Zadeva: E-novice 7
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 13. 02. 2018 14:55
Za: [email protected]

Spoštovani,

pred vami je 7. številka E-novic. 

Lep dan in vse dobro želim, Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 7-2018

E-novice 7, leto 2018  http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Prenos vere je skrb celotnega občestva

II. del pastirskega pisma slovenskih škofov za postni čas


V prvem pismu smo poudarili, kako stik z evharistijo odločilno vpliva na oblikovanje pristne krščanske zavesti. Z rednim obhajanjem svete maše zagotovo postajamo Božji domačini. Danes pa želimo izpostaviti, da smo za prenos vere naslednjim generacijam odgovorni vsi člani cerkvenega občestva.

Več na...

 

Spomladansko srečanje članov ŽPS

 

Vabimo vas na srečanje, članov ŽPS, ki bo 10. marca, in je še posebno namenjeno udeležencem iz dekanij 2. in 4. arhidiakonata (dekanije: Radovljica, Kranj, Šenčur, Tržič, Škofja Loka, Vrhnika, Cerknica, Ribnica, Grosuplje), prisrčno dobrodošli pa tudi vsi, ki se srečanja niste uspeli ideležiti v prvem terminu. Na srečanju bomo ob iztočnici g. nadškofa Stanislava Zoreta OFM razmišljali o tem, kako skupaj skrbeti za župnijo. 

Zelo zaželeno je, da se srečanja iz posamezne župnije udeleži več župljanov in župnik, saj bomo spregovorili o temi, ki bo zelo pomembna za prihodnost naših župnij. 

 

Program srečanja

9.00     Molitev

9.15     Pogled g. nadškofa na življenje v župniji v prihodnosti

10.00   Izkušnje in dobra praksa župljanov:

·      župnije, ki je ostala brez župnika,

·      župnije, v kateri župljani župniku zelo dejavno pomagajo pri delih, ki niso vezana na posvečenje

11.00   Odmor

11.30   Delo po skupinah

13.00  Kosilo

 

#Deli Jezusa

Tudi v postnem času boste lahko na spletnih straneh Nadškofije Ljubljana sledili akciji #deliJezusa.

 

Jezus je za nas trpel in umrl na križu.

Da bi NAS odrešil!

Se tudi tebi zdi to najbolj vesela novica vseh časov?

Največji izkaz ljubezni?

Se strinjaš: POST = VESELJE?

Spremljaj nas na spletni strani Pridi.com, Facebooku, Youtubu, Twitterju, Instagramu in ob ponedeljkih, četrtkih in petkih na Exodus TV (7.50, 13.50 in 19.50).

Začnemo 14. februarja!

Ekipa #deliJezusa

 

Za tiste, ki akcije #deliJezusa še ne poznate. To je sklop različnih objav (video posnetek, slikovno gradivo, besedni zapis) na družbenih omrežjih, s katerimi želimo spodbuditi vse ljudi k dobremu, k oznanjevanju, k spreminjanju na lepše.

 

 

 

Papeževa poslanica za postni čas

"Dragi bratje in sestre, ponovno nam bo prišla naproti Gospodova velika noč! Božja previdnost nam za pripravo nanjo vsako leto ponuja postni čas, »zakramentalno znamenje našega spreobrnjenja«, ki naznanja in udejanja možnost vrnitve k Gospodu z vsem srcem in z vsem življenjem. Tudi letos želim s to poslanico pomagati vsej Cerkvi živeti v veselju in resnici ta čas milosti." S temi besedami nas papež Frančišek vabi k branju  poslanice.

Več na...
 

Postne spodbude Slovenske Karitas

Letos spodbuda 40 dni brez alkohola nosi podnaslov »Mlad, vesel in pogumen – brez alkohola!«. Geslo spodbuja mlade, da bi svoj prosti čas preživljali odgovorno brez alkohola in drugih drog ter obenem veselo in pogumno. Nas starše in vzgojitelje pa spodbuja k zgledu zmernosti in življenju brez opijanjanja. Vsak dan in vsak korak šteje! Vsak lahko sodeluje osebno, z družino, kot skupina, župnija in v postu v znamenju solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola, ne uživa in ne streže alkohola. 

Več na...
 

V Lurdu priznali 70. čudež

Na praznik Lurške Matere Božje smo obhajali svetovni dan bolnikov. Še posebej slovesno je bilo v Lurdu, kjer so praznovali 160. obletnico Marijinih prikazovanj Bernardki Soubirous. Ob tej priložnosti so uradno priznali 70. čudež, do katerega je prišlo v tem romarskem središču. Gre za ozdravljene redovnice Bernadette Moriau, ki je bila več let paralizirana. Od leta 1987 ni več mogla hoditi, čudež pa se je zgodil pred desetimi leti 11. julija 2008.  

