E-novice 7-2016

E-novice 7, leto 2016              http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/
View this email in your browser

Papeževo prisrčno srečanje z mehiškimi družinami

Papež Frančišek se je v Tuxtli Gutiérrezu, glavnem mestu zvezne države Chiapas, srečal z mehiškimi družinami. Med srečanjem je dvesto zakonskih parov, ki praznujejo petdeseto obletnico poroke, obnovilo svoje zakonske obljube, prebrali so evangeljski odlomek o svatbi v galilejski Kani, papež pa je zbrane tudi nagovoril. Pred Frančiškovim nagovorom so verniki najprej prisluhnili štirim pričevanjem o različnih težkih družinskih razmerah: Humberto in Claudia sta civilno poročen par, imata enega sina, Claudia pa je ločenka in ima iz prvega zakona tri otroke; Beatriz je mama samohranilka; Manuel je štirinajstletnik in invalid; ob koncu sta svojo življenjsko zgodbo predstavila še Aniceto Hernández in Criselda Roblero, poročena več kot petdeset let in starša petih otrok.

Več na...

Post je čas ljubezni do bližnjega


Papež Frančišek je kristjane pozval, naj svojo vero v postnem času pričujejo z dejavno ljubeznijo do bližnjega. Obdobje pred veliko nočjo nas vabi, da Jezusa še bolje spoznamo in da na poseben način prevzamemo odgovornost za bolne, šibke in osamljene. S prizadevanjem za potrebne kristjani postanejo znamenje za Božjo bližino v svetu.
Več na...

Tudi Slovenska škofovska konferenca twita


19. februarja 2016 je Slovenska škofovska konferenca (SŠK) odprla uporabniška računa na družabnih omrežjih facebook in twitter (SŠK na twitterju najdete kot @katoliskacerkev). Tako lahko novosti in uradna obvestila Katoliške Cerkve v Sloveniji spremljate tudi na teh kanalih. S prvim tvitom je SŠK sporočil, da praznuje 23. obletnico ustanovitve samostojne Slovenske škofovske konference.
Več na...

Ob virusu zika številni bioetični pomisleki


Ob virusu zika se odpira vse več bioetičnih vprašanj. Gwen Hartley iz ZDA priznava, da je življenje s prizadetima otrokoma zahtevno, a prepričana je, da je njena družina popolna. Verjame, da bi veliko zamudila, če njeni deklici ne bi dobili priložnosti živeti. Kritična je do preplaha, ki je nastal ob virusu zika, zato želi biti vir upanja in navdiha za starše.
Več na...

Biti star, bolan in krhek je darilo


»Bodi blagoslovljen v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha«, sem molila, ko sem naredila znamenje križa na očetov obraz na večer, preden je umrl. Pogledal me je s svoje postelje... Vsi smo vedeli, da bo prišel ta dan. Kljub temu se je težko pomiriti, ko vidiš moškega, ki je bil prej močan, robusten in fizično spreten, zdrseti v nemoč.
 
Več na...

Frančišek in Kiril o veri in svetu


Srečanje papeža Frančiška in moskovskega patriarha Kirilla je gotovo prvovrstni zgodovinski dogodek. Nekaj zaslug pri tem si po našem rojaku nadškofu Jurkoviču smemo pripeti na svoje prsi tudi slovenski kristjani. Pri tem ne gre pozabiti na slovenske duhovnike, redovnike in redovnice, ki so se v duhu ekumenizma navduševali in pripravljali na zbližanje obeh Cerkva.
Več na...

