Zadeva: E-novice 9
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 27. 02. 2018 12:46
Za: [email protected]

Spoštovani,

pred vami je 9. številka E-novic. 

Bliža se naše naslednje srečanje članov ŽPS, ki bo v soboto, 10. marca, od 9.00 do 13.00 v Zavodu sv. Stanislava. Vse, ki se ga nameravate udeležiti, lepo vabim, da mi posredujete prijave udeležencev iz vaše župnije.

Lep dan in vse dobro želim, Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 9-2018

E-novice 9, leto 2018  http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Slovenski škofje na obisku Ad limina v Rimu

Obisk Ad limina Apostolorum je dolžnost, ki je naložena škofom osebno in izhaja iz stare navade, ki jo je v današnji obliki z odlokom določil papež Pij X. (31. decembra 1909). Dolžnost vključuje obvezo škofov obiskati grobove apostolov Petra in Pavla ter se predstaviti rimskemu papežu, kar je izraz spoštovanja in škofovskega bratstva, dokaz vdanosti in pokorščine, ter hvaležnost apostolskemu sedežu za pomoč pri vodenju krajevne Cerkve.

Več na...

 

Spomladansko srečanje članov ŽPS

 

Vabimo vas na srečanje, članov ŽPS, ki bo 10. marca, in je še posebno namenjeno udeležencem iz dekanij 2. in 4. arhidiakonata (dekanije: Radovljica, Kranj, Šenčur, Tržič, Škofja Loka, Vrhnika, Cerknica, Ribnica, Grosuplje), prisrčno dobrodošli pa tudi vsi, ki se srečanja niste uspeli ideležiti v prvem terminu. Na srečanju bomo ob iztočnici g. nadškofa Stanislava Zoreta OFM razmišljali o tem, kako skupaj skrbeti za župnijo. 

Zelo zaželeno je, da se srečanja iz posamezne župnije udeleži več župljanov in župnik, saj bomo spregovorili o temi, ki bo zelo pomembna za prihodnost naših župnij. 

 

Program srečanja

9.00     Molitev

9.15     Pogled g. nadškofa na življenje v župniji v prihodnosti

10.00   Izkušnje in dobra praksa župljanov:

·      župnije, ki je ostala brez župnika,

·      župnije, v kateri župljani župniku zelo dejavno pomagajo pri delih, ki niso vezana na posvečenje

11.00   Odmor

11.30   Delo po skupinah

13.00  Kosilo

 

 

 O nadškofiji pod zavihkom “Nadškofija”

Na spletni strani Nadškofije Ljubljana lahko najdete osnovne podatke o naši nadškofiji. Pod zavihkom “Nadškofija” boste tako našli podzavihek “Nadškofija na dlani” v katerem si lahko na kratko preberete o naši nadškofiji, o naših zavetnikih in grbu. Tu si lahko tudi pogledate zemljevid nadškofije. Tisti, ki vas bolj zanima statistika, kliknite na “Nadškofija v številkah“. Verjetno že veste, da je stolna cerkev posvečena sv. Nikolaju, kakšna pa je njena zgodovina, pa preberite v zavihku Stolnica sv. Nikolaja. Več kot 550 let je star stolni kapitelj v Ljubljani, tudi o njem imamo nekaj napisanega na naši spletni strani. Nadškofija ima zelo bogato zgodovino, za našo spletno stran jo je na kratko povzel zgodovinar dr. France M. Dolinar. In še zadnje, ko smo pri osnovnih podatkih: naša romarska središča. Tu lahko najdete navdih za kakšno romanje ali pa vsaj izlet po naši nadškofiji.

Bolj kot institucija pa so važni ljudje, ki jo vodijo. Trenutni nadškof metropolit je msgr. Stanislav Zore OFM več o njegovem življenju izveste pod zavihkom “Nadškof metropolit“, medtem ko nekatere njegove pridige shranjujemo na strani “Beseda nadškofa Stanislava Zoreta“. Trenutna pomožna škofa sta msgr. dr. Anton Jamnik in msgr. Franc Šuštar, na voljo vam je njun življenjepis. Če pa bi radi pogledali v zgodovino, pa imamo predstavljene nekdanje ljubljanske nadškofe ter vse ljubljanske škofe od ustanovitve škofije do danes.

