ODGOVORNOST LJUBEZNI

Odgovorno starševstvo vključuje nenehno skupno presojanje, kolikim otrokom in kdaj bi bilo najbolj primerno posredovati življenje in vzgojo, upoštevajoč vso zahtevnost življenjskih okoliščin, časa in kulture v kateri živimo.  Pri tem nam pomagajo naravne metode načrtovanja družine...Te temeljijo na prepoznavanju obdobij ženine plodnosti preko vsakodnevnega opazovanja določenih znamenj.

Glede na opazovane telesne znake poznamo različne naravne metode načrtovanja družine:

  • ovulacijsko metodo, ki temelji na opazovanju sprememb sluzi materničnega vratu. Iznašla sta jo avstralska zakonca Billings v 50. letih prejšnjega stoletja in jo razširila po vsem svetu. Študije o njeni zanesljivosti, ki jih je Svetovna zdravstvena organizacija opravljala na vseh celinah, so pokazale zelo različne rezultate. Pearlov indeks (število nenačrtovanih nosečnosti med 100 pari, ki so eno leto uporabljali to metodo) je znašal od 1 do 30. Več na www.thebillingsovulationmethod.org
  • Zanesljivejšo standardizirano različico ovulacijske metode, ki jo je razvil dr. Thomas Hilgers, se lahko naučite tudi v Sloveniji: www.fertilitycare.si.  Zavod Iskreni.net že 6 let izvaja izobraževanja o tej metodi, ki poleg načtovanja družine omogoča tudi spremljanje zdravja ženske in zdravljenje neplodnosti z NaPro tehnologijo, ki je povsem v skladu s katoliškim naukom.
  • temperaturno metodo, s katero določamo plodne in neplodne dni s pomočjo merjenja jutranje telesne temperature. Že leta 1927 je nizozemski ginekolog Van de Velde domneval, da se telesna temperatura ciklično spreminja v odvisnosti od delovanja jajčnikov. Leta 1947 je Švicar Vollmann prvi objavil pravila za uporabo temperaturne metode za laike, v Nemčiji pa je v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja prof. Döring postavil pravila stroge in razširjene temperaturne metode, ki na podlagi temperaturnih krivulj omogočajo določiti tudi neplodni čas pred ovulacijo. Temperaturna metoda je sicer zelo zanesljiva, vendar za pare zelo omejujoča, saj lahko le 55 % žensk po njenih pravilih ovrednoti svoj cikel. Temperaturna metoda pa nas kljub temu še vedno spremlja, saj je postala sestavni del simpto-termalnih metod.
  • simpto-termalno metodo, pri kateri opazujemo dva ali več telesnih znakov, največkrat sluz materničnega vratu ali spremembe konsistence, odprtosti in lege materničnega vratu, ter telesno temperaturo.

Škofijski urad za družino in Družinski center Betanija organizirata tečaje načrtovanja družine po sipto-termalni metodi oziroma Sensiplan. Letno potekata dva tečaja – spomladanski in jesenski, v Ljubljani in Kranju. Po dogovoru se tečaj lahko izvaja tudi na župniji.  Tečaj izvedemo, če je prijavljenih  4- 5 parov ali posameznic. Pod strokovnim vodstvom učiteljev Sensiplan z licenco: Simona in Matija Medvešček [email protected] in Ana in Andrej Praznik : [email protected] ter Sabina in Jernej Dogenik [email protected].

Potek izobraževanja

Vsem, ki jih zanimajo najnovejša spoznanja o nastanku življenja otroka, o plodnosti moškega in plodnosti ženskega telesa ter na kakšen način lahko znanstven pristop pripomore k živahnemu in sproščenemu življenju v dvoje ne glede na zunanje okoliščine in skrbi, je namenjen informativni večer.

Informativno srečanje, ki je brezplačno, izvedemo za različne skupine: birmanske, mladinske, priprave na zakon, zakonske skupine in druge. Informativnemu srečanju lahko na Vašo željo  sledi tečaj.

Tečaj v obliki sklopa štirih srečanj poteka po principu predavanj in individualnega svetovanja vsaki ženski za njen lastni cikel.

Tečaja se lahko udeleži posameznica, lahko pa tudi oba partnerja oz. zakonca. Na ta način skozi spoznavanje poteka njenega cikla skupaj rasteta v odnosu. Sam tečaj je plačljiv.

Prijave: [email protected], tel.: 01/234 75 82.

Več na spletni strani: http://www.sensiplan.si/.