Zakaj feministke moti molitev


V Zavodu Božji otroci poudarjajo, da je namen mednarodne pobude 40 dni za življenje zmanjšanje števila splavov na način, ki ne krši nobene človekove pravice, ampak jih upošteva za vse ljudi. »Čudi nas, da v pobudi za zaščito ustavnih pravic ženske niso nikjer omenjeni nerojeni ljudje. Ignoranca nerojenih še ne pomeni, da ne obstajajo.« To stališče se ujema s 55.čl. Ustave.
Več na...
Vabimo vas

na Spomladansko srečanje članov ŽPS, ki bo v soboto, 5. marca  (za člane ŽPS iz II. in IV. arhidiakonata oz. dekanij: Radovljica, Kranj, Šenčur, Tržič, Škofja Loka, Vrhnika, Cerknica, Ribnica, Grosuplje) in v soboto, 12. marca (za člane ŽPS iz I. in III. arhidiakona oz. dekanij: Ljubljana-Center, Ljubljana-Moste, Ljubljana-Šentvid, Ljubljana-Vič/Rakovnik, Kamnik, Domžale, Litija, Zagorje). Srečanje bo potekalo v Zavodu sv. Stanislava, od 9.00 do 13.00 (sledi skupno kosilo). Namen srečanja je: Odkriti poti oz. načine prenosa vere v družini v današnjem času. Župnike prosimo, da svoje člane spodbudite k udeležbi in se srečanja tudi sami udeležite. Če se srečanja ne morete udeležiti na termin, določen za vašo dekanijo, ste dobrodošli tudi na preostali razpoložljivi termin.
 

#deliJEZUSA: Čuj z menoj


Postni čas je odlična priložnost, da se zbližamo z Bogom, da spoznamo svojo šibkost, da sprejmemo Božjo ljubezen, Božjo moč in usmiljenje.

V letošnji postni akciji #deliJezusa nas poleg dnevne božje besede spremljajo tudi dela usmiljenja. Vsak dan posta te bo nagovoril eden izmed slovenskih katoličanov, ki bo s teboj delil izkušnjo vere v Jezusa.

Vabimo te, da se ta post odpreš Božjemu usmiljenju in pri tem pomagaš tudi svojim bližnjim.

Več na....

Sveto leto usmiljenja

Zavržena novorojenka

Vedno me zelo gane Izraelova zgodba, ki jo opisuje 16. poglavje Ezekielove knjige. Izraela primerja z novorojenko, ki so jo še vso krvavo takoj po rojstvu zavrgli, ne da bi ji odrezali popkovino. Ko je tako cepetala v krvi, jo je našel Bog. Umil jo je, pomazilil in oblekel. Ko je odrasla, jo je še okrasil s svilo in z nakitom. Ona pa se je, zaslepljena z lastno lepoto, začela vlačugati – pa ne zaradi denarja, saj je svojim ljubimcem celo sama plačevala. Kljub vsemu temu Bog ni preklical svoje zaveze, ampak jo je povzdignil nad njene starejše sestre, da bi ob spominu na njegovo odpuščanje od sramu nikoli več ne odprla ust (Ezk 16,63). To je zame eno največjih odkritij: še naprej ostajaš izvoljeno ljudstvo, odpuščeni so ti vsi grehi.

papež Frančišek, Božje ime je Usmiljenje

Božja beseda


3. postna nedelja     
 

»Gospod, pústi jo še letos, da jo okopljem in pognojim. Morda bo naposled obrodila sad« (Lk 13,8-9)

 

2 Mz 3,1-8a, 13-15

Ps 103

1 Kor 10,1-6.10-12

Lk 13,1-9

 

Več na...

Duhovnost

Oglejte si!

Več na...

Molitev

 

Ljubim te, tišina.

Ljubim topli molk srca.

Vse, kar moja slabotnost

je zagrešila,

postaja milost

v odpuščanju Božjega Srca.

Ljubim vedrino in radost

iskrenih ljudi.

Z dobroto mi dajejo luč,

ki sveti v temi.

Ljubim tebe,

vsemogočni Bog.

Življenje, Resnica in Pot.

Tvoj križ

opora v trpljenju.

Tvoje darovanje odpira srce veselju.

Zaupam ti, o Bog!

Verujem v tvojo zvestobo.

Je trdna, je srčna

nikoli ne zataji.

O Bog,

ostani Luč,

ki sveti v temi!


iz molitvene reije Magnifikat
Prijava, odjava na: [email protected]
 


This email was sent to [email protected]
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Urad za laike · ciril metodov trg 4 · Ljubljana 1000 · Slovenia

Email Marketing Powered by MailChimp