Zadeva: E-novice 8
Od: Urad za laike <[email protected]>
Datum: 27. 03. 2019 11:01
Za: Urad za laike <[email protected]>


Spoštovani,

Pred vami je 8. številka E-novic. 

Vabimo vas na spomladanski srečanji članov ŽPS in drugih župnijskih sodelavcev v soboto, 9. marca in v soboto, 23. marca. Srečanje bo na oba termina potekalo v Zavodu sv. Stanislava, od 8.30 do 13.00. Vabljeni člani ŽPS, župnijski sodelavci, ki opravljate različne cerkvene službe ter vsi, ki vas tematika in delo po spodaj navedenih skupinah zanima!

Vse, ki še niste sporočili, koliko udeležencev se bo srečanja v soboto 9. marca udeležilo iz vaše župnije, prosimo, da nam to čim prej sporočite in pripišete, v kateri izmed spodaj navedenih skupin želijo udeleženci sodelovati v drugem delu srečanja.

 

Program srečanja

8.30     Sprejemanje prijav

9.00     Molitev

9.20     Pozdrav g. nadškofa

9.30     Predavanje Petra Kokotca, Kaj pomeni biti Cerkev?

10.00   Odmor

10.30   Delo po skupinah

12.45   Sklep srečanja

13.00   Kosilo

Program srečanja bo vključeval predavanje g. Petra Kokotca na temo Kaj pomeni biti Cerkev? V drugem delu srečanja bomo z udeleženci v različnih skupinah prepoznavali, kaj dela našo župnijo živo in enkratno.

 

Udeleženci boste lahko izbirali med naslednjimi področji dela oz. skupinami:

BOGOSLUŽJE: 1. Oblikovanje pobožnosti in bogoslužja; 2. Liturgični sodelavci.

OZNANJEVANJE:  1. Kateheza mladih (samo 1. termin); 2. Kateheza odraslih; 3. Urejanje spletnih in Facebook strani, župnijskega lista/oznanil; 4. Kako voditi svetopisemsko skupino? (samo 2. termin)

DOBRODELNOST: 1. Župnija ‒ skupnost, ki daje.

ŽIVO OBČESTVO: 1. Kako organizirati župnijski dan/žegnanje?

VODENJE/ORGANIZACIJA: 1. Vodenje sej ŽPS in pastoralnih skupin; 2. Koordinacija sodelavcev in dejavnosti ob povezovanju župnij.

 

Lep dan in vse dobro želim, dr. Mojca Bertoncel, Škofijski urad za laike Nadškofije Ljubljana

 

Vabljeni, da Uradu za laike sledite tudi na Instagramu in na Facebook strani.

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 8-2019

E-novice 8, leto 2019 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

Poslanica papeža Frančiška za postni čas

 

V Vatikanu so objavili poslanico papeža Frančiška za letošnji postni čas, ki se začenja na pepelnično sredo, 6. marca. Papež v poslanici katoličane poziva k skromnosti in človečnosti ter nam polaga na srce, naj se odpovemo sebičnosti in zagledanosti vase. V letošnjem postu svoj pogled usmerimo v Jezusa, pa tudi v brate in sestre v stiski, ki potrebujejo našo pomoč, ter z njimi delimo svoje duhovne in materialne dobrine.

Več na...

 

Postni #deliJezusa 2019

Tudi ti hrepeniš po tem, da bi se znebil vseh grešnih navlak

in bi končno svobodno vzkliknil:

“Rešen sem”?

              7 tednov, 7 videov Projekta Sveto pismo, 7 pričevanj in               7 priložnosti,

da skupaj izmolimo to milost zase in za druge.

Začnemo 6. marca!

Bodi z nami in #deliJezusa.

Spremljaj nas na Pridi.comFacebookuYoutubu, Instagramu in Exodusu.


 

Napovednik Nadškofije Ljubljana za mesec marec

2. marca je v Zavodu sv. Stanislava potekalo srečanje ključarjev naše škofije, ki se ga je udeležilo prek 200 ključarjev.

