E-novice ŽPS


Št. 9 (4.3.2014), leto 2014

Dokler bo vsakdo kopičil le zase, ne bo pravičnosti (Vir: Radio Vatikan)

»Dragi bratje in sestre. Dober dan! V središču bogoslužja današnje nedelje je ena od najbolj tolažečih resnic: Božja previdnost. Prerok Izaija jo predstavi s podobo materinske ljubezni, polne nežnosti. Tako pravi: 'Mar pozabi žena svojega otročiča in se ne usmili otroka svojega telesa? A tudi če bi one pozabile, jaz te ne pozabim' (Iz 49,15). Kako lepo je to! Bog ne pozabi na nas, na nobenega od nas, na nobenega od nas, ki imamo ime in priimek. Ljubi nas in ne pozabi na nas. Kako lepa misel... Podobno k temu povabilu k zaupanju Bogu je v odlomku Matejevega evangelija: 'Poglejte ptice pod nebom!' pravi Jezus 'ne sejejo in ne žanjejo niti ne spravljajo v žitnice, in vendar jih vaš nebeški Oče hrani... Poučite se od lilij na polju, kako rastejo. Ne trudijo se in ne predejo, a povem vam: Še Salomon v vsem svojem sijaju ni bil oblečen kakor katera izmed njih« (Mt 6,26.28-29). Tako je papež Frančišek začel z razlago bogoslužnih besedil 8. nedelje med letom med nagovorom pri opoldanski molitvi na Trgu sv. Petra. Po molitvi Angelovega češčenja in blagoslovu je sveti oče pozval k molitvi za Ukrajino: »Dragi bratje in sestre, ponovno vas prosim molitve za Ukrajino, ki se nahaja v kočljivi situaciji. Medtem ko želim, da si vsi člani države prizadevajo prerasti nerazumevanja in skupaj ustvarjajo prihodnost naroda, se z žalostnim pozivom obračam na mednarodno skupnost, da podpre vsako pobudo za dialog in soglasje.« Po pozdravih je papež Frančišek dejal:»V prihajajočem tednu začenjamo postni čas, ki je pot Božjega ljudstva naproti Veliki noči. To je pot spreobrnjenja, boja proti zlu z orožjem molitve, posta in usmiljenja. Človeštvo potrebuje pravičnost, spravo, mir in ga bo imelo samo, če se bo z vsem srcem vrnilo k Bogu, ki je njihov izvir. Tudi mi potrebujemo Božje odpuščanje. Vstopimo v postni čas z duhom češčenja Boga in bratske solidarnosti s tistimi, ki so v teh časih najbolj preizkušani s pomanjkanjem ter z nasilnimi spopadi.«

Sveti oče je množici, ki je v velikem številu navkljub dežju napolnila Trg sv. Petra in del Ulice sprave, razložil pomen današnje Božje besede: »Če pomislimo na številne osebe, ki živijo v pomanjkanju ali celo v revščini, ki ponižuje njihovo dostojanstvo, bi se morda te Jezusove besede zdele abstraktne, če ne celo iluzorne. V resnici pa so zelo aktualne. Spominjajo nas, da ne moremo služiti dvema gospodarjema: Bogu in bogastvu. Dokler bo vsakdo kopičil le zase, ne bo pravičnosti. Dobro prisluhnimo temu. Dokler bo vsakdo kopičil le zase, ne bo pravičnosti. Če pa, zaupajoč v Božjo previdnost, iščemo skupaj njegovo Kraljestvo, ne bo nikomur primanjkovalo za dostojno življenje.

