Zadeva: E-novice 31
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 14. 09. 2017 08:35
Za: [email protected]

Spoštovani,

vstopili smo v novo pastoralno leto. Z njim na naši spletni strani objavljamo tudi nove vsebine. Naj vam koristijo pri vašem delu, pri vaši osebni in duhovni rasti!

Na spletni strani Škofijskega urada za laike boste na povezavi: http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/zps-in-dps/zupnijski-pastoralni-sveti/gradiva/ našli PPS gradiva po posameznih poglavjih priročnika, ki jih lahko uporabite na sejah ŽPS. Na temo prenosa vere v družini bo objavljenih več dodatnih prispevkov, idej in spodbud na naši spletni strani, zato vas vabim k rednemu obisku.

Termini izobraževanj za člane ŽPS v novem pastoralnem letu: jesenska termina izobraževanj sta: 7. in 21.10.2017, termina spomladanskih izobraževanj pa 10.2. in 10.3.2018.

Vse vabim k všečkanju naše Facebook strani.

Lep dan in vse dobro želim, Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10

E-novice 31-2017

E-novice 31, leto 2017 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/
 

Papež Frančišek: Iti k bistvu, prenoviti se, vključiti se!


Papež je v kolumbijskem Medellinu predstavil tri drže, ki jih moramo oblikovati v svojem življenju v hoji za Jezusom. To so: iti k bistvu, prenoviti se ter vključiti se. Ob prvi izmed njih je poudaril, da naše življenje Jezusovih učencev ne sme temeljiti le na navadi, na tem, da imamo krstni list, ampak mora izvirati iz žive izkušnje Boga in njegove ljubezni.

Več na...

Vabimo vas...

 

na jesensko srečanje članov ŽPS, ki bo potekalo  v dveh terminih in sicer: 7.10. in 21.oktobra, v Zavodu sv. Stanislava, od 9.00 do 13.00.

 

V soboto, 7. oktobra, bo srečanje za člane ŽPS iz II. in III. arhidiakonata (oz. dekanij: Radovljica, Kranj, Šenčur, Tržič, Škofja Loka, Kamnik, Domžale, Litija, Zagorje), v soboto, 21. oktobra, pa za člane ŽPS iz I. in IV. arhidiakonata (oz. dekanij: Ljubljana-Center, Ljubljana-Moste, Ljubljana-Šentvid, Ljubljana-Vič/Rakovnik, Vrhnika, Cerknica, Ribnica, Grosuplje).

 

Srečanje bo potekalo v Zavodu sv. Stanislava, od 9.00 do 13.00 (sledi skupno kosilo).

 

Geslo srečanja je: HodiTI z družino.

 

Prosimo vas, da k udeležbi spodbudite vse člane ŽPS iz vaše župnije. Če se srečanja ne morete udeležiti na termin, določen za vašo dekanijo, ste dobrodošli tudi na preostali razpoložljivi termin. Informacije in prijave na: [email protected], 01 234 26 51.

 

V svoje pastoralne koledarje pa si lahko zabeležite termina spomladanskega srečanja za člane ŽPS, ki bo prav tako potekalo v dveh terminih in sicer: 10. februarja in 10. marca 2018.

 

Napovednik za mesec september

V mesecu septembru posebej vabimo na tradicionalno Stična mladih, ki bo, kot vedno 3. soboto v septembru, torej 16.9. Dan zatem bo nedelja svetniških kandidatov, posebna slovesnost bo v Tržiču, kjer bo tudi na voljo ogled filma Goreči škof.

13. septembra bo, od 9.00 do 13.00, v Zavodu sv. Stanislava Pastoralni tečaj 2017, na katerega ste lepo vabljeni vsi pastoralni delavci. Tema srečanja bo Temeljni vidiki krsta v luči nove evangelizacije.

Več na: http://www.nadskofija-ljubljana.si/napovednik-za-mesec-september/

 

Kaj je župnija in kako je nastala?

