Zadeva: E-novice 6
Od: Urad za laike <[email protected]>
Datum: 27. 03. 2019 11:02
Za: Urad za laike <[email protected]>


Spoštovani,

Pred vami je 6. številka E-novic. Kmalu pa se znova srečamo v Zavodu sv. Stanislava, kjer bo 9. in 23. marca potekalo srečanje za člane ŽPS in druge župnijske sodelavce.

Lep dan in vse dobro želim, dr. Mojca Bertoncel, Škofijski urad za laike Nadškofije Ljubljana

 

Vabljeni, da Uradu za laike sledite tudi na Instagramu in na Facebook strani.

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 6-2019

E-novice 6, leto 2019 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

Sreča, ki jo daje Bog, nikoli ne razočara

 

Jezus razglasi za blažene uboge, lačne, žalostne, preganjane in posvari tiste, ki so bogati, siti, ki se smejijo, ki jih ljudje hvalijo. Razlog za te paradoksne blagre je v dejstvu, da je Bog blizu tistim, ki trpijo in da posreduje pri osvoboditvi iz te njihove sužnosti. Jezus to vidi, vidi resničnost blagra onkraj negativne resničnosti. Prav tako pa je »gorje vam« namenjen tistim, ki so danes dobro, da bi jih prebudil iz njihove nevarne prevare sebičnosti ter bi jih odprl za logiko ljubezni, dokler je še čas. 

Več na...

 

V molitvi ni prostora za "jaz"

Čeprav je učenčeva molitev v celoti zaupna, nikoli ne pade v intimizem. V skritosti vesti, kristjan ne pusti sveta zunaj pred vrati svoje sobe, ampak v srcu nosi osebe in situacije, probleme in mnoge druge stvari, vse jih prinaša v molitev. Papež Frančišek je opozoril, da v molitvi očenaš nekaj manjka, manjka ena beseda, ki pa se v današnjem času zelo poudarja: to je beseda ‘jaz’. »Jezus nas uči moliti na način, da bi imeli na ustnicah predvsem ‘ti’, kajti krščanska molitev je pogovor.

Več na...
 

Katoliška Cerkev in zaščita otrok

Sveti sedež je že od leta 2001 na področju zaščite otrok uvedel za celotno Cerkev niz zavezujočih norm, ki so prispevale k večji zaščiti otrok in bistvenemu zmanjšanju primerov s strani duhovnikov, redovnikov ali drugih pastoralnih delavcev. Ljudi je treba osveščati, da pedofilija in drugo spolno nasilje obstajata in da gre v obeh primerih za kazniva dejanja.

Več na...
 

Gibsonov film pred zaključkom 

Nadaljevanje zgodovinske drame »Kristusov pasijon« hollywoodskega režiserja Mela Gibsona govori o Jezusovem vstajenju in je tik pred zaključkom, je v teh dneh poročalo več špansko-govorečih spletnih filmskih portalov. Film, ki so ga snemali v Izraelu, Maroku in na različnih krajih v Evropi bi lahko po navedbah medijev v kinematografe prišel še letos, zagotovo pa pred veliko nočjo 2020.

Več na...

Srečanje z žrtvami zlorab

Dolžnost, odgovornost in transparentnost. Na te tri besede se bodo predsedniki škofovskih konferenc osredotočili, ko bodo v Vatikanu razpravljali na temo spolnih zlorab in predvsem o zagotavljanju varnega okolja v Cerkvi za mladoletne. Iz Slovenije se bo srečanja udeležil ljubljanski nadškof Stanislav Zore. V času zasedanja se bo v okolici Vatikana na protestih zbralo več združenj žrtev. Z njimi se bo organizacijski odbor srečal že pred dogodkom. 

Več na...
 

Nekdanji kardinal McCarrick laiziran

Papež Frančišek je iz duhovniškega stanu razrešil nekdanjega washingtonskega nadškofa in kardinala Theodorja McCarricka. Spoznan je bil za krivega spolne zlorabe mladoletnih in mlajših odraslih, zlorabe položaja in zakramenta svete spovedi, zaradi česar je deležen najvišje kazni, ki jo cerkveno pravo predvideva za duhovnika. Kardinalski naziv je izgubil lani. 

Več na...
 

Teorija spola se širi v Evropi  

Francoska škofovska konferenci je objavila kritiko na račun zakonskega dopolnila, po katerem v šolskih obrazcih ne bosta več napisana oče in mati, ampak starš 1 in starš 2. "Znova smo priča poskusu parlamenta, da bi uničil družino." Obenem pa prav tako v Franciji načrtujejo prvo spolno nevtralno otroško igrišče. Kdor se ideologiji spola ne pokori, ga čaka kazen. Tako je že v Veliki Britaniji.

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

SPREMLJANJE, RAZLIKOVANJE IN VKLJUČEVANJE KRHKOSTI

291. Sinodalni očetje so potrdili, da je Cerkev prepričana, da vsak prelom zakonske vezi »nasprotuje Božji volji«, da pa vendar »ve tudi za slabotnost mnogih svojih otrok«. Razsvetljena po zgledu Jezusa Kristusa »se Cerkev ljubeče obrača k tistim, ki se na nepopoln način udeležujejo njenega življenja, saj priznava, da Božja milost deluje tudi v njihovem življenju. Spodbuja jih, naj delajo dobro, naj ljubeče skrbijo drug za drugega, naj bodo v službi občestva, v katerem živijo in delajo.« Povrhu je ta dimenzija še poudarjena v kontekstu jubilejnega leta, posvečenega usmiljenju. Čeprav stalno postavlja pred oči popolnost in vabi k vedno polnejšemu odgovoru Bogu, »mora Cerkev pozorno in skrbno spremljati svoje najslabotnejše otroke, ki trpijo zaradi ranjene in izgubljene ljubezni, in jim vlivati zaupanje in upanje - kakor luč svetilnika v pristanišču ali luč bakle, ki jo prinesemo ljudem, da bi razsvetljevala tiste, ki so izgubili smer ali so sredi viharja.« Ne pozabimo, da je naloga Cerkve pogosto podobna nalogi vojne bolnice.

292. Krščanski zakon, odsvit zedinjenja Kristusa in njegove Cerkve, je v polnosti uresničen v zedinjenju moža in žene, ki se v izključni ljubezni in svobodni zvestobi podarite drug drugemu, drug drugemu pripadata do smrti, se odpirata za posredovanje življenja in ju posvečuje zakrament. Ta zakrament jima podari milost, da gradita domačo Cerkev in sta kvas novega življenja za družbo. Druge oblike zedinjenja korenito nasprotujejo temu idealu, vendar nekatere le delno in analogno. Sinodalni očetje so poudarili, da Cerkev ne pozablja ceniti konstruktivnih prvin v tistih primerov, ki še niso ali niso več v soglasju z njenim naukom o zakonu.

 
Radost ljubezni, 291-292
 
 

Božja beseda

 

7. nedelja med letom

 

»In kakor hočete, da bi ljudje storili vam, storite vi njim.«   (Lk 6,31)

 

1 Sam 26,2.7-9.12-13.22-23;

Ps 103;

1 Kor 15,45-49;   

Lk 6,27-38;

 

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Prisluhnite!

Molitev

 

Sveti Duh želi in ustvarja različnost

in hkrati harmonijo.

On sam je začetek enosti

in izvor različnosti karizem.

Vsi se moramo naučiti

boljših vzajemnih odnosov znotraj Cerkve

in biti tako učinkovite priče občestva.

(papež Frančišek)

 

iz molitvene revije Magnifikat

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]