Jenna McDonald, Zakaj bi morala biti ponosna na svojega moža (Vir: Aleteia)

Dodajte hvaljenje soproga na isti seznam, na katerem imate skrb za dobro hrano in telesno kondicijo … ni vedno zabavno, a se izplača.

Zakon je občutljiv na to, da postane navada in spodbuda v dobrem ali slabem. Izbrati moramo gorivo. Če izberemo, da bomo svoj odnos gradili na negativnem, je dovolj nekaj kapljic in motor bo sam stekel. Če bomo izbrali nekaj več prizadevanja, bomo videli, kako namerna dobrohotnost vedno prinaša dobiček.

Tako kot v delovnem okolju lahko tudi zakon hitro postane naporen, ko pride do vračanja  milo za drago, žaljenja, sarkazma ali pasivnega napadanja. Toda, kadar zakon temelji na medsebojni podpori sozakonca ne le doma, ampak še posebno v javnosti, se pojavi intenzivna želja, da bi si še bolj prizadevali za odnos.

Michael Hyatt pravi, da dobro govorjenje o soprogu utrjuje njegove najboljše lastnosti. Javno potrjevanje soproga zagotavlja trden temelj tudi za boj proti skušnjavi nezvestobe.

Ko o svojem sozakoncu govorimo dobro, dokazujemo svojo pripadnost. Drugim ljudem povemo, da cenimo, kar smo zgradili, da smo predani… To je naraven repelent proti nezvestobi. Celo, če ste na določenih področjih svojega zakona negotovi, vas potrjevanje vašega soproga spominja na Božjo voljo glede vaše poklicanosti tudi v trenutkih šibkosti, ko še posebno potrebujemo opomnik.

Vsi smo se že znašli v situacijah, ko je pogovor v družbi zašel na temo, ki zadeva moža. To je običajno in skoraj nemogoče se je temu izogniti, kadar so ženske skupaj. Frustracija in želja po podpori sta pogosto razloga za takšno govorjenje. Toda, čeprav smo se že vse znašle v takšni situaciji, nobena ne želi prati umazanega perila.

Sveti Jožefmarija Escriva govori o gojenju navade, da bi gradili namesto rušili. »Kritizirati, uničevati, ni težko; vsak nevešč delavec ve, kako zavihteti svoj kramp v lep in lepo izklesan kamen katedrale. Graditi, to pa zahteva veščine mojstra!«

V določenih dneh se vam bo najti kompliment zdelo nekaj, kar presega vaše zmožnosti. Življenje lahko obteži tudi najbolj goreča srca. Poglejte na to kot na izziv. Utrdba duše je izjemno visoka kvaliteta, ki jo je treba gojiti. Dodajte hvaljenje soproga na isti seznam, na katerem imate dobro hrano in skrb za telesno kondicijo … ni vedno zabavno, a se izplača.

Tu je nekaj praktičnih nasvetov…:

Osredotočite se na dodajanje ne na podcenjevanje.

Lažje je uvesti novo navado kot premagati staro. Osredotočite se na to, da naredite vedno nekaj novega za to, da moža v javnosti pohvalite. Osredotočite se na posebne veščine, ki jih ima. Povejte svojim prijatelje za peskovnik, ki ga je naredil na vrtu. Negativno se bo kmalu umaknilo… Bodite pozorne na to, kako bodo ženske soglašale, ko boste enkrat začele valiti kepo.

Pomislite!

Preden boste naslednjič pomislile na to, da bi delile sočno zgodbo o nedavnem spodrsljaju vašega moža, pomislite, ali res želite, da bi svojim poslušalcem pokazale, kako delate s tistimi, ki so vam najbližji? S tem jim govorite o tem, kakšne prijateljice ste. Bi si želeli biti prijateljica sebi?

Bodite radodarne

Na široko delite svoje komplimente. Najprej bo zvenelo nenaravno, a tako je s tem, dobile boste več kot boste dale. Ko torej vidite nekaj, kar vam je všeč, delite to. Pohvalite to.

Več na: https://aleteia.org/2017/08/17/why-you-should-brag-about-your-husband/