“Vrata vere” (prim. Apd 14,27), ki vodijo v življenje občestva z Bogom in dovoljujejo vstop v njegovo Cerkev, so nam vedno odprta. Iti skozi ta vrata pomeni ubrati pot, ki se nadaljuje vse življenje. Ta pot se prične s krstom.

(Papež Benedikt XVI., Vrata vere)

Vrnitev iz puščave kot cilj leta vere

“Tudi rodovitna zemlja lahko postane suha zemlja, dobro seme pa je zatro, poteptano in izgubljeno,” je papež povedal italijanskim škofom. In nadaljeval, da se to vidi v manjši verski praksi, udeležbi pri evharističnem bogoslužju in še bolj pri opuščanju zakramenta sprave. Veliko krščenih je izgubilo istovetnost in pripadnost;  ne poznajo več najpomembnejših vsebin vere, ali pa mislijo, da lahko živijo po njih brez posredovanja Cerkve. Mnogi z zadržanostjo gledajo na resnice, ki jih uči Cerkev, drugi pa božje kraljestvo omejujejo na nekaj pomembnih vrednot, ki pa še niso jedro krščanske vere.”

Kaj naj storimo?

Papež pravi, da naj  v tem letu vsak kristjan ponovno odkrije vsebino vere, ki jo izpovedujemo, obhajamo , živimo in v njej molimo. Pomembno je iskati nove poti, kako danes posredovati vero. Krščanska občestva, kot so župnije, ter vse stare  in nove stvarnosti bodo v tem letu našli načine, kako javno oznaniti veroizpoved. Leto vere pa je tudi priložnost za okrepljeno pričevanje ljubezni do bližnjega.