Marjana Debevec, Krovni zdravniški organizaciji odločno proti evtanaziji (Vir: Radio Ognjišče)

Slovensko zdravniško društvo in Zdravniška zbornica Slovenije sta se odzvala na javna vprašanja o evtanaziji. Prepričana sta, da je razlog za odprtje teh vprašanj v nezadostnem poznavanju paliativnih metod zdravljenja, predvsem bolečine in depresije. Obe ustanovi se jasno opredeljujeta proti evtanaziji in opozarjata na zlorabe.

Stališče obeh zdravniških organizacij je, da zdravniki ne bodo dovolili, da jih kdorkoli sili v dejanja, povezana z evtanazijo in aktivno pomočjo pri samomoru. »Naše poklicno poslanstvo je usmerjeno k ohranjanju življenja, o čemer se izobražujemo vso svojo poklicno pot ter si prizadevamo za čim bolj kakovostno zdravstveno oskrbo pacientov v vseh obdobjih življenja,« so zapisali ter se obenem zavzeli za boljše znanje zdravnikov o paliativni oskrbi in ozaveščanjem ljudi o njej.

Breme uzakonitve evtanazije je za zdravnike preveliko, kar dokazujejo tudi primeri z Nizozemske. Po besedah predstojnika Inštituta za sodno medicino prof. dr. Jožeta Balažica si želijo doseči, da tega ne bi več počeli. »En kolega mi je rekel: ’Sicer ni nobene razlike, ali ubiješ enega sto pacientov, ampak nahrbtnik, ki si ga s tem zadaš na svoja ramena, je izredno težak’. Tudi to je povedal, da prenekateri kolega, kolegica, predvsem mlajši, so obupali. Nekateri so celo naredili samomore, ker pod to težo niso mogli več živeti.«

V Slovenskem zdravniškem društvu in Zdravniški zbornici bodo zaradi občutljivosti omenjene tematike o njej znova razpravljali na posvetu, ki bo marca. Obenem pa poudarjajo, da je evtanazija področje, ki posega v srž vsake družbe, zato zahteva poglobljeno razpravo in ukrepov ni mogoče sprejeti čez noč.

Na Radiu Ognjišče na to temo pripravljajo okroglo mizo, ki bo 12. februarja ob 19.00 v dvorani zavoda sv. Stanislava v Ljubljani.

Več na: http://radio.ognjisce.si/sl/210/slovenija/29114/