Vabljeni, da spremljate novosti na naši spletni strani, sledite pa nam lahko na naših družbenih omrežjih: profilu nadškofa na Facebooku, Twitterju in Instagramu ter Nadškofije Ljubljana v Google+ in Youtubu.

 

 

Kaj pomeni obisk Ad limina?

Vsak škof je pripravil obsežno poročilo za svojo škofijo, kjer je predstavil njeno življenje, pastoralni položaj in dobrodelnost, ki jo izvajajo. Škofje so prav tako pripravili izhodišča za pogovore na dikasterijih, ki jih bodo obiskali. Tukaj bodo z vsakim prefektom razpravljali o vprašanjih, ki so povezani s specifično tematiko. Nekaj več vsebinskih poudarkov bomo vsak dan objavili na spletni strani Slovenske škofovske konference in naših družabnih omrežjih.

Več na...
 

Jezus, bič in naše razvade

Jezusovo telo je danes Cerkev, ki jo gradimo verniki. S svojim življenjem torej pričujemo Zanj. Zato smo odgovorni za svoja dejanja, odgovorni smo za besede, ki jih izrečemo, za zgled, ki ga dajemo. V tem postnem času lahko bolj prisluhnemo Božjemu glasu in razkrinkamo naše skušnjave, naša slaba nagnjenja, ki nas bremenijo in odtegujejo od prave sreče, od bližnjega, s tem pa tudi od Gospoda. Postna spodbuda v tem tednu nas vabi, da poiščemo svojo razvado in se ji odpovemo. 

Več na...
 

Ko boš srečala papeža, ga poljubi

O položaju preganjanih kristjanov po svetu so poročali mož in hčerka Asie Bibi, ter nigerijska katoličanka Rebecca Bitrus. Slednjo so dve leti zadrževali islamski skrajneži Boko Haram, potem pa je skupaj z dojenčkom, ki ga je rodila po posilstvu, uspela pobegniti in se vrniti k možu. Sama pravi, da kljub velikemu trpljenju nikoli ni nehala zaupati v Boga. Mama petih otrok Asia Bibi pa je v pakistanskem zaporu zaradi obtožbe bogokletja že dolgih devet let. 

Več na...

Priprava na preizkušnjo

Jezus je vzel s seboj tri učence, Petra, Jakoba in Janeza in »jih peljal na visoko goro« (Mr 9,2). Tam je za trenutek pokazal svojo slavo, slavo Božjega Sina. Ta dogodek bo omogočil učencem, da se bodo pozitivno soočili z Jezusovim trpljenjem, ne da bi jih to pogubilo. Videli so ga, kako bo po trpljenju, v slavi. S temi jih Jezus pripravlja na preizkušnjo. Spremenjenje učencem pomaga, pa tudi nam, razumeti, da je Jezusovo trpljenje skrivnost bolečine, predvsem pa je dar.

Več na...
 

Zakaj bolezni in trpljenje?

O tem sta se pogovarjala Simon Purger in p. Damjan Ristič. Zlo ni Božja volja, je pa zlo možno in je do neke mere dopuščeno. Na misel mi prihaja tudi zgodba, ki jo je uporabljal C. S. Lewis. Pripovedoval je, kako nastaja kip. Najprej imamo marmorni kip, nato pa avtor tolče z dletom, da se kamen krha, na koncu pa nastane nekaj čudovitega. Vmes je bilo veliko prečiščevanja. Lewis je rekel, da je bolečina Božji glas, ki kliče k popolnosti. In kljub temu da je tako, je Bog dober. Ker Bog je drugače dober, kot smo mi.

Več na...
 

Film "Watu Wote: Vsi mi"

Film »Wato Wote« v 22 minutah pripoveduje zgodbo, ki se je zgodila konec leta 2015 v bližini meje med Kenijo in Somalijo. Pripadniki milice Al-Shabaab so napadli potovalni avtobus, med potniki pa so želeli izločiti kristjane in jih ustreliti. Podobno so storili že leto prej, ko je prišlo do pokola 28 nedolžnih žrtev. Tokrat so se muslimanski potniki uprli in niso razkrili, kdo med navzočimi na avtobusu je kristjan. S tem so bili kristjani rešeni. Film zrcali nezaupanje in strah, ki vlada v Keniji.

