Antonia Van der Meer, 14 hudomušnih in pomenljivih zakonskih mejnikov, ki se jih lahko veselite (Vir: Aleteia)

Nekateri pari zakonske obletnice praznujejo z obletnicami. Vse so pomenljivi, ustvarjalni in lepi načini, kako obelodaniti čas, ki ste ga preživeli skupaj. Toda tisti, ki smo že dolgo poročeni vemo, da obstajajo še drugi zakonski mejniki, ki jih manj praznujemo, ki ne spadajo čisto sem, so pa veliko pomembnejši.

Šest mesecev

To je mejnik: »Primi se za glavo«. Veliko verjetnosti je, da ste ta mejnik prestopili še preden ste se poročili. Toda, če ste do zdaj zdržali brez trebušne gripe ali zastrupitve s hrano, mi zaupajte, da ne bo več trajalo dolgo. Življenje je zmeda. In verjetno bo postala še večja. Zato pomaga reči: »Videl sem te že v tvojih najslabših trenutkih«  tako, da se lahko sprostiš, ko bodo kasneje v zakonu prišli še manj glamurozni trenutki bolezni. Stvari kot so jutranja slabost, eksplozija plenice, norice otrok ali okrevanje po zamenjavi kolka (upajoč, da bo naslednja prišla na vrsto veliko kasneje). Pomembno je, ne glede na to, kako slabo se počutiš – ali izgledaš, ali kako neprijeten vonj oddajaš – sedaj imaš nekoga, na kogar se lahko nasloniš.

Eno leto

Tradicionalno je to »papirnata obletnica«. Jaz nanjo pomislim kot na obletnico toaletnega papirja, saj ni večjega darila kot je to, da nekdo zamenja prazno rolico… ne da bi zakonca vprašal, ali naj bi to storil. Po enem letu ste se že naučili, da ni tako pomembno, ali domov prineseš šopek rož, ampak bolj to, da se prepričaš, ali imamo v hladilniku mleko in v pralnici detergent. Po enem letu ugotoviš, da so lahko majhne stvari (celo takšne kot je to, da pokrovček priviješ na tubo zobne paste) velike geste, ki pomagajo ohranjati trden zakon.

Pet let

Mejnik: »invazirali so naju vesoljčki«. Ko se zjutraj zbudiš se zaveš, da sta vaju možem ločila eno ali dve speči telesi, izmed katerih se je ena noga zataknila na vašem obrazu. Morda je nekje v sredini še pes. In kaj je ta topla stvar, ki se širi po tvojem hrbtu? Spoznaš, da je biti sam (in suh in dobro spočit) popolnoma precenjeno.

Sedem let

Mejnik »štetje nima smisla«. Ko spoznaš, da nekatera dela hočeš nočeš vedno ostanejo tebi (kot preoblačenje postelje). Toda, tudi on dela podobno: kot npr. pleza na streho, da bi pregledal strelovod in v kuhinji lovi miš. Gotovo sta sprva mislila, da si bosta delo enakovredno porazdelila in da bo vsak od vaju naredil svoj delež pri nekem opravilu, toda na koncu je lažje, če so gospodinjska dela tam, kjer so. In čista oddeja diši veliko bolje kot mrtva miš, tako, da si jo dobro odnesla.

Deset let

Mejnik: »več otrok kot rok«. Morda pa se tako samo zdi. Vse kar veš, je to, da se je vojska mobilizirala in da so na poti. Na vajino ozemlje so izvedli invazijo. Izgubiš vsako bitko. Obupno potrebuješ okrepitve. In vi in vaš mož sta odločno v manjšini – četudi imata samo enega otroka.

Dvanajst let

Tradicionalno bi bil to mejnik »svile in biserov«, toda pogosteje ga označujejo neskončne količine perila in računov. Po dvanajstih letih dosežete mejnik »potrpežljivih pravil«. Te zoprne stvari, ki jih vsakdo izmed vaju dela? In oba jih nameravata obdržati. Stvari, za katere ste mislili, da jih boste pri njem spremenili? Ni šans. Stvari, ki bi jih on rad spremenil pri tebi? Samo v sanjah, prijatelj! Ob spoznanju, da je vsak izmed vaju glede tega nedvoumen, obupata. In nekako skušata, da bi vseeno šlo. Sprejemanje je dobro. In ljubezen se krepi.

Petnajst let

Mejnik »otroci vedo več kot midva«. Se kdaj zalotite, da jih prosite, naj vam pokažejo, kako se prižge televizijo ali zakaj se nekaj črkuje drugače kot ste mislili. Nimate več pojma. Ne veste niti tega, kar bi morali vedeti. Vaši najstniki vas na to, preden se zaprejo v svoje sobe, pogosto opomnijo z užaljenim vpitjem: »Ti nimaš pojma!«. Gledata drug drugega in vzdihujeta. Vsaj skupaj sta v tem. Dobro je, da imate poleg sebe kot slabega policista tudi dobrega policista (ali obratno), da nekako preživita težke dneve in slabe ocene.