Več na...

Papeževa kateheza o evangeliju in homiliji

Papež Frančišek je med sredino splošno avdienco govoril o evangeliju in homiliji ter tako nadaljeval kateheze o besednem bogoslužju. Po evangeliju nam govori sam Kristus, je izpostavil ... »Pogovor med Bogom in njegovim ljudstvom, ki se razvije med besednim bogoslužjem svete maše, doseže svoj vrh z branjem evangelija,« je začel razlagati sveti oče. Pred tem se poje aleluja, v postnem času pa drug spev.

Več na...
 

K čemu postni čas vabi našo družino?

Na pepelnično sredo se prične postni čas, ki nas spominja, da je življenje kratko in minljivo. Pri bogoslužju, med obredom pepelenja, nas bo na to spomnil tudi duhovnik, ko bo izrekel besede: “Pomni človek, da si prah in da se v prah povrneš!” Postni čas je čas, ko se še posebno zavemo svoje grešnosti in minljivosti. Naše odpovedi in dobra dela v postnem času, ki so izraz naše hvaležnosti za vse, kar je za nas storil Bog, so majhne spremembe, ki nam pomagajo rasti.

Več na...
 

Preko 100.000 evrov za otroke v Ukrajini

Uradno so Pustno Sobotno iskrico sklenili v soboto, darovanje prek spleta pa omogoča, da svoj dar oddajo tudi tisti, ki jih morda takrat ni bilo v naši družbi. Vsota zbranega za nakup varne hiše za otroke v Balti je do ponedeljkovega popoldneva presegla stotisoč evrov. Zapisano z natančno številko: zbrali smo 100.262 evrov. Neverjetno! Iskrena hvala vsem darovalcem. Neizmerno hvaležni smo za to, ponosni na poslušalce dobrih src. Hvala!

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Biti bratje in sestre

194. Odnosi med brati in sestrami se v teku časa poglabljajo in »vezi bratstva, ki nastajajo v družini med otroki so, če se to dogaja v ozračju vzgajanja za odprtost do drugih, velika šola svobode in miru. V družini se med brati in sestrami človek nauči, kako živeti skupaj (…) Morda se tega ne zavedamo vedno, a ravno družina prinaša v svet bratstvo! To prvo izkustvo bratstva, ki se hrani z naklonjenostjo in vzgojo v družini, ta slog bratstva  se širi kakor obet bratskih odnosov na celotno družbo«.

195. Odraščanje med brati in sestrami daje človeku čudovito izkušnjo, kako skrbeti drug za drugega, pomagati in pomoč sprejemati. Zato žarí »bratstvo v družini s posebnim sijajem, če vidimo skrb, potrpljenje in ljubezen, ki se jo posveča bratcu ali sestrici, ki je slaboten, bolan ali invaliden«. Treba je priznati: »Imeti brata ali sestro, ki te ima rad, rada, je močno izkustvo, ki ga ni mogoče ne plačati ne nadomestiti«. Vendar je treba otroke potrpežljivo vzgajati k temu, da drug z drugim ravnajo kot bratje in sestre. Ta proces, ki je včasih težaven, je prava šola za socialno obnašanje. V nekaterih deželah prevladuje močno nagnjenje k temu, da bi imeli samo enega otroka, zaradi česar je izkustvo odnosov med brati in sestrami vse bolj redko. V primerih, ko ni mogoče imeti več kot enega otroka, bi morali poiskati načine, da otrok ne bi rasel sam ali osamljen.

                                                                      Radost ljubezni, 194-195
 
 

Božja beseda

 

1. postna nedelja

 

»V puščavi je bil štirideset dni in satan ga je skušal. Bil je med zvermi in angeli so mu stregli« (Mr 1,13)

 

1 Mz 9,8-15;

Ps 25;

1 Pt 3,18-22;    

Mr 1,12-15

 
Več na...
 

Duhovnost

 

Oglejte si!

 

Molitev

 

 Neke molitve so me rodile,

neke sklenjene roke so me učile,

kako je treba živeti,

trpeti,

zoreti za druge.

Prej nisem vedela,

da je poslanstvo ljubiti,

nositi drobne stvari

v potrpežljivi posodi življenja

in upati zmeraj. 

iz molitvene revije Magnifikat

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]