Zadeva: Veliki teden
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 7. 04. 2020 15:36
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 16. številka E-novic.

Več novic najdete na Portalu Pridi in poglej in socialnem omrežju Facebook. Všečkajte in sledite našim objavam! Povabljeni, da e-novice in objave preko Facebooka posredujete tudi svojim sorodnikom, prijateljem in znancem. 

Lep dan in ostanite zdravi, vam želimo iz Škofijskega urada za laike Nadškofije Ljubljana,

Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

Veliki teden

E-novice 16, leto 2020 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Zakaj teden pred Veliko nočjo imenujemo Veliki teden?

Postni čas, ki ga začenjamo na pepelnično sredo in traja štirideset dni, sklenemo z večerno mašo velikega četrtka, ko nastopi velikonočno tridnevje. Dnevom med četrtkom in soboto dodajamo pridevnik veliki, ker vsebujejo najgloblje sporočilo krščanstva: pripovedujejo o postavitvi zakramentov evharistije in mašniškega posvečanja ter o trpljenju, smrti in vstajenju Božjega sina Jezusa Kristusa. Dogodke v Svetem pismu podrobno opisujejo vsi štirje evangelisti. Velikonočno tridnevje Gospodovega trpljenja, smrti in vstajenja se začne z večerno mašo na veliki četrtek, ima svoje središče v velikonočni vigiliji in se konča z večernicami nedelje Gospodovega vstajenja.

Več na...

Sveta Mati, to te prosim ...

Veliki Teden: Breg Rdečega morja

V velikem tednu je, kot da bi bili že na bregovih Rdečega morja, kjer se vprašanje vere izlušči do take mere, da ni več nobenega drugega vprašanja. Zato je te dni in še posebej v velikonočnem tridnevju zelo pomembno poslušanje in branje Božje besede. Bogoslužje je v tem zelo bogato. Božja beseda, ki nam govori o naši veri, nas spominja na bistvo naše vere in nas postavlja v skupnost vseh tistih, ki so stopili na pot vere in izpovedali vero v Odrešenika.

Več na...
 

Gospod je izkusil izdajstvo

Toda pojavi se vprašanje: Kako pa nam je Gospod služil? Tako, da je za nas dal življenje. Dragi smo mu in drago smo ga stali. Sv. Angela Folinjska je pričevala, da je slišala od Jezusa te besede: »Nisem te ljubil za šalo.« Njegova ljubezen ga je privedla do tega, da se je žrtvoval za nas. Ob tem obstanemo zaprepadeni: Bog nas je rešil tako, da je pustil, da se naše zlo razbesni nad njim. 

Več na...

 

Sv. Andrej: Pojdimo naproti Kristusu

Pripravimo Kristusu pot takole: ne razprostirajmo pred njim plaščev, odsekanih vej, zelenja, ki kmalu ovene in izgubi čez nekaj ur svoj čar, ampak oblecimo njegovo milost ali njega samega: Kateri ste bili namreč v Kristusa krščeni, ste Kristusa oblekli. Vrzimo se pod njegove noge, kakor razprostremo po tleh oblačila. Zaradi svojih grehov smo bili rdeči kot škrlat, a nas je odrešilni krst opral, da smo postali beli kakor volna.  Prinesimo zmagovalcu smrti zmagoslavna odličja. 

Več na ...
 

P. Marko I. Rupnik o edinem pravem ključu

P. Marko Ivan Rupnik nas v svojem razmišljanju vabi, kako vse dogodke življenja, sveta, zgodovine brati v edinem pravem ključu ... ključu Kristusa. Kako torej ostati v Kristusu in v njem brati to, kar se nam dogaja? 

Več na...

Nadškofov nagovor na Cvetno nedeljo

Se spomnite velikonočnih praznikov v preteklosti? Koliko stvari je bilo potrebno opraviti v pripravi na praznike. Kaj vse je bilo potrebno prinesti iz trgovine. Kako smo napolnili shrambe in hladilnike. Potrebno je bilo poiskati primerno obleko, dogovoriti obisk pri frizerju. Nekako smo morali najti časovno špranjo, da smo opravili velikonočno spoved. In vse to ob vsakdanjem osem ali še več urnem delavniku. Letos vseh teh poti ne bo. 

Več na...
 

Molitveni namen za mesec april  

V mesecu aprilu molimo po papeževem namenu, da bi vsem osebam, ki so pod vplivom odvisnosti, lahko dobro pomagali in jih spremljali. Prav gotovo ste že slišali govoriti o drami odvisnosti. Ste pomislili tudi na odvisnost od iger, pornografije, interneta … in na nevarnosti virtualnega prostora? Molimo, da bi vsem osebam, ki so pod vplivom odvisnosti, lahko dobro pomagali in jih spremljali.

Več na...

 

Sv. Gregor Nacianški o velikonočni skrivnosti

Če si Simon iz Cirene, si naloži križ in nadaljuj pot; če si pribit na križ kakor razbojnik, pošteno priznaj Boga. Če si Jožef iz Arimateje, prosi za Jezusovo telo pri človeku, ki je Jezusa velel križati. Telo, ki je očistilo greh sveta, naj postane tvoja last. Ako si Nikodem, nočni častilec Boga, ga mazili z dišavami za pokop. Če katera od žena, Marija ali ona druga Marija ali Saloma ali Joana, se jokaj ob zori. Pohiti, da boš prvi videl od groba odvaljeni kamen, morebiti boš zagledal angela ali celo Jezusa samega. 

Več na ...
 

Molitveno bogoslužje za torek, 7. april

Jezusa danes srečamo pri zadnji večerji, ko ga notranje globoko pretrese, da je tisti, ki ga bo predal velikim duhovnikom, eden izmed najbližjih prijateljev. Koliko bolj te zaboli, če je izdajalec oseba, s katero si si blizu. 

Več na...
 

Deli Jezusa

 

 

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Video prenos svete maše

Molitev

Jezik moj, opevaj zmago, slavno in prečudežno,

zmagoslavno pesem križu, zmage znamenju zapoj,

in povej, kako Zveličar darovan je zmagal smrt.

 

Zapeljani prvi človek se je smilil Stvarniku,

sad usodni je pokusil, s tem usužnjil se peklu.

Les tedaj Bog sam izbral je, da lesá izmil bi greh.

 

Ko se torej čas dopolni odrešenja našega,

Oče sam nebeški pošlje Sina, zemlje stvarnika.

Ta za nas postane človek, iz device se rodi.

 

S tridesetimi že leti tek življenja dokonča,

ko voljno se naš Zveličar sam trpljenju ves preda,

dá razpeti se na križu, žrtev je za greh sveta.

 

Večna naj bo tebi slava, o Trojica blažena,

čast Očetu, njega Sinu, ista Duhu Svetemu.

Vse stvari pojo naj hvalo troedinemu Bogu.

Amen.

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]