  2. Birmanec povabi družino daj se umiri. Potem bere:

Birmanec: »Hvaležen sem vam, da ste se mi pridružili v molitvi. Skupaj Bomo prosili Svetega Duha, naj me na dan birme razsvetli, napolni s svojimi darovi in za vedno ostane v mojem življenju.«

  1. Birmanec: »V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha.«

Vsi: »Amen.«

  1. Vsi: »Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni.

Pošlji svojega Duha in prerojeni bomo in prenovil boš obličje zemlje.

Molimo! Bog naš Oče, Sveti Duh nas razsvetljuje in uči. Naj nam pomaga, da bomo v življenju spoznali, kaj je prav, in vselej radi sprejemali njegove spodbude. Po Kristusu našem Gospodu. Amen.«

  1. Sledi molitev posamičnega dne. (Glej spodaj)
  2. Vsi:

Pridi, Sveti Duh, daj mi modrost, da bom prav cenil zemeljske dobrine in hrepenel po dobroti večnega življenja.

Pridi, Sveti Duh, daj mi umnost, da bom globoko spoznaval pomen verskih resnic.

Pridi, Sveti Duh, podpiraj me z darom sveta, da se bom v dvomih in težavah odločal za to, kar je Božja volja.

Pridi, Sveti Duh, daj mi moč, da premagam vse ovire na svoji življenjski poti.

Pridi, Sveti Duh, uči me, da dosežem trdno versko prepričanje. Daj da spoznam, kaj nas storim in kaj moram opustiti.

Pridi, Sveti Duh, daj mi pobožnost, da bom molil v čistim in otroško preprostim srcem.

Pridi, Sveti Duh,vlij mi v srce Božji strah, da se bom iz ljubezni do Boga ogibal vsakega greha in vsake grešne priložnosti.

Pridi, Sveti Duh,napolni moje srce z ognjem Božje ljubezni.

  1. Birmanec: »V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha.«

Vsi: »Amen.«

 

1. dan (Petek)

Nekdo prebere: Svetopisemska knjiga pregovorov pravi: »Za spoznavanje modrosti in vzgoje, za razumevanje razumnih izrekov.

Poslušal jih bo modri in povečal izobrazbo, razumni bo pridobil izvedenost.

Strah GOSPODOV je začetek znanja, modrost in vzgojo zaničujejo bedaki.« (Prg 1,   2. 5. 7)

Božja beseda.

Birmanec: Pridi Sveti Duh. Pomagaj mi, da se bom veselil obilja darov v katerimi nas Bog blagoslavlja. Uči me uresničevati Božjo voljo. Daj mi spoznati kaj je potrebno, da bi se zavedal Božje ljubezni. Amen.

Vsi ostanejo nekaj trenutkov v tišini.

Naloga: Prisluhni Svetemu Duhu v svojem srcu.

 

2. dan (sobota)

Nekdo prebere: Svetopisemska knjiga pregovorov pravi: »Blagor človeku, ki najde modrost, možu, ki si pridobi razumnost. Kajti pridobiti njo je bolje kakor pridobiti srebro,

njen sad je boljši od zlata. Dragocenejša je kakor biseri,

nobena tvoja želja ji ni enakovredna.« (Prg 3,13-15)

To je Božja beseda.

Birmanec: Naj Sveti Duh spravi vse sprte prijatelje, družine, narode in člane Cerkve. Modrost Svetega Duha naj nam pomaga, da bomo delali za spravo in mir. Amen.

Vsi ostanejo nekaj trenutkov v tišini.

Naloga: Prosi za odpuščanje, ko je to potrebno. Moli za mir v delu sveta, za katerega si slišal, da potrebuje miru.

 

3. dan (nedelja)

Nekdo prebere: Iz knjige Pregovorov: »Jaz, modrost, dajem stanovanje previdnosti, vzdržujem spoznanje preudarnosti.

Pri meni sta svèt in uspeh, pri meni sta razumnost in moč.

Ljubim té, ki me ljubijo, kateri me iščejo, me najdejo.« (Prg 8, 12.14.17)

Poslušali smo Božjo besedo.

Birmanec: Sveti Duh svetuj mi, da bom pravično ravnal, da bom videl Kristusa v tistih, ki so ubogi, da bom molil za tiste, ki žalujejo. Amen.

Vsi ostanejo nekaj trenutkov v tišini.

Naloga: Nekaj svojega! denarja nameni za miloščino. S sošolci ga zberite skupaj in se odločite, za kaj ga boste darovali (dober namen).