Srce, ki ga zaseda poželenje po posedovanju, je srce polno tega poželenja po posedovanju, a prazno Boga. Zaradi tega je Jezus večkrat posvaril bogataše, saj zelo tvegajo, da postavljajo lastno gotovost v dobrine tega sveta, a gotovost, tista dokončna je v Bogu. V srcu, ki ga je osvojilo bogastvo, ni več veliko prostora za vero, vse je zasedeno z bogastvom, ni več prostora za vero. Če pa nasprotno damo Bogu prostor, ki mu gre, torej prvo mesto, tedaj njegova ljubezen vodi k podelitvi bogastva, k izročitvi tega v službo projektom solidarnosti in razvoja, kakor to lepo pričujejo številni primeri, tudi nedavni, v zgodovini Cerkve. Tako gre Božja previdnost preko našega služenja drugim, naše delitve z drugimi. Če vsakdo od nas ne kopiči bogastva samo zase, ampak ga daje v službo drugim, bo v tem primeru, v tem dejanju solidarnosti Božja previdnost postala vidna. Če pa nasprotno nekdo kopiči samo zase, kaj se mu bo zgodilo, ko ga bo Bog poklical? Ne bo mogel nesti s seboj bogastva, saj veste, da potni prt nima žepov! Bolje je deliti z drugimi, saj bomo v nebesa nesli samo tisto, kar smo delili z drugimi.

Pot, ki jo kaže Jezus, se lahko zdi po splošnem prepričanju in ob problemih ekonomske krize nerealna. Vendar pa nas, če dobro pomislimo, ponovno pripelje k pravilni lestvici vrednot. On namreč pravi: Ali ni življenje več kot jed in telo več kot obleka? (Mt 6,25). Da bomo delali tako, da nobenemu ne bo primanjkovalo kruha, vode, obleke, hiše, dela, zdravja, je potrebno, da se vsi priznamo kot otroci Očeta, ki je v nebesih in torej bratje in sestre med seboj in se tako tudi obnašamo. Tako sem spomnil 1. januarja v Poslanici za mir: bratstvo je pot miru; torej to, da hodimo skupaj, da si delimo stvari skupaj.

V luči Božje Besede današnje nedelje, kličimo Devico Marijo kot Mater božje previdnosti. Njej zaupajmo naše bivanje, pot Cerkve in človeštva. Še posebej prosimo za njeno priprošnjo, da bi si vsi prizadevali živeti na preprost in zmeren način, s pozornim pogledom na potrebe bratov in sester, ki so najbolj v stiski.

Več na:  http://sl.radiovaticana.va/news/2014/03/02/pape%C5%BE_fran%C4%8Di%C5%A1ek:_dokler_bo_vsakdo_kopi%C4%8Dil_le_zase,_ne_bo_pravi%C4%8Dnosti./slv-777876
 

Naproti letu posvečenega življenja: Pismo Veselite se (Vir: Radio Vatikan)

Veselite se: to je naslov pisma Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega delovanja. Pismo je bilo napisano za leto posvečenega življenja, ki ga bomo v Cerkvi obhajali leta 2015. Izšlo je tudi v knjižni obliki, in sicer v izdaji Vatikanske založbe. Vsebina predstavlja začetek poti osebnega in skupnostnega premišljevanja, namenjenega posvečenim osebam. Gre za prvi dokument v seriji publikacij, ki bodo še izšle med pripravo na to posebno leto. Namen pisma je povabiti k soočenju evangelija in življenja, izhajajoč iz nauka papeža Frančiška. Slednji redovnike opominja, da naj bi »prebudili svet«.

Njegove besede vprašujejo in spodbujajo. Izražajo prepričanje, da je resnično veselje nalezljivo. V človeški dokončnosti, omejenosti in vsakdanjem naporu redovniki in redovnice živijo zvestobo, ko upravičujejo veselje, ki prebiva v njih. Tako, nanašajoč se na papeževe besede, pojasnjuje podtajnica vatikanskega dikasterija, s. Nicla Spezzati. Pri tem posvečene osebe postajajo čudovito pričevanje, učinkovito oznanilo, družba in bližina ženskam in moškim, ki skupaj z njimi prebivajo v zgodovini in v Cerkvi iščejo očetovski dom. V pismu beremo, da veselje namreč ni nekoristen okras, temveč je zahteva in temelj človeškega življenja. Med vsakdanjim naporom vsaka ženska in vsak moški težita, da bi dosegla in vztrajala v veselju s celoto svojega bitja. Veselja v svetu pogosto primanjkuje. Posvečene osebe zato niso poklicane, da bi izvrševale junaška dejanja in niti ne, da bi razglašale visokoleteče besede. Pač pa so poklicane, da bi pričevale o tem veselju, ki izhaja iz gotovosti, da se čutijo ljubljene, iz zaupanja, da so odrešene.

