E-novice 9-2016

E-novice 9, leto 2016              http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/
View this email in your browser

Dragi papež Frančišek tudi osebno!

V prihodnjih dneh bo v Vatikanu izšla knjiga z naslovom »Dragi papež Frančišek«, v kateri sveti oče odgovarja na pisma otrok z vsega sveta. Z otroki, ki so prispevali vprašanja za novo knjigo, se je papež 22. februarja v Vatikanu tudi osebno srečal. »Najtežja vprašanja mi niso zastavili profesorji na izpitih, ampak otroci«, je mladim gostom zaupal papež Frančišek. Otroška vprašanja so najtežja, ker imajo otroci sposobnost videti bistveno, je med sproščenim pogovorom z glavnimi junaki knjige med drugim pojasnil papež. V njihovih vprašanjih se kaže nekaj, kar prihaja iz globine, se v globini dotika drugega in mu pomaga zoreti.

Več na...

Božja ljubezen naj odseva v življenju Cerkve


Bog nima samo želje ali zmožnosti ljubezni, Bog ljubezen »je« – ljubezen je njegovo bistvo, njegova narava, je pojasnjeval Frančišek. Je eden, a ni samotarski. Ne more biti sam, ne more se zapreti vase, ker je občestvo, je ljubezen in ljubezen se po svoji naravi posreduje in širi. Bog tako k svojemu življenju ljubezni pridružuje človeka.
Več na...

Kako nas v postu zavaja Skušnjavec?


Cerkev vsako leto štirideset dni v postnem času pridružuje Jezusovi skrivnosti v puščavi. Zato je povsem smiselno, da v tem obdobju občutimo več skušnjav. Toda Bog ne dopušča ničesar, česar ne bi mogel uporabiti v dober namen; celo skušnjave in napade satana lahko uporabi za naše spreobrnjenje, spremenjenje in svetost. Ali tudi vi v postnem času doživljate tovrstne skušnjave?
Več na...

Registracija istospolnih skupnosti v Italiji


Italijanski senat je minuli teden odobril zakonski osnutek za registracijo istospolnih skupnosti, predsednik italijanske vlade Matteo Renzi pa je s tem pridobil tudi zaupnico svoji vladi. 173 senatorjev je glasovalo za, 71 pa proti sprejetju omenjenega osnutka. Zakon mora potrditi še italijanska poslanska zbornica, torej spodnji dom parlamenta.
Več na...

Ta teden sinoda grško-katoliške Cerkve v Rimu


Škofovska sinoda ukrajinske grško-katoliške Cerkve bo v tem tednu zasedala v Rimu, škofe pa bo v avdienco sprejel tudi papež Frančišek. Ob tem naj bi prišlo do izraza polno in vidno občestvo grško-katoliških škofov s svetim očetom, kot je pojasnil višji nadškof iz Kijeva, Svjatoslav Ševčuk, na tiskovni konferenci v Rimu.
Več na...

Resničnost, ki nas presega


Za tistega, ki veruje, da je Jezus Bog, Božji Sin, pravi Bog in pravi človek, je mistika zelo pomembna. Tisti, ki so se odprli temu skrivnostnemu in zastonjskemu »stiku« z Bogom, »spoznajo« o njem mnogo reči, ki jih ni mogoče dojeti drugače. So preroški in »revolucionarni«, kot je Učitelj, saj znajo odkriti nova ozadja na poti vere in nova obličja Boga. To so »teologi« v pravem pomenu besede.
Več na...

