Zadeva: E-novice 8
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 19. 02. 2018 14:20
Za: [email protected]

Spoštovani,

pred vami je 8. številka E-novic. 

Lep dan in vse dobro želim, Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 8-2018

E-novice 8, leto 2018  http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Papež Frančišek o skušnjavi, spreobrnjenju in o dobri novici

»Dragi bratje in sestre, dober dan! Na to prvo postno nedeljo evangelij prikliče tematiko o skušnjavi, spreobrnjenju in o dobri novici. Tri tematike: skušnjava, spreobrnjenje in dobra novica«. S temi besedami je papež Frančišek začel opoldanski nagovor z okna apostolske palače na Trgu sv. Petra.

Več na...

 

Spomladansko srečanje članov ŽPS

 

Vabimo vas na srečanje, članov ŽPS, ki bo 10. marca, in je še posebno namenjeno udeležencem iz dekanij 2. in 4. arhidiakonata (dekanije: Radovljica, Kranj, Šenčur, Tržič, Škofja Loka, Vrhnika, Cerknica, Ribnica, Grosuplje), prisrčno dobrodošli pa tudi vsi, ki se srečanja niste uspeli ideležiti v prvem terminu. Na srečanju bomo ob iztočnici g. nadškofa Stanislava Zoreta OFM razmišljali o tem, kako skupaj skrbeti za župnijo. 

Zelo zaželeno je, da se srečanja iz posamezne župnije udeleži več župljanov in župnik, saj bomo spregovorili o temi, ki bo zelo pomembna za prihodnost naših župnij. 

 

Program srečanja

9.00     Molitev

9.15     Pogled g. nadškofa na življenje v župniji v prihodnosti

10.00   Izkušnje in dobra praksa župljanov:

·      župnije, ki je ostala brez župnika,

·      župnije, v kateri župljani župniku zelo dejavno pomagajo pri delih, ki niso vezana na posvečenje

11.00   Odmor

11.30   Delo po skupinah

13.00  Kosilo

 

#Deli Jezusa

Spremljaj nas na spletni strani Pridi.com, Facebooku, Youtubu, Twitterju, Instagramu in ob ponedeljkih, četrtkih in petkih na Exodus TV (7.50, 13.50 in 19.50).

 

 

 

 

Predsinodalno srečanje mladih

Gre za dogodek, kjer bodo mladi glavni akterji in protagonisti, kot je pojasnil generalni tajnik Tajništva škofovske sinode, kardinal Lorenzo Baldisseri, ki je med drugim predstavil glavne cilje predsinodalnega srečanja. Ne bo se samo »govorilo o njih«, ampak bodo mladi sami tisti, ki bodo »govorili o sebi«: v svojem jeziku, s svojim navdušenjem in rahločutnostjo. Sinoda namreč ni samo »o mladih«, ampak »za mlade«.

Več na...
 

Srečanje mladosti in modrosti

Iz spoznanj, ki jih prinaša starost, lahko delaš drugače, kot si takrat, ko si bil mlad. Bolj znaš počakati, učiš se molčati. Veš, da nimaš vedno prav, da so mogoči tudi drugačni pogledi. Naučiš se videti, da lahko tudi druge poti pripeljejo na cilj. In da nima smisla vsiljevati svojega prav, saj lahko že majhen otrok kapo sname takoj za ovinkom, če mu jo prej na silo povezneš na glavo. Treba je živeti svoje življenje in obenem biti na voljo, če te bo kdo potreboval. Tako lahko kaj daš in je sprejeto.

Več na...
 

Pet načinov, kako hudič napada v postu

Če smo po naravi bolj disciplinirani ali odločni kot tisti okoli nas, imamo skušnjavo, da bi post preživeli v presojanju sebe kot boljšega v primerjavi z drugimi. To je točno tisto, kar si hudič želi. Želi si, da bi mislili, da smo boljši kot drugi ljudje in da bi rastli v napuhu, kar je tisto, kar bi morali v postu obžalovati. Če imamo to težnjo ali jo v tem postu izkušamo, je najboljši protiukrep, da izberemo pokoro, ki jo je nemogoče doseči v polnosti in to kljubuje naši težnji k ponosu. 

Več na...

Postni prt v brezjanski baziliki

V središče odrešenjske zgodovine je Maša Mašuk na postnem prtu postavila Cimabujevo podobo križanega Gospoda Jezusa Kristusa. Ustvarjalka je o postnem prtu zapisala: „Jezus – Bog, je Življenje samo, je učlovečena Božja ljubezen do človeka, do vsakega od nas. Ko vidimo Jezusa, tako kruto mučenega, pribitega in umirajočega na križu, šele zaslutimo, kako zelo nas ima rad ...

Več na...
 

Kaj pa mi lahko spremenimo?