V sredo bomo s pepelnico v Katoliški Cerkvi začeli postni čas, ki je za katoličane duhovna priprava na naš največji praznik: veliko noč. Vabljeni k osebni rasti ob postu in molitvi k čemur vabijo tudi številne postne akcije. V kar nekaj župnijah naše škofije bodo v postu potekale duhovne vaje v vsakdanjem življenju; preverite, katera lokacija vam je najbliže.

Mlade vabimo na zanimiva in aktualna izobraževanja Pro life. Organizatorji obljubljajo, da bodo spregovorili o splavu, kontracepciji, umetni oploditvi in evtanaziji. V tem mesecu bodo izobraževanja: 7.3., 14.3., 21.3., in 28.3.

Z dogodki bogata bo sobota, 9. marca. Najprej naj povabimo na prvo spomladansko srečanje članov ŽPS za I. in III. arhidiakonata naše nadškofije, ki bo potekal v Zavodu sv. Stanislava s pričetkom ob 8.30 uri. Vabljeni vsi člani ŽPS-jev naše škofije, tudi tisti, ki v ta arhidiakonat ne spadate, pa vam drug datum ne ustreza, kot tudi drugi zainteresirani. 

Tudi letos vabimo na vseslovensko srečanje mož. Tokratno srečanje bo v Zavodu sv. Stanislava, 16. marca, s pričetkom ob 8.45 uri. Svojevrsten praznik bodo možje praznovali tri dni kasneje. 19. marca namreč praznujemo praznik sv. Jožefa, moža Device Marije. S tem dnem tudi začnemo teden družine, ki bo letos potekal pod naslovom: Majhni koraki.

Letošnji teološki simpozij, ki so ga vrsto let organizirali v velikonočnem času, bo tokrat v postu in sicer 20. marca, v Stični, z začetkom ob 9. uri. Naslov je uglašen na letošnje postno pismo: Vseživljenska kateheza.

23. marca vabimo še na drugo srečanje članov ŽPS, tokrat za II. in IV. arhidiakonat, vse osnovne informacije so precej podobne prvemu srečanju.

Ob koncu meseca praznujemo praznik Gospodovega oznanjenja, 25. marca. S tem se bo končal tudi letošnji teden družine, hkrati pa je to tudi materinski dan.

Več dogodkov v mesecu marcu najdete na spletni strani Nadškofije Ljubljana.

Papež Frančišek: Vsi imamo napake

Vedno je koristno pomagati bližnjemu z modrimi nasveti, a ko opazujemo in popravljamo napake svojega bližnjega, se moramo pri tem zavedati, da imamo tudi mi napake. Če sam mislim, da jih nimam, ne morem obsojati in popravljati drugih. Vsi imamo napake, vsi. Tega se moramo zavedati in najprej pogledati sami vase. 

Več na...
 

Pastirsko pismo za postni čas

Prav vsak od nas je povabljen, poklican in ima pravico, da »odmeva« Jezusovo besedo v svojem življenju.  »Vera je osebno srečanje z Jezusom Kristusom; pomeni postati njegov učenec. To zahteva od človeka, da si nenehno prizadeva misliti kot On, presojati kot On in živeti, kot je On živel«.

Več na...
 

Tožilstvo odstopilo od pregona p. Strehovca

Tožilstvo, ki je sprva sledilo pobudnikom procesa proti p. Tadeju Strehovcu kot zagovorniku pravic nerojenih otrok in pravice kristjanov do javne molitve zanje, je spremenilo z odstopom od pregona, ki po presoji številnih pravnih strokovnjakov sploh ne bi smel biti sprožen, končalo sodni postopek.

Več na...

Posvečeno bodi tvoje ime

V očenašu imamo sedem vzklikov, ki jih lahko razdelimo v podskupine. Prvi trije imajo v središču ‘Ti’ Boga Očeta, ostali štirje pa imajo v središču ‘mi’ in naše človeške potrebe. V prvem delu nam Jezus da vstopiti v svoje želje, ki so vse namenjene Očetu: posvečeno bodi tvoje ime, pridi tvoje kraljestvo, zgodi se tvoja volja.