Več na:  http://sl.radiovaticana.va/news/2014/02/28/nasproti_letu_posve%C4%8Denega_%C5%BEivljenja:_pismo_veselite_se/slv-777236

 
Marjana Debevec, Marija iz Aparecide v Stični (Vir: Radio Ognjišče)

V baziliki Žalostne Matere Božje v Stični so v nedeljo slovesno sprejeli kip Naše Gospe iz Aparecide. Na prošnjo brazilskega ambasadorja Gilberta de Moura ga je prinesel tamkajšnji nadškof, kardinal Raymondo Assis. Slovesnosti so se udeležili tudi naši škofje, nuncij in člani diplomatskega zbora.

Gre za darilo Cerkvi na Slovenskem v zahvalo za sodelovanje med narodoma in kot prošnja, da bi bile vezi še močnejše. Teh je veliko na gospodarskem in kulturnem področju, pa tudi na duhovnem. V Braziliji namreč deluje več naših misijonark.

Naša Gospa iz Aparecide je zavetnica in kraljica naroda. Zakaj jo častijo, pa je v homiliji poudaril kardinal Raymondo Assis: »Dragi bratje in sestre, tukaj smo se zbrali pred preprosto, majhno in črno milostno podobo. Vendar v tej podobi častimo nekaj veliko večjega: usmiljeno Božjo ljubezen preko Tiste, ki so jo imenovali blagoslovljena, ker je verovala in nam darovala kot »sad svojega telesa«. Svoj nagovor pa je kardinal Assis takole sklenil: »Naj bodo Slovenci in slovenska Cerkev prav tako pod zavetjem in kraljevo zaščito Naše Gospe brezmadežnega spočetja Aparecide«. Zgodbo kipa Marije Aparecide je v uvodu v sveto mašo opat Janez Novak takole povzel: »Preprosti možje iz Aparecide, ki so v svoje mreže namesto rib zajeli poškodovan Marijin kip, so verovali, da jim Marijin kip daje znamenje Marijine navzočnosti in zaupali, da jim bo Marija pomagala.« Globoka vera preprostih ribičev je obrodila sadove. Danes pride Marijo v Aparecido vsako leto počastit več kot 11 milijonov romarjev iz vse Brazilije in tudi drugih dežel.

V imenu Cerkve na Slovenskem se je za dar Marijinega kipa iz Aparecide zahvalil škof Andrej Glavan. »Verjamem in zaupam, da bo Marija tako v Aparecidi, kot tukaj v Stični, mati vseh, še posebej mladih, preprostih in revnih.« P. Maksimiljan File pa je ob sklepu v imenu stiškega samostana poudaril vlogo Marije za naš narod. »Marija se je, da bi se približala ljudem, v zgodovini razodevala v različnih podobah. Morda je današnji sprejem črne Marije, nekoč Matere revnih brazilskih delavcev in sužnjev, za nas priložnost, pravzaprav klic, da tudi v naših težkih časih najdemo v Mariji Mater, vzornico in vodnico na poti skozi življenje


Za sklep pa še besede brazilskega ambasadorja Gilberta de Moura, ki je bil tudi pobudnik slovesnega dogodka v Stični: »Naj nas naša Gospa Aparecida in Marija Pomagaj z Brezij varujeta in razsvetlita, da se bomo vedno lahko trudili velikodušno delati dobro. Najlepša hvala!«.

Več na: http://radio.ognjisce.si/sl/152/aktualno/13138/
 
 
Molitveni nameni za marec (Vir: Radio Vatikan)