Danes Jezus svojim učencem razodene svojo slavo. Morda jih je želel opogumiti pred dnevi njegovega trpljenja in smrti. Ali tudi kdo izmed članov vaše družine ali sorodnikov preživlja težke čase? Morda je kdo izmed njih ostal brez službe? Morda je kdo v bolnišnici ali se sooča s težko situacijo v družini? Morda kdo žaluje zaradi smrti ljubljene osebe? Kako smo lahko blizu ljudem, ki živijo med nami in se soočajo s trpljenjem? Kako bi tega člana vaše družine lahko razveselili in mu povedali, da lahko računa na vašo pomoč? 

Več na...
 

O Mariji, Jezusu in Bogu s humorjem

Zgodba v režiji Juana Manuela Cotela govori o odvetniku Diablu, ki natančno kot hudičev advokat izprašuje ljudi, ki trdijo, da so doživeli mistično srečanje z devico Marijo. Film, narejen kot vohunski triler, odgovarja na vprašanje, ali so pričevanja ljudi, ki trdijo, da so videli Marijo, resnična ali ne. Poglobi se tudi v vprašanja, kdo je ta Bog, ki se imenuje »Oče«, kdo je Jezus ter kakšno vlogo in pomen ima njegova mati Marija. In, če vse drži; kakšne posledice ima to za moje življenje? 

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Široko srce

196. Poleg malega kroga, ki ga tvorijo zakonca in njuni otroci, je razširjena družina, ki je ne smemo zanemarjati. Saj »ljubezen med možem in ženo v zakonu ter iz nje izvirajoča ljubezen med družinskimi člani – med starši in otroki, brati in sestrami, sorodniki in domačimi – oživlja in podpira v njenem poletu stalna notranja dinamika, ki družino vodi k vedno globljemu in močnemu občestvu, ki je temelj in duša zakonske in družinske skupnosti«. V ta krog se vključujejo tudi prijatelji in prijateljske družine ter celo družinska občestva, ki se v svojih težavah, družbenih obveznostih in svoji veri med seboj podpirajo.

197. Ta velika družina bi morala dajati zavetje mladim neporočenim materam in otrokom brez staršev kakor tudi materam samohranilkam, ki morajo same vzgajati svoje otroke; prizadetim, ki potrebujejo veliko naklonjenosti in bližine; mladostnikom, ki se spopadajo z zasvojenostjo; neporočenim, ločenim in ovdovelim ljudem, ki trpijo zaradi osamljenosti; starim in bolnim, ki niso deležni podpore svojih otrok. In v naročje te družine spadajo »celo tisti, ki živijo v skrajno slabih razmerah«. Velika družina  je v pomoč, lahko nevtralizira slabosti staršev ali pravočasno prepozna ter opozori v primerih, ko so otroci žrtve nasilja ali celo zlorabe, ter tem otrokom nudijo zdravo ljubezen in družinsko varnost, če tega ne morejo zagotoviti starši.

198. Končno ne smemo pozabiti, da pripadajo k tej veliki družini tudi tast in tašča ter vsi sorodniki sozakonca. Pri tem moramo biti posebno pozorni na to, da jih ne bi imeli za tekmece in nevarne vsiljivce. Zakonska zveza zahteva, da spoštujemo njihova izročila in običaje, se potrudimo, da bi razumeli njihov jezik, se vzdržimo kritiziranja, zanje skrbimo in jih na neki način sprejemamo v svoje srce, čeprav moramo tudi ohraniti primerno neodvisnost in zaupnost para. Odnos do sorodnikov je tudi odlična priložnost, da se izrazi velikodušnost ljubeče podaritve sozakoncu.

 
                                                                      Radost ljubezni, 196-197
 
 

Božja beseda

 

2. postna nedelja

 

»Njegova oblačila so postala bleščeča, nadvse bela, da jih tako ne more pobeliti noben belivec na svetu« (Mr 9,3)

 

1 Mz 22,1-2.9a.10-13.15-18;

Ps 116 

Rim 8,31b-34;    

Mr 9,2-10

 
Več na...
 

Duhovnost

 

Oglejte si!

 

 

 

Molitev

 

Včasih smo poklicani na goro,

tako kot Mati,

da iz rok spustimo vse,

tudi najdražje.

Kot Abraham smo poklicani,

da postavimo oltar

in nanj položimo dar,

edini, ki more boleti.

Včasih je potrebno

tako malo izgovoriti

in tako neskončno veliko dati,

tiho se predati v svoj »zgodi se«,

ne glede na posledice, solze, in rane.

Da, vsaj enkrat v živ1jenju nas zadane

boleča puščica izvolitve,

zato da svobodno izvolimo

Luč, Pot in Ljubezen,

ki ničesar ne vzame,

ne da blagoslovi,

sname s križa

in vrne v naročje.

iz molitvene revije Magnifikat

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]