Več na...
 

Postna vabila Slovenske Karitas

Post nas nagovarja k poglobitvi našega odnosa z Bogom, k odpovedi in sočutju z ljudmi v stiskah. Slovenska karitas je za letošnji post pripravila štiri povabila: preventivno spodbudo 40 dni brez alkohola, zbiranje sredstev za pomoč na območjih JV Evrope, vabilo k poglobitvi postnega časa z molitvijo ter postni koledar

Več na...
 

Molitveni namen za mesec marec  

se glasi: Da bi krščanske skupnosti, predvsem tiste, ki so preganjane, čutile Kristusovo bližino in dosegle spoštovanje svojih pravic. »Zato Boga prosim za pomoč ter pozivam vse vpletene, naj si še bolj prizadevajo za vzpostavitev pogojev za trajen mir, ki bo utemeljen na pravičnosti ter priznavanju pravic vseh.«

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

SPREMLJANJE, RAZLIKOVANJE IN VKLJUČEVANJE KRHKOSTI

295. Glede tega je sv. Janez Pavel II. predlagal premislek o tako imenovanem »zakonu postopnosti« (lex gradualitatis; zakon v tem kontekstu označuje zapoved; op. ur.), kajti vedel je, da človek »spoznava, ljubi in izpolnjuje naravno dobro v postopni rasti«. Ne gre za »postopnost zakona« (gradualitas legis, op. ur.), temveč postopnost v ustreznem izvrševanju svobodnega ravnanja ljudi, ki niso sposobni razumeti, ceniti ali v celoti izpolnjevati objektivne zahteve zakona. Kajti zakon je tudi Božji dar, ki kaže pot, dar za vse brez izjeme, ki ga moremo živeti z močjo milosti, čeprav vsak človek napreduje »od stopnje do stopnje, v skladu z napredujočim sprejemanjem Božjih darov in zahtev njegove nepreklicne in absolutne ljubezni v celotnem osebnem in družbenem življenju«.

 

Razločevanje tako imenovanih »nepravilnih primerov«

296. Sinoda je spregovorila o različnih primerih slabotnostih in nepopolnostih. V zvezi s tem bi tu rad spomnil na nekaj, kar sem hotel z vso jasnostjo predočiti vsej Cerkvi, da ne bi zgrešili poti: »Dve vrsti logike se vlečeta skozi celotno zgodovino Cerkve: izključiti in ponovno vključiti (…) Pot Cerkve je od jeruzalemskega koncila dalje vedno Jezusova pot; to je pot usmiljenja in vključevanja (…) Pot Cerkve je ta, da nikogar ne obsodi za zmeraj, da izliva Božje usmiljenje na vse ljudi, ki zanj prosijo z iskrenim srcem (…) Kajti resnična ljubezen je vedno nezaslužena, brezpogojna in brez zahteve po povračilu«. »Zaradi tega se je treba izogibati sodbam, ki ne upoštevajo zapletenosti različnih primerov (situacij). Treba je biti pozoren na to, kako ljudje zaradi svojega stanja živijo in trpijo.«

                                                                      Radost ljubezni, 295-296
 
 

Božja beseda

 

1. postna nedelja

 

»Jezus se je vrnil od Jordana poln Svetega Duha in Duh ga je vodil štirideset dni po puščavi.« 

(Lk 4,1)

 

6 Mz 26,4-10;

Ps 91;

Rim 10,8-13;   

Lk 4,1-13;

 

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Oglejte si!

Molitev

 

Kolikor bolj v čudenju in ganjenosti

sprejemamo Božjega Sina,

ki se poistoveti z Adamom

v svojem velikonočnem procesu,

toliko močneje, svobodnejše in bolj ljubeče

bo naše sprejemanje

istovetenja z umrlim in vstalim Kristusom.

 

p. M. I. Rupnik

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]