Da bi vse kulture spoštovale pravice in dostojanstvo žena. Tako se glasi splošni molitveni namen za mesec marec. Papež Frančišek je junija lansko leto dejal: »Ni nam treba iti k psihologu, da spoznamo, kako zaničljivo ravnanje s sočlovekom kaže na to, da sami nismo sposobni odrasti in da ponižujemo druge zato, da bi se mi počutili bolj pomembne.« (13.6.2013) Družbe, ki ženskam, torej polovici svojega prebivalstva, odrekajo osnovne človeške pravice, se uničujejo od znotraj, kajti pri tem ne trpijo samo žene in dekleta. Taki odnosi škodujejo vsem. Predsodki proti ženskam imajo svoje korenine daleč nazaj v zgodovini in v določenih verskih praksah, vendar so še danes živi v marsikaterem delu sveta. Prepričanje, da so ženske manjvredne in da se morajo podrejati moškim, ni omejeno samo na nerazviti svet. Tudi na zahodu se pod zunanjim videzom enakopravnosti včasih zdi kar samoumevno, da vodilna mesta in odločilne besede pripadajo moškim. Kristjani se moramo zavedati, da imamo v Svetem pismu vrsto lepo opisanih primerov žensk, ki so bile spoštovane tudi kot voditeljice. Jezusov nauk je zelo jasen v tem, da smo vsi Božji otroci, pred Bogom enako vredni in enako ljubljeni. Zato se pridružimo ta mesec papežu v prošnji, da bi po vsem svetu spoštovali pravice in dostojanstvo žensk in sicer tako v osebni drži kakor tudi s spreminjanjem družbenih struktur, ki naj ženskam omogočajo, da polnovredno zaživijo svoje posebno poslanstvo.

Marca smo povabljeni tudi k molitvi, da bi večje število mladih sprejelo Gospodovo vabilo in posvetilo svoje življenje oznanjevanju evangelija. Tako se glasi papežev molitveni namen za evangelizacijo. Vsi smo poklicani k svetosti. Večina ljudi na ta klic odgovarja tako, da velikodušno sprejema veselje, skrbi in odgovornosti zakonskega in družinskega življenja. Samski sledijo klicu k popolnosti skozi poklicno delo, prijateljstvo in služenje. Nekatere pa Gospod vabi, naj svoje življenje popolnoma posvetijo njemu v duhovniški ali redovniški službi. Posvečeno življenje je vedno odgovor na Božji klic in pomeni svobodno odločitev, da bomo z nedeljenim srcem služili Gospodu. V samem jedru posvečenega življenja so molitev, življenje v skupnosti in služenje, večinoma za potrebe najbolj ubogih. Ne glede na zunanje oblike in organiziranost, ki se lahko spreminjajo glede na čas in kraj, pa po svoji osnovni funkciji posvečeno življenje predstavlja srce Cerkve. Posamezniki in skupnosti, ki molijo, se odpirajo Duhu in so vedno pripravljeni z vsemi svojimi posebnimi darovi odgovoriti na potrebe v svetu, se dajejo na razpolago Cerkvi in na ta način oznanjajo evangelij. Molímo s papežem, da bi mladi ljudje prisluhnili klicu, ki jih vabi v duhovniški ali redovniški poklic in da bi bili na svoji poti deležni podpore.

Posebni slovenski molitveni namen pa nas marca vabi, da bi se zavedali, da je postni čas brez premagovanja skušnjav na področju telesnosti in posvetnosti le beseda brez vsebine. Vsako leto se kristjani med postnim časom odločamo za to ali drugo obliko posta. Post je način, preko katerega se zavemo, da smo povsem odvisni od Boga in ne od trenutnega počutja. Spomni nas, da smo sami sebi najbližji in da je obvladovanje samih sebe eno od naših poslanstev, ne samo v postu, temveč v življenju na sploh. Če bi sledili samo svoji volji in svojim notranjim impulzom bi bili skrajno sebična bitja. Ker pa imamo pred seboj še druge, je obvladovanje sebe ena od pomembnih lastnosti vsakega človeka, ne samo kristjana. Naj nam bo letos post v izziv, da se spoznamo in bolj odkrijemo svojo odvisnost od Boga in njegove milosti.

Več na: http://sl.radiovaticana.va/news/2014/03/01/molitveni_nameni_za_marec/slv-777728

 
Jože Bartolj, RB, JS, MME, Velika hvala! Z vašo pomočjo smo zbrali nad 40.000 evrov (Vir: Radio Ognjišče)

Dobrodelna Pustna sobotna iskrica je tudi letos v dvorani Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu pripravila pustni ples z dobrim namenom. Zabavali so nas Miškolinček in Radijski muzikanti. Veseli smo bili lepe udeležbe in hvaležni za vse vaše darove, ki so letos namenjeni za slovensko mleko, ki ga bodo v paketih Slovenske Karitas deležni otroci.