»Gospod nas uči z zgledom ponižnih in tistih, ki nič ne štejejo. Če je Mariji Ramos, preprosti ženi, podelil milost, da je prepoznala Devico v revščini polomljene slike, je staroselski ženi Izabeli in njenemu sinu Miguelu dal prvima videti ... tisti kos popolnoma novega platna in v njem sijaj božje luči, ki spreminja in vse dela novo. Revnim, ponižnim, tistim, ki premišljujejo Božjo navzočnost, se skrivnost Božje ljubezni razodeva z več jasnine. Ti revni in preprosti so prvi videli Devico iz Chiquinquire in postali njeni misijonarji, oznanjevalci lepote in svetosti Device.«

Več na...
 

Kaj je župnija in kako je nastala?

Neštevilni kristjani ta pojem uporabljajo, a kaj pomeni? Ko se je krščanstvo utrdilo v številnih deželah,se je pojavila potreba po ureditvi krščanskih skupnosti. To nalogo so začeli uresničevati v 4. stoletju in jo preko let izpopolnjevali, vrhunec je ta prenova dosegla v 14. stoletju, s tridentinskim koncilom. Tam so škofom dali navodilo, naj jasno določijo meje župnij in župnike, ki bodo zanje skrbeli. Meje so postavili zato, da je duhovnik vedel, za koga mora skrbeti. Meja je bila geografska in jo je določalo število duš, ki so bivale na določenem področju.

Več na...
 

Upanje po poskusu samomora

Dejstvo, da je Luke še vedno živ, je le eden od čudežev njegove zgodbe. In zaveda se, da ni samoumevno, da je dobil še eno priložnost v življenju. Med intervjujem je Luke povedal, da so mu po njegovem poskusu samomora postavili diagnozo velike depresivne motnje, ki jo povzroča dedna genetska lastnost. Zato je mladi mož, ki rad pove, da je kljub temu, da je z družino vsak večer molil rožni venec, začel verjeti: „Bog me ne ljubi. Če bi Bog res obstajal, potem ne bi dopustil, da bi se mi to zgodilo. Sam sem.” Spominjal se je: “ Moj pogled na svet je bil prepleten z resničnostjo, ki v resnici ni bila resnična.”

Več na...

Prisluhni in pogumno odgovori

»Gospod z nami ostaja na različne načine: po bogoslovcih, po duhovnikih, po vernikih, ki želijo biti z njim. Pred zapovedjo – Ljubi bližnjega – je Bog najprej rekel: poslušaj! Če ne boš, ne boš vedel, kakšno poslanstvo ti Bog naklanja na zemlji. Zato tudi mi danes prosimo Božjo Mater, naj nas uči poslušanja Jezusa, njegovih besed, njegovega evangelija ... Za duhovne poklice molimo, da bi vsak človek izpolnil Božjo voljo. To je smisel našega življenja. Da bomo izpolnili njegovo voljo. Gospod, nauči nas, da bomo znali prav prositi Gospodarja, da pošlje delavcev za žetev.«

Več na...
 

Naj 16-letnega sina silim k maši?

Če bi tvoj 16-letni sin danes prišel domov in dejal, da bo pustil šolo, ker je dovolj star, da se sam odloča, bi omahovala v svoji odločitvi? Otroci ne marajo šole, domačih nalog, gospodinjskuh opravil ali celo zelenjave, pa jih silimo, naj hodijo v šolo, delajo domače naloge, pospravljajo svoje sobe in pojedo zelenjavo. Če je naša starševska dolžnost, da skrbimo za to, da ne zanemarjamo njihovega duhovnega napredka, je skrb za vero gotovo pomembnejša kot skrb za to, da jedo zelenjavo in imajo čisto sobo...

Več na...
 

Molitveni namen za mesec september

Letošnja Stična mladih nas združuje pod Marijinim vzklikom veselja: »Velike reči mi je storil Mogočni!« Vsak lahko opiše vsaj en dogodek, kjer bi sam lahko vzkliknili podobno. Ali pa dva. Tri… Štiri? Bog nam podarja čudovito življenje, mi pa ga ne znamo sprejeti. Sodobnost nam ponuja udoben kavč, televizijo z resničnostnimi šovi, igrice, Snapchat, dolge pogovore po Facebooku. Resničnost pa čaka… Čaka nate, da postaneš glavni igralec, napadalec svojega življenja. Naš čas ne potrebuje »kavča mladih«! Prišli smo namreč z namenom, da pustimo pečat! Zato: skoči s kavča, začni živeti. Zgodile se ti bodo velike reči.

