Skupnost slovenskih katehistinj in katehetov – (SSKK) vodi s. mag. Brigita Zelič HMP. V strukturi Cerkve spada pod Slovenski katehetski urad. Prav tako pa ima vsaka škofija svojo škofijsko Skupnost (SKK), ki jo v ljubljanski nadškofiji vodi s. Andreja Čakš HKL. Skupnost je del Škofijskega katehetskega urada.

Namen Skupnosti je povezovanje katehistinj in katehistov, ki poučujejo verouk ali kako drugače sodelujejo v pastorali na župnijah. Gre torej za stalno osebno in strokovno formacijo. Želimo si, da bi se med seboj bolje poznali, se podpirali in si pomagali s poslušanjem in delitvijo dobre prakse. Zaželeno je, da ima vsak član/ica dokončano Katehetsko pastoralno šolo (KPŠ) ali je še v fazi izobraževanja. Kot pridruženi pa se lahko naših srečanj udeležujejo tudi kateheti brez KPŠ.

Način delovanja Skupnosti:
– Redna mesečna srečanja ob sredah ali sobotah (eno od njih je postna duhovna obnova)
– Katehetsko študijsko posvetovanje v oktobru
– Zaključno družinsko romanje članov in članic v juniju
– Letne duhovne vaje in po možnosti udeležba na Katehetskem simpoziju
– Supervizijska skupina (če je dovolj zanimanja)

Kontakt:
S. Andreja Čakš, 040 828 242
[email protected]

DOGODKI 2022 – 2023 V NADŠKOFIJI LJUBLJANA

Koper – četrtek, 1. 9. 2022

Ljubljana – sreda, 14. 9. 2022

Novo mesto – sreda, 7. 9. 2022

Mariborska metropolija – sreda, 28. 9. 2022

Letošnji pastoralni tečaj bo posvečen tematiki sodelovanja med duhovnikom in laičnimi sodelavci, voditelji skupin. Pokazati bo poskušal pomembnost vključevanja laikov v strukture Cerkve, predvsem župnij in pastoralnih področij.

Ključni pogled, ki bo predstavljen v referatih, je pomembnost obrniti paradigmo, ne kaj naj duhovnik dela za laike, temveč kako naj sodeluje z laiki, ki delujejo v pastorali, pri čemer je duhovnik res duhovni spremljevalec. Pastoralni tečaj bo poskušal pokazati prednosti in ne slabosti vključevanja laikov v življenje župnije. Pastoralni sodelavci naj bi v veliki meri vodili župnijsko življenje, župnik pa je poleg kot duhovni voditelj, asistent in odgovorna oseba.

Na tečaj vabljeni vsi duhovniki, redovniki, redovnice, katehistinje in katehisti.