Veliko se vas je odzvalo in darovalo za dober namen pustnega rajanja. Veseli smo prav vsakega daru. V obliki slovenskega mleka ga bodo deležne družine, ki v stiski pakete hrane prejemajo pri Slovenski Karitas. Z dobrodelnim pustnim rajanjem prinašamo torej veselje otrokom, ki iz dneva v dan spoznavajo, kako huda je lahko stiska v družini.

Prijazni prostovoljci so zapisali vaše podatke, višino daru, Slovenska Karitas pa vam bo v naslednjih dneh poslala položnico. Telefonsko zbiranje darov se je že zaključilo, še vedno pa lahko darujete prek obrazca, na naši spletni strani, ali prek sms sporočila (zapišite svoje podatke in višino daru, ter sms pošljite na 051 377 377).

Darovi smo zbirali tudi na pustnem plesu, kjer smo ob pomoči pekarn, v dar ponujali krofe in ostale dobrote. Prav vsak cent je namenjen mleku, na katerega čakajo otroci.

Vsem, ki bi radi darovali s pomočjo spletnega bančništva, sporočamo podatke, ki so nujno potrebni na nakazilo daru:

Slovenska Karitas
Kristanova ulica 1
1000 Ljubljana,
TRR : SI56 0214 0001 5556 761
Namen: MLEKO ZA OTROKE
Sklic: SI00 365
Koda namena:CHAR
BIC banke: LJBASI2X

Upamo, da je pustna sobota tudi tokrat prinesla nasmeh na obraz pomoči potrebnih otrok, pustnih maškar, darovalcev in organizatorjev. Iskrena hvala za vašo dobroto!

 
MOLITEV

S pepelom zaprašeni dan,
v katerega kot
angela trobenta
doni duhovnika beseda:
"Prah si!"
Njegov šepet pretresa mi
kosti, zapisane že
v matere toplini
trohnobi in tišini:
"Prah si!"
Me čas poslednjega
zatona oropal bo
veselja in luči,
nasutih v moje dni?
"Prah si!"
Mar jama bo pobrala
vse trenutke in besede,
ki sem razdajal
jih iz svoje bede?
"Prah si!"
Pepel na moje teme
se seseda,
razbija vsa
slepila in privide,
računica sveta
se ne izide:
"Prah si!"
Ko v prah sesujejo
se mi kosti in kite,
in v nič izginejo
življenja sile,
takrat zaslišim naj,
o Bog, besede mile:
"Moj si!"


molitvena revija Magnifikat

1. postna nedelja


9. marec 2014
Mt 4,1-11


Skušnjave v puščavi

Tedaj je Duh odvedel Jezusa v puščavo, da ga je hudič skušal. In ko se je štirideset dni in štirideset noči postil, je bil potem lačen. In pristopil je skušnjavec ter mu rekel: »Ako si božji Sin, reci, naj bodo ti kamni kruh.« On je odgovoril: »Pisano je: ‚Naj človek ne živi samo od kruha, ampak od vsake besede, ki izhaja iz božjih ust.‘« Potem ga hudič vzame s seboj v sveto mesto in ga postavi vrh templja ter mu reče: »Ako si božji Sin, vrzi se dol, zakaj pisano je:‚Svojim angelom bo zate zapovedal, in na rokah te bodo nosili, da z nogo ne zadeneš ob kamen.‘« Jezus mu je rekel: »Pisano je tudi: ‚Ne skušaj Gospoda, svojega Boga!‘« Zopet ga hudič vzame s seboj na zelo visoko goro, mu pokaže vsa kraljestva sveta in njihovo slavo in mu reče: »Vse to ti dam, če (predme) padeš in se mi pokloniš.« Tedaj mu Jezus reče: »Poberi se, satan; zakaj pisano je: ‚Gospoda, svojega Boga, moli in njemu samemu služi!‘« Tedaj ga je hudič pustil in, glej, angeli so pristopili ter mu stregli.