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Bog ljubi radost svojih otrok

147. To zahteva vzgojna pot, proces, ki vključuje odrekanje. Gre za prepričanje Cerkve, ki je bilo pogosto zavrnjeno, kakor da bi bila sovražnica človeške sreče. Benedikt XVI. se je te razprave lotil z veliko jasnostjo: »Ali nam Cerkev s svojimi zapovedmi in prepovedmi ne zagreni tega, kar je najlepše v življenju? Ali ne postavlja prepovedi prav tam, kjer nam od Boga namenjeno veselje ponuja srečo, ki nam daje predokus nečesa božanskega?« Na ta vprašanja je odgovoril, da – čeprav v krščanstvu ni manjkalo pretiravanj ali napačne askeze – uradni nauk Cerkve, zvest Svetemu pismu, ni zavrnil »erosa kot takega, ampak je nasprotoval njegovi kvarni popačenosti. Kajti napačno pobožanstvenje erosa, do katerega je prihajalo, ga je oropalo njegovega dostojanstva in ga razčlovečilo«.

148. Človek mora svoje čustvovanje in nagone vzgajati. V ta namen je neizogibno si postaviti nekatere meje. Skrajnost, pomanjkanje nadzora, obsedenost s samo eno vrsto užitkov končno oslabi in prizadene užitek sam in škoduje družinskemu življenju. Dejansko je mogoče s strastmi lepo shajati, kar pomeni, da jih usmerjamo vedno bolj v podaritev sebe in polno uresničenje samega sebe, kar bogati medsebojne odnose v družini. To ne pomeni, da se moramo odpovedati trenutkom velikega veselja, temveč da te trenutke sprejmemo kot prepletene s trenutki velikodušnega podarjanja, potrpežljivega pričakovanja, neizogibne utrujenosti in prizadevanja za plemenit cilj. Življenje v družini je vse to in vredno ga je živeti v celoti.

149. Nekateri duhovni tokovi vztrajajo pri tem, da je treba premagati želje, da bi se rešili bolečine. Toda mi verujemo, da Bog ljubi veselega človeka, da je ustvaril vse, »da bi to uživali« (prim. 1 Tim 6,17). Bodimo  spričo njegove nežnosti veseli, ko nam predlaga: »Otrok, če že kaj imaš, si stori dobro. (...) Ne zamujaj prijetnega dneva« (Sir 14,11.14). Tudi zakonski par odgovarja na Božjo voljo, ko sledi temu svetopisemskemu vabilu: »Ob dnevu sreče bodi dobre volje« (Prd 7,14). Gre za to, da v svobodi sprejmemo, da užitek najde različne izrazne oblike v različnih življenjskih obdobjih, skladno s potrebami medsebojne ljubezni. V tem smislu lahko sprejmemo predlog nekaterih vzhodnih duhovnih mojstrov, ki vztrajajo pri tem, da razširimo zavest, da ne bi ostali ujeti v zelo omejenem izkustvu, ki nam zapira pogled. Ta razširitev zavesti ne pomeni zanikanja ali uničenja želje, temveč njeno širjenje in izpopolnjenje.

 

Radost ljubezni, 147-149

 
 

Božja beseda


24. nedelja med letom

 
»Gospodar tega služabnika se ga je usmilil, oprostil ga je in mu dolg odpustil« (Mt 18,27)


Sir 27,30-28,7

Ps 103

Rim 14,7-9

Mt 18,21-35

 

Več na...
 

Duhovnost

 

Oglejte si!

Molitev

 

Hvala, Jezus, za življenje,
za Duha in posvečenje.
Hvala, Jezus, da si z mano,
da ozdravljaš vsako rano.
Hvala, Jezus, da prihajaš,
da me z milostjo napajaš.
Hvala, Jezus, da me hraniš,
me v skušnjavah vedno braniš.
Hvala, Jezus, za trpljenje,
ki prinaša odrešenje.
Hvala, Jezus, za vstajenje,
ki je moje hrepenenje.


iz molitvene revije Magnifikat

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]