Nameni apostolata molitve v mesecu marcu


V mesecu marcu, ko v letošnjem letu že obhajamo veliko noč Gospodovega vstajenja, nas Cerkev prav posebej kliče, da se pridružimo apostolatu molitve, ki združuje milijone vernikov po vsem svetu v molitvi s skupnimi nameni.Slovenski namen je: Da bi varstvu sv. Jožefa priporočali Slovenijo, ki ima sv. Jožefa za svojega zavetnika.
Več na...
Vabimo vas

na Spomladansko srečanje članov ŽPS, ki bo v soboto, 5. marca  (za člane ŽPS iz II. in IV. arhidiakonata oz. dekanij: Radovljica, Kranj, Šenčur, Tržič, Škofja Loka, Vrhnika, Cerknica, Ribnica, Grosuplje) in v soboto, 12. marca (za člane ŽPS iz I. in III. arhidiakona oz. dekanij: Ljubljana-Center, Ljubljana-Moste, Ljubljana-Šentvid, Ljubljana-Vič/Rakovnik, Kamnik, Domžale, Litija, Zagorje). Srečanje bo potekalo v Zavodu sv. Stanislava, od 9.00 do 13.00 (sledi skupno kosilo). Namen srečanja je: Odkriti poti oz. načine prenosa vere v družini v današnjem času. Župnike prosimo, da svoje člane spodbudite k udeležbi in se srečanja tudi sami udeležite. Če se srečanja ne morete udeležiti na termin, določen za vašo dekanijo, ste dobrodošli tudi na preostali razpoložljivi termin.
 

#deliJEZUSA: Čuj z menoj


Postni čas je odlična priložnost, da se zbližamo z Bogom, da spoznamo svojo šibkost, da sprejmemo Božjo ljubezen, Božjo moč in usmiljenje.

V letošnji postni akciji #deliJezusa nas poleg dnevne božje besede spremljajo tudi dela usmiljenja. Vsak dan posta te bo nagovoril eden izmed slovenskih katoličanov, ki bo s teboj delil izkušnjo vere v Jezusa.

Vabimo te, da se ta post odpreš Božjemu usmiljenju in pri tem pomagaš tudi svojim bližnjim.

Več na....

Sveto leto usmiljenja

Če Bog ne bi odpuščal, sveta ne bi bilo več

Nekoč sem spovedoval med mašo za bolnike, na kateri je bil izpostavljen kip fatimske Matere Božje. Proti koncu maše sem vstal iz spovednice, ker sem moral iti drugam birmovat. Tisti hip se je pred menoj pojavila drobna starka. Nagovoril sem jo z abuela (babica), kot je navada pri nas v Argentini. »Babica, se želite spovedati?« »Da,« je odvrnila. Ker se mi je mudilo, sem jo skušal na hitro odpraviti: »Ali imate sploh kaj grehov?« Izstrelila je kot iz topa: »Vsi imamo grehe.« Pošalil sem se: »Kaj pa, če vam jih Gospod ne odpusti?« »Gospod odpušča vse,« je pribila. »Kako to veste?« »Če Bog ne bi odpuščal, sveta ne bi bilo več.«...Starkina trditev, da brez usmiljenja, brez Božjega odpuščanja svet ne bi mogel obstajati, je name naredila močan vtis. Zato sem kot spovednik – kadar sem se znašel pred zaprtimi vrati srca – vedno iskal neko špranjo, skozi katero bi lahko človeku podelil odpuščanje, usmiljenje.

papež Frančišek, Božje ime je Usmiljenje

Božja beseda


4. postna nedelja     
 

»Ta moj sin je bil namreč mrtev in je oživel; bil je izgubljen in je najden.« In začeli so se veseliti (Lk 15,24).

 

Joz 5,9-12

Ps 34

2 Kor 5,17-21

Lk 15,1-3.11-32

 

Več na...

Duhovnost

Oglejte si!

Več na...

Molitev


Za Tvojo mehko dlan se zahvaljujem
na njej sledovi žebljev se blešče
in ko zazrem se v ranjeno Srce,
v njem vse dobrote Tvoje premišljujem.
Široko rano vdano opazujem,
odprem ji rdeči zastor in strmé
zagledam se v Tvoj svet, ki dolgo že
ga strastno ljubim, zvesto občudujem.
Tu pri izviru sem. Od tod privreli
svetovi so in luč in harmonija,
ples zvokov, barv, atomov energija.
Ljubezni ognji tu so zagoreli.
Vse Tvoj je dar. O, pridi! Vse Ti dam.
Odgrnil sem zavese v srca hram.


iz molitvene reije Magnifikat
Prijava, odjava na: [email protected]