Besede vere za vsakogar


Mojca Bertoncel, Veselje evangelija v soočenju z izzivi PiP-a
 
Z besedami: "Zdi se, da imajo nekateri kristjani nekakšen postni čas brez velike noči" (EG 6) in poudarjanjem, da oznanjevalec evangelija ne bi smel imeti pogrebnega obraza (prim. EG 10), papež opozarja, da je med sodobnimi kristjani še vedno preveč zakoreninjena janzenistična miselnost, ki je nasprotna duhu krščanstva. Njene nevarnosti papež opiše zelo nazorno: "Nastaja pokopališka psihologija, ki postopno spreminja kristjane v muzejske mumije. Razočarani nad resničnostjo, nad Cerkvijo ali nad samim seboj, kristjani živijo v stalni skušnjavi, da bi se oklepali žalosti, ki se polasti srca, kakor ›najdragocenejše od demonovih eliksirjev‹" (EG 83).

Ta miselnost je v nasprotju s pravim duhom krščanstva, saj se z Jezusom Kristusom "vedno rojeva in oživlja veselje" (EG 1). Na začetku krščanstva namreč "ni etična odločitev ali kakšna velika ideja, marveč je srečanje z dogodkom, z Osebo, ki daje našemu življenju novo obzorje in s tem njegovo odločilno usmeritev" (EG 7,  prim. PiP[1] 70-71). To srečanje je tisto, ki oznanjevalca ob navduši do te mere, da (ker je sam sprejel Kristusovo veselje) tudi sam izžareva gorečnost. "Dobro se vedno želi podarjati. Vsaka pristna izkušnja resnice in lepote se sama po sebi želi podarjati. Vsaka oseba, ki živi globoko osvoboditev, dosega večjo občutljivost za potrebe drugih. Dobro se ukoreninja in razvija, ko ga podarjamo" (EG 9).
 
[1] Slovenska škofovska konferenca, Krovni dokument Pridite in poglejte (dalje: PiP), Ljubljana 2012.
Gradiva

Apostolska spodbuda, Evangeljsko veselje

Na poti k izviru: PowerPoint diaprojekcije in druga gradiva za seje ŽPS v pastoralnih letih 2013-2014 in 2014-2015

6. poglavje: Moja osebna molitev

7. poglavje: Spodbujanje molitve v naši župniji


Postni čas 
Duhovnost Druga gradiva Škofijskega urada za laike

Vsa gradiva uradov Pastoralne službe Nadškofije Ljubljana pa najdete na naslednji povezavi.

Vabimo vas, da ... z nami podelite svoje vtise ob pastoralnem načrtovanju v župniji ali nam pošljete svoja vprašanja glede slednjega...

Svojo elektronsko pošto pošljite na: [email protected]. V primeru prejetih vprašanj ali morebitnih zadreg, vam bomo z veseljem pomagali.

Izobraževanje župnijskih moderatorjev za pastoralno načrtovanje
V mesecu marcu pripravljamo nadaljnje izobraževanje župnijskih moderatorjev za pastoralno načrtovanje, ki bo tako kot jesensko potekalo v obliki skupnega usposabljanja duhovnikov in laikov. Prvi del konference bo vseboval spoznavanje papeževe apostolske spodbude Evangeljsko veselje in primerjave krovnega dokumenta Pridite in poglejte s slednjo (dr. Andrej Šegula). Praktični del srečanja bo izmenjava dobrih praks župnijskega načrtovanja.

Na usposabljanje ste vabljeni vsi duhovniki in najmanj dva ali več ožjih župnijskih sodelavcev (najbolje dosedanje udeležence usposabljanj za pastoralno načrtovanje in morda še koga).

Razpored izobraževanj po posameznih arhidiakonatih je naslednji:
1. arhidiakonat (dekanije: Lj.-Center, Lj.-Moste; Lj.-Šentvid, Lj.-Vič, Rakovnik): sobota, 8. marec, Zavod sv. Stanislava v Šentvidu, ob 9.00;
3. arhidiakonat (dekanije: Kamnik, Domžale, Litija, Zagorje): sobota, 22. marec, Zavod sv. Stanislava v Šentvidu, ob 9.00; in
4. arhidiakonat (dekanije: Vrhnika, Cerknica, Ribnica, Grosuplje): sobota, 29. marec, Stična, ob 9.00.


 
Škofijski urad za laike
Ciril Metodov trg 4
1000 Ljubljana

[email protected]

http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/







This email was sent to [email protected]
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Pastoralna služba · Ljubljana · Ljubljana, No Region 0 · USA

Email Marketing Powered by MailChimp