Zadeva: Fwd: E-novice 9
Od: Urad za laike <[email protected]>
Datum: 27. 03. 2019 11:00
Za: Urad za laike <[email protected]>


Spoštovani,

Pred vami je 9. številka E-novic. 

Za nami je že prvo srečanje članov ŽPS in župnijskih sodelavcev, naslednje pa bo v soboto, 23. marca, v Zavodu sv. Stanislava, od 8.30 do 13.00. Vabljeni člani ŽPS, župnijski sodelavci, ki opravljate različne cerkvene službe ter vsi, ki vas tematika in delo po spodaj navedenih skupinah zanima!

 

Program srečanja

8.30     Sprejemanje prijav

9.00     Molitev

9.20     Pozdrav g. nadškofa

9.30     Predavanje Petra Kokotca, Kaj pomeni biti Cerkev?

10.00   Odmor

10.30   Delo po skupinah

12.45   Sklep srečanja

13.00   Kosilo

Program srečanja bo vključeval predavanje g. Petra Kokotca na temo Kaj pomeni biti Cerkev? V drugem delu srečanja bomo z udeleženci v različnih skupinah prepoznavali, kaj dela našo župnijo živo in enkratno.

 

Udeleženci boste lahko izbirali med naslednjimi področji dela oz. skupinami:

BOGOSLUŽJE: 1. Oblikovanje pobožnosti in bogoslužja; 2. Liturgični sodelavci.

OZNANJEVANJE:  1. Kateheza mladih; 2. Kateheza odraslih; 3. Urejanje spletnih in Facebook strani, župnijskega lista/oznanil; 4. Kako voditi svetopisemsko skupino?

DOBRODELNOST: 1. Župnija ‒ skupnost, ki daje.

ŽIVO OBČESTVO: 1. Kako organizirati župnijski dan/žegnanje?

VODENJE/ORGANIZACIJA: 1. Vodenje sej ŽPS in pastoralnih skupin; 2. Koordinacija sodelavcev in dejavnosti ob povezovanju župnij.

 

Lep dan in vse dobro želim, dr. Mojca Bertoncel, Škofijski urad za laike Nadškofije Ljubljana

 

Vabljeni, da Uradu za laike sledite tudi na Instagramu in na Facebook strani.

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 9-2019

E-novice 9, leto 2019 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

Papež ob začetku posta

 

Post se začne z vpijočim glasom, z glasom roga, ki ne boža ušes, ampak okliče post. Gre za močan glas, ki želi upočasniti naše življenje, ki vedno hiti, vendar pa pogosto ne ve dobro, kam. Gre za poziv, da bi se ustavili, šli k temu, kar je bistveno, se postili od nepotrebnega, ki raztresa. Gre za budilko za dušo.

Več na...

 

Papež: S hudičem se ne pogovarja

Skušnjave pred nas postavljajo poti, s pretvezo, da lahko tako dosežemo uspeh in srečo. A v resnici so vse tuje Božjemu načinu delovanja. Celo ločujejo nas od Boga, saj so satanovo delo. Jezus, ki sam  trikrat premaga skušnjavo, da bi tako v celoti sprejel Božji načrt. Pokaže nam pripomočke: notranje življenje, vera v Boga, gotovost v njegovo ljubezen.  

Več na...
 

Papeževe postne duhovne vaje

Letošnja tema postnih duhovnih vaj za papeža Frančiška in rimsko kurijo je »Mesto gorečih želja. Za velikonočne poglede in dejanja v življenju sveta«. Duhovne vaje bo vodil benediktinski opat Bernardo Francesco Maria Gianni, ki je premišljevanja prepletel s poezijo Maria Luzija (1914–2005), priznanega italijanskega pesnika in pisatelja iz Firenc. 

Več na...
 

Pater Hamel kmalu blažen?

Škofijski postopek za beatifikacijo p. Jacquesa Hamela, ki sta ga islamska skrajneža julija 2016 ubila med sv. mašo, je končan. Papež Frančišek je zatrdil, da gre za mučenca. To je spodbudilo začetek škofijskega postopka še preden je minilo pet let od njegove smrti, kar je sicer pravilo. 