 

4. dan (ponedeljek)

Nekdo prebere: Berilo iz knjige Pregovorov: »Králjevo srce je v GOSPODOVI roki kakor vodni prekopi, usmerja ga, kamor mu je ljubo. Človeku se zdi vsaka njegova pot pravilna, GOSPOD pa preizkuša srca. Držati se pravičnosti in pravice je GOSPODU ljubše kakor daritev. (Prg 21, 1–3) Božja beseda.

Birmanec: Sveti Duh, napolni naša srca z ljubeznijo do Nebeškega Očeta in s spoštovanjem do tega, kar je ustvaril. Dar pobožnosti naj mi pomaga, da bom spoštoval naravo, zanjo skrbel in je ne uničeval. Amen

Vsi ostanejo nekaj trenutkov v tišini.

Naloga: Jutri pojdi na sprehod in na njem občuduj Božja dela.

 

5. dan (torek)

Nekdo prebere: Knjiga Pregovorov nas uči: »Kakor je norec vesel, da počenja hudobijo, tako je modrec vesel, da je moder. Strah krivičnika pride nadenj, željo pravičnih izpolni. Krivičnik premine, kakor gre mimo vihar, pravični pa stoji na trajnem temelju« (Prg 10,23–25)

To je Božja beseda.

Birmanec: Molimo, naj nas dar umnosti razsvetli, da bomo bolje razumeli Kristusovo ljubezen do nas. Pokažimo svojo ljubezen tako, da služimo našim bratom in sestram. Amen.

Vsi ostanejo nekaj trenutkov v tišini.

Naloga: Jutri na skrivaj naredi nekomu nekaj lepega. Naj ne izve, da si to naredil ti.

 

6. dan (sreda)

Nekdo prebere: Berilo iz knjige Pregovorov: »Dragocen zaklad in olje sta v hiši modrega, ponorel človek ju pogoltne. Kdor se poganja za pravičnostjo in dobroto, najde življenje, pravičnost in čast. Modri se povzpne v mesto junakov in poruši trdnjavo, ki se je nanjo zanašalo. (Prg 21, 20–22) To je Božja beseda.

Birmanec: Sveti Duh, napolni me s svojo močjo, da bom v življenju z vero sprejemal trpljenje. Naša molitev naj tolaži umirajoče. Naše pokojne sprejmi v večno življenje. Amen.

Vsi ostanejo nekaj trenutkov v tišini.

Naloga: Govori in misli pozitivno. Ne pritožuj se in ne jamraj.

 

7. dan (četrtek)

Nekdo prebere: Pregovori svarijo: »Zato, ker so sovražili spoznanje in niso marali strahu GOSPODOVEGA, se ne menili za moje nasvete, odklonili vsak moj opomin, zato bodo uživali sadove svojega ravnanja, se sitili po svojih načrtih. Kdor pa me posluša, bo prebival na varnem, miren bo in se ne bo bal hudega.« (Prg 1, 29-31.33)

Poslušal smo Božjo besedo.

Birmanec: Naj me Dar strahu Božjega usposobi, da bom zavračal greh. Božji duh naj prebiva v meni kot v Svojem svetišču. Amen.

Vsi ostanejo nekaj trenutkov v tišini.

Naloga: Imej Boga v svojih mislih, ko boš jutri čez dan sprejemal svoje odločitve.

 

8. dan (petek)

Nekdo prebere: Berilo iz knjige Pregovorov: »Ne hvali se z jutrišnjim dnem, ker ne veš, kaj današnji prinaša. Hvali naj te drug, ne tvoja usta, tujec, ne tvoje ustnice. Kdor goji smokvo, uživa njen sad, kdor varuje svojega gospodarja, je spoštovan.« (Prg 27,1–2.18)

Božja beseda.

Birmanec: Sveti Duh, napolni moje življenje z ljubeznijo, veseljem, mirom, potrpežljivostjo, prijaznostjo, dobroto, darežljivostjo, nežnostjo, zvestobo, skromnostjo, samokontrolo in čistostjo. Amen.

Vsi ostanejo nekaj trenutkov v tišini.

Naloga: Bodi jutri prijazen do nekoga, s katerim se nista najbolje razumela.

 

9. dan (sobota)

Nekdo prebere: Jezus nam v evangeliju pravi: »Ne delajte za jed, ki mine, temveč za jed, ki ostane za večno življenje in vam jo bo dal Sin človekov; nanj je namreč vtisnil pečat Oče, Bog.« (Jn 6, 27)

To je Kristusov evangelij.

Birmanec: Gospod! Na jutrišnji dan svete birme vtisni name svoj pečat, da bom z radostjo in močjo Svetega Duha oznanjal Evangelij.

Vsi ostanejo nekaj trenutkov v tišini.

Naloga: Bodi jutri prijazen in ljubezniv do vseh s katerimi se boš srečal.