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Kako danes oznanjati evangelij o družini?

200. Sinodalni očetje so posebej poudarili, da so krščanske družine po milosti zakramenta zakona glavni subjekti družinske pastorale, predvsem zato, ker nudijo  »veselo pričevanje zakoncev in družin kot domače cerkve«. Zato podčrtujejo: »Potrebno je, da ljudje doživljajo, da je evangelij družine tisto veselje, ki 'napolnjuje srce in celotno življenje ljudi', ker smo v Kristusu odrešeni 'greha, žalosti, notranje praznine in osamljenosti' (Veselje evangelija, 1). V luči prilike o sejalcu (prim. Mt 13,3-9) je naša naloga sodelovati pri setvi; drugo je Božje delo. Ne smemo pozabiti, da je Cerkev, ki pridiga o družini, znamenje nasprotovanja.« Vendar so zakonci hvaležni, če jih pastirji spodbujajo k pogumnemu zavzemanju za močno, rodovitno, vzdržljivo ljubezen, ki se je sposobna postaviti po robu vsemu, kar jim prekriža pot. Cerkev bi rada k družini pristopala s ponižnim razumevanjem in njena želja je, da bi »spremljala vsako družino posebej in vse skupaj, da bi mogle odkriti najboljšo pot za premagovanje težav, s katerimi se srečujejo Ni dovolj, da v velike pastoralne načrte sprejmemo neko splošno skrb za družino. Da bi mogle biti družine vedno bolj dejavni subjekti družinske pastorale, je potrebno »oznanjevalno in katehetsko prizadevanje, ki je usmerjeno v notranjost družine« in jim v tem smislu nudi orientacijo.

201. »Zato se od vse Cerkve zahteva misijonarsko spreobrnjenje. Ne smemo obtičati pri oznanjevanju, ki ni povezano z stvarnimi problemi ljudi.« Družinska pastorala »mora omogočiti izkušnjo, da je evangelij družine odgovor na najgloblja pričakovanja človekove osebe: na človekovo dostojanstvo in njegovo polno uresničenje v medsebojnih odnosih, v občestvu in rodovitnosti. Ne gre le za to, da predstavimo navodila, ampak da ponudimo vrednote in tako odgovorimo na potrebo po njih, ki se danes kaže tudi v najbolj sekulariziranih deželah«. Prav tako »so poudarjali nujnost evangelizacije, ki jasno graja kulturne, družbene, politične n gospodarske dejavnike, kakor je nebrzdana logika (prostega) trga, ki ovira pristno družinsko življenje in vodi do diskriminacije, revščine, izključevanja in nasilja. Zato je treba razvijati pogovor in sodelovanje z družbenimi strukturami. Potrebno je spodbujati in podpirati tiste laike, ki se kot kristjani udejstvujejo na kulturnem in družbeno-političnem področju.«

                                                                      Radost ljubezni, 200-201
 
 

Božja beseda

 

3. postna nedelja

 

»On pa je govoril o templju svojega telesa« (Jn 2,21)

 

2 Mz 20, 1-17;

Ps 19;

1 Kor 1,22-25;    

Jn 2,13-25

 
Več na...
 

Duhovnost

 

Oglejte si!

 

Molitev

 

Ljubim te, tišina.

Ljubim topli molk srca.

Vse, kar moja slabotnost je zagrešila,

postaja milost v odpuščanju Božjega Srca.

Ljubim vedrino in radost iskrenih ljudi.

Z dobroto mi dajejo luč,

ki sveti v temi.

Ljubim tebe,

vsemogočni Bog.

Življenje, Resnica in Pot.

Tvoj križ – opora v trpljenju.

Tvoje darovanje odpira srce veselju.

Zaupam ti, o Bog!

Verujem v tvojo zvestobo.

Je trdna, je srčna –

nikoli ne zataji.

O Bog, ostani Luč, ki sveti v temi!

 

iz molitvene revije Magnifikat

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]