Zadeva: E-novice 7
Od: Urad za laike <[email protected]>
Datum: 27. 03. 2019 11:02
Za: Urad za laike <[email protected]>


Spoštovani,

Pred vami je 7. številka E-novic.

Obveščamo vas, da bosta spomladanski srečanji članov ŽPS in drugih župnijskih sodelavcev v soboto, 9. marca in v soboto, 23. marca. Srečanje bo na oba termina potekalo v Zavodu sv. Stanislava, od 8.30 do 13.00.

Program srečanja

8.30     Sprejemanje prijav

9.00     Molitev

9.20     Pozdrav g. nadškofa

9.30     Predavanje Petra Kokotca, Kaj pomeni biti Cerkev?

10.00   Odmor

10.30   Delo po skupinah

12.45   Sklep srečanja

13.00   Kosilo

Program srečanja bo vključeval predavanje Petra Kokotca na temo Kaj pomeni biti Cerkev? V drugem delu srečanja bomo z udeleženci v različnih skupinah prepoznavali, kaj dela našo župnijo živo in enkratno.

 

Udeleženci boste lahko izbirali med naslednjimi področji dela oz. skupinami:

BOGOSLUŽJE: 1. Oblikovanje pobožnosti in bogoslužja; 2. Liturgični sodelavci.

OZNANJEVANJE:  1. Kateheza mladih (samo 1. termin); 2. Kateheza odraslih; 3. Urejanje spletnih in Facebook strani, župnijskega lista/oznanil; 4. Kako voditi svetopisemsko skupino? (samo 2. termin)

DOBRODELNOST: 1. Župnija ‒ skupnost, ki daje.

ŽIVO OBČESTVO: 1. Kako organizirati župnijski dan/žegnanje?

VODENJE/ORGANIZACIJA: 1. Vodenje sej ŽPS in pastoralnih skupin; 2. Koordinacija sodelavcev in dejavnosti ob povezovanju župnij.

 

Vabljeni člani ŽPS, župnijski sodelavci, ki opravljate različne cerkvene službe ter vsi, ki vas tematika zanima!

 

Lep dan in vse dobro želim, dr. Mojca Bertoncel, Škofijski urad za laike Nadškofije Ljubljana

 

Vabljeni, da Uradu za laike sledite tudi na Instagramu in na Facebook strani.

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 7-2019

E-novice 7, leto 2019 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

Sklepni govor papeža Frančiška na srečanju za zaščito mladoletnih

 

»Dragi bratje in sestre. Med zahvaljevanjem Gospodu, ki nas je spremljal v teh dneh, se hočem zahvaliti tudi vam za cerkveni duh in konkretno prizadevanje, ki ste ju s toliko velikodušnostjo pokazali.« S temi besedami je papež Frančišek pred sklepom svete maše v dvorani Regia začel slepni govor srečanja za zaščito mladoletnih, ki je od četrtka, 21. februarja do nedelje, 24. februarja potekalo v Vatikanu.

Več na...

 

Nadškof Zore o srečanju v Vatikanu

V Vatikanu se je zaključilo srečanje za zaščito mladoletnih, ki se je začelo v četrtek, 21. februarja. Udeležil se ga je tudi predsednik Slovenske škofovske konference, ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore, ki je za slovensko oddajo Radia Vatikan strnil vtise s srečanja ter zaključke in smernice za prihodnost. Kot je dejal, se je s slovesnim bogoslužjem in papeževim nagovorom sklenilo prizadevanje, da bi močneje ozavestili zlorabe v Cerkvi.

Več na...
 

Kateheza: Smo berači ljubezni

Kateheza med sredino splošno avdienco je imela naslov ‘Oče, ki si v nebesih’. Papež Frančišek je spregovoril o človekovem nenehnem iskanju ljubezni. A človeška ljubezen ima dvojno naravo: hitro vzcveti in tudi hitro ovene. Edina stalna ljubezen je ljubezen Očeta, ki je v nebesih. Prvi korak pri vsaki krščanski molitvi je vstop v skrivnost, in sicer skrivnost Očeta. Za molitev je pomembno zavedanje, da je Bog Oče.

Več na...
 

Wiedmannovo Sv. pismo dar papežu

Papež Frančišek je prejel posebno darilo: nemški katoličani so mu izročili izvod t.i. »Wiedmannovega« Svetega pisma, in sicer prvi primerek natisa, ki je izšel v 3.333 izvodih. Sveto pismo je poimenovano po umetniku Willyju Wiedmannu (1929-2013) iz Stuttgarta, ki je Staro in Novo zavezo upodobil v 3.333 slikah. Delo je ustvarjal 16 let.Izvirnik je skoraj 1,2 kilometra dolg »leporello«, vsebuje pa skupno 19 knjig.

Več na...

Cerkev se je lotila zlorab, kaj pa družba?

