Papež na griču mučencev: Ne pozabimo na ljubezen njihovega žrtvovanja! (Vir: Radio Vatikan)

Papež Frančišek je med svojim obiskom Nagasakija pred spomenikom na griču mučencev počastil svete mučence: sv. Pavla Mikija in tovariše. Po nagovoru je sveti oče z zbranimi zmolil opoldansko molitev Angel Gospodov.

Dragi bratje in sestre, dober dan! Z nemirom sem čakal na ta trenutek. Kot romar prihajam molit, da potrdim in sem tudi potrjen v veri od teh bratov, ki nam s svojim pričevanjem in posvetitvijo kažejo pot. Hvaležen sem vam za sprejem.

To svetišče prikliče v spomin podobe in imena kristjanov, ki so bili pred mnogimi leti mučeni, kot prvi Pavel Miki in njegovi tovariši 5. februarja 1597 in številna množica drugih mučencev, ki so posvetili to zemljo s svojim trpljenjem in svojo smrtjo.

Brez dvoma nam to svetišče bolj kot o smrti govori o zmagoslavju življenja. Sveti Janez Pavel II. je videl ta kraj, ne samo kot grič mučencev, ampak kot resnično goro blagrov, kjer lahko zaznamo pričevanje mož polnih Svetega Duha, prostih sebičnosti, lagodnosti in ošabnosti. Kajti tukaj je luč evangelija žarela v ljubezni, ki je zmagovala preganjanje in meč.

Ta kraj je predvsem spomenik, ki oznanja Veliko noč, saj razglaša, da zadnje besede, ne glede na nasprotne dokaze, nima smrt ampak življenje. Nismo poklicani za smrt, ampak za življenje v polnosti, kakor so ga oni napovedali. Da, tukaj je temačnost smrti in mučeništva, a se tudi oznanja svetlobo vstajenja in tako kri mučencev postane seme novega življenja, ki ga Kristus želi podariti vsem nam. Njihovo pričevanje nas potrjuje v veri in nam pomaga obnoviti našo posvetitev in naše prizadevanje, da bi živeli kot učenci misijonarji, ki znajo živeti za kulturo, ki je sposobna vedno zaščititi in braniti vsako življenje skozi vsakodnevno »mučeniško in tiho služenje vsem, še posebej najbolj pomoči potrebnim.

Prihajam k temu spomeniku, posvečenem mučencem, da bi se srečal s temi svetimi možni in ženami. To hočem napraviti z majhnostjo tistega mladega jezuita, ki je prišel »s skrajnih meja zemlje« in našel globok izvir navdiha in prenove v zgodovini prvih japonskih mučencev. Ne pozabimo na ljubezen njihovega žrtvovanja! Da ne bo ostalo kot v muzeju dobro ohranjena in hvaljena slavna relikvija preteklih dejanj, ampak spomin in živ ogenj duše vsakega apostolata na tej zemlji, ki je sposoben prenoviti in nenehno vzplamteti evangelizatorsko gorečnost. Naj se Cerkev na Japonskem današnjega časa z vsemi svojimi težavami in obljubami čuti poklicana vsak dan prisluhniti sporočilu, ki ga je oznanjal sv. Pavel Miki s svojega križa ter da podeli z vsemi moškimi in ženskami veselje in lepoto evangelija, ki je Pot, Resnica in Življenje (prim. Jn 14,6). Da bi se lahko vsak dan osvobajali vsega tega, kar nas otežuje in onemogoča, da hodimo v ponižnosti, svobodi, pareziji in dejavni ljubezni.

Bratje, na tem kraju se združimo tudi s kristjani, ki po številnih delih sveta tudi danes trpijo in živijo mučeništvo zaradi vere. Mučenci 21. stoletja nas pozivajo s svojim pričevanjem, da se pogumno podamo na pot blagrov. Molimo za njih in z njimi ter povzdignimo glas, da bo verska svoboda zagotovljena vsem in na vsakem kotičku planeta. Povzdignimo tudi glas proti vsakemu manipuliranju z verstvi, ki jo izvajajo integralistične politike in spori ter sistemi pretiranega zaslužka, kakor tudi sovražne ideološke težnje, ki manipulirajo z dejanji in usodami ljudi.

Prosimo Marijo, Kraljico mučencev, sv. Pavla Mikija in njegove tovariše, ki so skozi zgodovino z življenjem oznanjali Gospodova čudovita dela, naj prosijo za vašo domovino in za vso Cerkev, da bi njihova žrtev prebudila in ohranjala živo veselje do poslanstva.

Več na: https://www.vaticannews.va/sl/papez/news/2019-11/papez-na-gricu-mucencev-ne-pozabimo-ljubezen-zrtvovanja.html