Dvajset let

Mejnik: »še vedno obstajajo presenečenja«. Sedaj sta uradno skupaj dovolj dolgo, da bi vsak izmed vaju lahko vedel, kaj je drugemu všeč in kaj ne. Ni več presenečenj… ali pač? Kadar na primer pripravim za večerjo melancane, sem vedno presenečena, ker so možu všeč. Ali pa mu niso? Nikoli ne vem. On medtem vedno kupije za božič stvari v rjavi barvi (rjave rokavice, rjave denarnice), ker misli, da mi je rjava všeč, jaz pa se ne spomnim, da bi mi bila kdaj všeč. Sama jih grem zamenjat za rdeče rokavice, roza denarnice. Ampak to je v redu, še vedno drug drugega na ta način presenečava.

Petindvajset let

Mejnik »velikega darila«. Doslej sem bila za obletnico zadovoljna s preprosto čestitko in kosilom zunaj (ali doma, kar je bilo pogostejše). Toda 25 let… zdi se, da bi bilo potrebno nekaj več. Petindvajseta obletnica bi morala biti srebrna, toda meni se to ne zdi dovolj dobro. Zahtevajte več. Morda poljube, objeme, nekaj skupnega časa za nemoten pogovor (pogovor o višini računa za ogrevanje je prepovedan). Po 25 letih veš, da so ti tihi trenutki naklonjenosti in topline resnični darovi.

Trideset let

Mejnik »skupaj sva dlje kot sva bila narazen«. Čuden občutek je, ko veš, da je tvoje bivanje tako dolgo že prepleteno z življenjem neke druge osebe. Sta kot dve vinski trti, ki sta rastli skupaj, tako da sta se prepletli v eno rastlino. Morda bo tu kratek pomislek ob identiteti in filozofski razmislek. Kdo sem jaz? Sem še vedno jaz? Toda zatem moraš odnesti smeti, nakupiti hrano za večerjo in zlikati perilo… zato na to pozabiš. In to je dobro, kajti dve glavi sta boljši kot ena sama.

Petintrideset let

Ko spoznaš, da »tekmovanje z Novakovimi nima smisla«

Vsi vaši prijatelji na Facebooku (ali katermekoli drugem družbenem omrežju, ki vzbuja ljubosumje) se imajo krasno, praznujejo v eksotičnih krajih, zasanjano strmijo drug drugemu v oči, javno prisrčno, sladkobno naznanjajo svojo obnovljeno predanost drug drugemu. Zakaj se vidva tako ne zabavata? Zakaj vaša prijateljica zgleda bolje od vas?

Nato se spomnite. Poznate resnico. Dober zakon je samo toliko dober kot je tisto, kar se dogaja na skrivnem. Kot se je nekoč pošalil neki komedijant: »Skrivnost srečnega zakona ostaja skrivnost« (Mimogrede, praznovanje najine 35-letnice je koralno. Sporočilo za mojega moža: Jaz jih bom imela v toplicah, hvala. Poglej najino sliko s Karibov na Facebooku!«

Štirideset let

Mejnik »še vedno bi se spravila v poročno obleko, če bi se hotela, pa nočem«. Recimo, da so se vaši standardi razširili (kot so se tudi vaše hlače). Dobra novica je, da se ne imenujejo več široke hlače, ampak hlače za jogo ali oprijete hlače. Sliši se veliko lepše kot nekdaj. To vam dopušča reči, da nosite udobna oblačila, ker so v modi. Dejstvo je, da ste v letih od poroke pridobili vsako leto kakšen gram. In hej, dokler sta oba zdrava, vama ni treba ničesar dokazovati.

Petinštirideset let

Obletnica »Kaaaaaaaaj?« Sedaj eden ali drugi ne slišita več tako dobro kot nekdaj. To ni pomembno, saj sedaj že tako ali tako vesta, kaj bi drugi povedal. In kakšen bi bil odgovor na vprašanje. Včasih je vse kar potrebujete majhna gesta ali pogled, ki glasno sporoča nekaj čez sobo. Za vse priložnosti je primerno tudi: »Ne vem, kaj praviš, ne slišim te.«

Petdeset let in več

Obletnica »najboljša prijatelja«. To sta bila vseskozi. Imela sta resnično dobre in resnično slabe dneve in še vedno rada drug drugemu pripovedujeta, kako sta preživela dan. Ko sta torej skupaj povzdignita kozarec in nazdravita vajini resnični ljubezni in prijateljstvu. Biti najboljša prijatelja je lep zaključek, kajti, mar se ni vse skupaj začelo prav s tem?

Več na: http://forher.aleteia.org/articles/14-funny-meaningful-marriage-milestones-look-forward/