V medijih odmeva vatikansko srečanje o zaščiti mladoletnih. Nadškof Scicluna poudarja, da bodo rezultati srečanja odvisni od spreobrnjena src vsakega udeleženca. Papež pa pripravlja tudi pismo o zaščiti mladoletnih in ranljivih odraslih, ki bo spremljalo nov zakon države Vatikan, kongregacija za nauk vere bo medtem oblikovala navodila dolžnosti za vse škofovske konference.Sveti oče je v sklepnem nagovoru naštel konkretne ukrepe. 

Več na...
 

John Henry Newman kmalu svetnik

Papež Frančišek je sprejel v avdienco kardinala Angela Becciua, prefekta Kongregacije za zadeve svetnikov, ki jo je papež pooblastil, naj objavi dekrete za dva čudeža, eno mučeništvo in pet junaških kreposti. Tako bo bl. kardinal John Henry Newman kmalu svetnik. Na priprošnjo blaženega Johna Henryja Newmana, kardinala in ustanovitelja oratorija sv. Filipa Nerija, je priznan prvi čudež

Več na...
 

Trump proti splavom v pozni nosečnosti  

Zvezna država New York je januarja sprejela zakon, ki dopušča splav do devetega meseca. Umetne prekinitve nosečnosti do devetega meseca bi morali po mnenju predsednika Združenih držav Amerike Donalda Trumpa z zakonom prepovedati. V svojem nagovoru o položaju v državi je Trump minuli torek pozval demokrate, naj skupaj z republikanci pripravijo pravno osnovo za sprejem ustrezne zakonodaje. 

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

SPREMLJANJE, RAZLIKOVANJE IN VKLJUČEVANJE KRHKOSTI

293.  Sinodalni očetje so prav tako razmišljali o posebnih primerih samó civilnega zakona ali – ob vsem ustreznem razlikovanju – zgolj skupnega življenja: »Ko neka zveza očitno doseže trajnost z javno vidno zvezo in jo zaznamuje globoka ljubezen, odgovornost do otrok, zmožnost za premagovanje preizkušenj, je to lahko razlog, da jo spremljamo na njeni poti k zakramentu zakona«. Z druge strani vzbuja skrb to, da danes mnogi mladi ljudje nimajo zaupanja v zakon in živijo skupaj, sklenitev zakona pa odlagajo za nedoločen čas, medtem ko drugi končajo sklenjeno zvezo in neposredno potem začnejo novo. Tisti, »ki so člani Cerkve, potrebujejo usmiljeno in spodbudno pastoralno pozornost«. Kajti pastirji so dolžni ne le pospeševati krščanski zakon, ampak so spodbujeni tudi »k pastoralnemu razločevanju življenjskih okoliščin mnogih ljudi, ki ne živijo več te resničnosti«. Treba je »stopiti v pastoralni pogovor s temi ljudmi, da bi v njihovem življenju prepoznali prvine, ki lahko vodijo k večji odprtosti do evangelija zakona v njegovi polnosti«. V pastoralnem razločevanju moramo »prepoznati tiste prvine, ki lahko pospešujejo evangelizacijo ter človeško in duhovno rast.« 

 

294. »Odločitev za civilni zakon ali za preprosto skupno življenje pogosto nima razloga v predsodkih ali odporih proti zakramentalni zvezi, ampak v kulturnih ali drugih okoliščinah.« V teh primerih je mogoče ovrednotiti tista znamenja ljubezni, ki na kakršen koli način zrcalijo Božjo ljubezen. Znano je, da »narašča število tistih, ki po daljšem skupnem življenju zaprosijo za cerkveno poroko. Pogosto živijo skupaj zaradi splošne miselnosti, ki nasprotuje institucijam in dokončnim odločitvam, pa tudi v pričakovanju življenjske gotovosti (trajna zaposlitev in zanesljiv zaslužek). Končno so zunajzakonske zveze v nekaterih deželah zelo številne ne le zato, ker zavračajo vrednote družine in zakona, ampak predvsem zato, ker menijo, da je praznovanje poroke neko razkošje, tako da gmotna stiska sili ljudi k takšnim zvezam.« Vendar »zahtevajo vsi ti primeri konstruktiven odgovor z nalogo, kako jih v luči evangelija spremeniti v priložnost za pot k polnosti zakona in družine. Gre za to, da jih sprejemamo in spremljamo potrpežljivo in obzirno.« To je naredil Jezus pri Samarijanki (prim. Jn 4,1-26); nagovoril je njeno hrepenenje po pravi ljubezni, da bi jo rešil vsega, kar je zatemnjevalo njeno življenje, in jo vodil k polnemu evangeljskemu veselju.

                                                                      Radost ljubezni, 293-294
 
 

Božja beseda

 

8. nedelja med letom

 

      »'Iz preobilja srca govorijo           namreč njegova usta.'«        (Lk 6,45)

 

Sir 27,4-7;

Ps 92;

1 Kor 15,54-58;   

Lk 6,39-45;

 

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Oglejte si!

 

Molitev

 

Običajno uporabimo

molitev prošnje in zahvaljevanja,

da se približamo Gospodu.

Adoracija pa je nekaj,

kar te pred Gospodom sleče

in te predstavi takega, kakršen si.

(papež Frančišek)

 

iz molitvene revije Magnifikat

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]