Več na...

Pridi k nam tvoje kraljestvo

»Te besede nikakor niso grožnja, nasprotno, so veselo oznanilo, sporočilo radosti. Jezus noče prisiliti ljudi, naj se spreobrnejo, s širjenjem strahu pred skorajšnjo Božjo sodbo ali občutka krivde za storjeno zlo. Jezus ne izvaja prozelitizma, ampak preprosto oznanja. Kar prinaša, je blagovest o zveličanju, s katero začne, da zatem poziva k spreobrnjenju.

Več na...
 

Pobožnost križevega pota

Pred petkovo in nedeljsko mašo v postnem času premišljujemo križev pot. Križev pot izvira iz običaja romarjev v Jeruzalemu, ki so hodili po poti od mesta proti Golgoti, ob tem pa so se ustavljali in molili. Po Evropi se je razširil v 13. stoletju zaradi pobožnosti svetega Frančiška Asiškega in njegovih učencev. Postaje so se spreminjale, sedanji križev pot pa se je oblikoval v 17. stoletju

Več na...
 

Brani vse ne glede na veroizpoved  

Pakistanski odvetnik Saif Ul-Malook, zagovornik Asie Bibi, je v svoji karieri kljub nenehnim grožnjam vedno znova branil kristjane, ki so bili obtoženi bogoskrunstva. »Če kdo potrebuje mojo pomoč, mu nudim svojo pravno podporo, ne glede na to, kateri veroizpovedi pripada,« je pojasnil Uf-Malook.

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Razločevanje tako imenovanih »nepravilnih primerov«

297. Gre za to, da bi vključili vse ljudi; treba je pomagati vsakemu posamezniku, da najde svoj način, kako bo sodeloval v cerkveni skupnosti, da bi se čutil kot prejemnik »nezasluženega, brezpogojnega in zastonjskega« usmiljenja.  Nihče ne sme biti za vedno obsojen, kajti to ni logika evangelija! Pri tem ne mislim samo na ločene v novi zvezi, temveč na vse, naj se nahajajo v takem ali drugačnem položaju. Samo po sebi se razume, da tak človek, ki razkazuje objektiven greh, kot da bi bil del krščanske biti, ali ki hoče uveljaviti kaj, kar se razlikuje od nauka Cerkve, ne more pričakovati, da bo katehet ali da bo pridigal; v tem smislu obstaja nekaj, kar ga ločuje od skupnosti (prim. Mt 18,17). Ponovno mora prisluhniti oznanilu evangelija in povabilu k spreobrnitvi. Vendar mora biti tudi zanj kakšen način, po katerem je lahko udeležen v življenju občestva, bodisi na socialnem področju, pri molitvenih srečanjih ali na način, ki izvira iz njegove osebne pobude, usklajen z župnikovo presojo. Glede načina, kako ravnati z različnimi tako imenovanimi »nepravilnimi primeri«, so sinodalni očetje dosegli splošno soglasje, ki ga tu podpiram: »V skladu s svojim pastoralnim pristopom ima Cerkev nalogo, da tistim, ki so poročeni samo civilno ali so ločeni in ponovno poročeni ali preprosto živijo skupaj, pokaže Božjo pedagogiko milosti v njihovem življenju in jim pomaga doseči polnost Božjega načrta«, kar je z močjo Svetega Duha vedno mogoče.

                                                                             Radost ljubezni, 297
 
 

Božja beseda

 

2. postna nedelja

 

»Iz oblaka se je zaslišal glas: 'Ta je moj Sin, moj Izvoljenec, njega poslušajte!'«

(Lk 9,35)

 

1 Mz 15,5-12.17-18;

Ps 27;

Flp 3,17-4,1;   

Lk 9,28-36;

 

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Oglejte si!

Molitev

 

Krščansko življenje 
je pot od krstne milosti, 
ki je skrivnostno navzoča v srcu, 
do krstne milosti, 
ki jo kristjan popolnoma zavestno 
izkuša v srcu.

 

p. M. I. Rupnik

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]