Zadeva: E-novice 5
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 30. 01. 2018 12:15
Za: [email protected]

Spoštovani,

pred vami je 5. številka E-novic. Vse, ki še niste sporočili števila prijav udeležencev sobotnega srečanja članov ŽPS v Zavodu sv. Stanislava, prosim, da to storite čim prej in nam na ta način olajšate organizacijske priprave. Program srečanja najdete v e-novicah.

 

Obenem vas vabim k sodelovanju pri izpolnjevanju ankete o družini s predšolskimi otroki (k izpolnjevanju vabljeni starši predšolskih otrok) in ankete o pastoralnem spremljanju družin s predšolskimi otroki (k izpolnjevanju vabljeni pastoralni delavci, katehistinje, člani ŽPS...). Obe anketi sta anonimni. Avtor ankete dr. Ivan Platovnjak bo hvaležen za vaše osebne izkušnje, ki mu jih lahko posredujete na e-mail: [email protected].

 

Lep dan in vse dobro želim, Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 5-2018

E-novice 5, leto 2018  http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Papež: Jezus je naš učitelj


Jezus je naš Učitelj, mogočen tako v besedah kot v dejanjih. Jezus nam posreduje vso svetlobo, ki osvetljuje včasih temne poti našega bivanja, posreduje nam tudi moč, potrebno za preraščanje težav, preizkušenj, skušnjav. Pomislimo, kako velika milost je za nas, da poznamo tega tako mogočnega in dobrega Boga. Učitelja in prijatelja, ki nam  kaže pot ter skrbi za nas, še posebej, ko smo pomoči potrebni.

Več na...

 

Spomladansko srečanje članov ŽPS

 

Srečanje članov ŽPS bo potekalo v dveh terminih in sicer v soboto, 3. februarja, za udeležence iz dekanij 1. in 3. arhidiakonata (dekanije: Ljubljana-Center, Ljubljana-Moste, Ljubljana-Šentvid, Ljubljana-Vič/Rakovnik, Kamnik, Domžale, Litija, Zagorje) in v soboto, 10. marca, za udeležence iz dekanij 2. in 4. arhidiakonata (dekanije: Radovljica, Kranj, Šenčur, Tržič, Škofja Loka, Vrhnika, Cerknica, Ribnica, Grosuplje).

Na srečanju bomo ob iztočnici g. nadškofa msgr. Stanislava Zoreta OFM, razmišljali o tem, kako skupaj skrbeti za župnijo. Zelo zaželeno je, da se srečanja iz posamezne župnije udeleži več župljanov in župnik, saj bomo spregovorili o temi, ki bo zelo pomembna za prihodnost naših župnij. Če se srečanja ne morete udeležiti na termin, določen za vašo dekanijo, se nam lahko pridružite tudi na preostali razpoložljivi termin.

 

Program srečanja

9.00     Molitev

9.15     Pogled g. nadškofa na življenje v župniji v prihodnosti

10.00   Izkušnje in dobra praksa župljanov:

·      župnije, ki je ostala brez župnika,

·      župnije, v kateri župljani župniku zelo dejavno pomagajo pri delih, ki niso vezana na posvečenje

11.00   Odmor

11.30   Delo po skupinah

13.00  Kosilo

 

 

 

Kateheze za srečanje družin v Dublinu

Na tiskovnem uradu Svetega sedeža so predstavili kateheze za 9. svetovno srečanje družin, ki bo od 21. do 26. avgusta letos potekalo v Dublinu na Irskem. Gre za sedem katehez, ki jih je pripravil Dikasterij za laike, družino in življenje kot pripomoček škofijam in župnijam pri pripravah na srečanje družin. »Papež je našemu dikasteriju zaupal nalogo, da približa nauk Amoris Laetitie in tako pomaga družinam na njihovi poti,« je dejal prefekt dikasterija kardinal Kevin Farrell.

Več na...
 

V naši družini praznujemo svečnico

2. februarja praznujemo praznik Gospodovega darovanja. Ta praznik imenujemo tudi svečnica, ker proslavlja prihod Jezusa, ki je » luč v razodetje poganom« (Lk 2,32). Cerkev ga obhaja s prižiganjem svečk. Jezus nam je dejal, da smo tudi mi luč sveta. Kako lahko vsakdo izmed nas to luč prinaša v našo družino, župnijo, vas, mesto? O vsem tem lahko razmišljamo tudi v naših družinah, otroke pa v praznovanje vključimo tudi z izdelovanjem (papirnatih) svečk in pogovoru o ozadju tega lepega praznika.

Več na...
 

Tischlerjeva nagrada Lenčki Kupper

Narodni svet koroških Slovencev in Krščanska kulturna zveza podelila Tischlerjevo nagrado pesnici in pravljičarki Lenčki Kupper. Nagrajenka je avtorica neštetih otroških pesmi, lutkovnih igric, pravljic in pripovedk, nagrado so ji podelili ob njenem skorajšnjem 80. rojstnem dnevu. Nagrado sta ji podelila predsednik KKZ, duhovnik Janko Krištof in predsednik NSKS Valentin Inzko. V kratki zahvali po podelitvi je Kupperjeva dejala: “Ničesar sama ne zmorem, vse mi je dano od zgoraj.” 

Več na...

V Italiji spremenili besedilo očenaša

Italijanski katoličani bodo pri bogoslužjih molitev očenaš kmalu molili s spremenjenim besedilom. Od letošnje jeseni naprej se bo besedilo molitve namesto »in ne vpelji nas v skušnjavo« glasilo »in ne zapusti nas, ko bomo v skušnjavi«. Spremembo prevoda je napovedal glavni tajnik Italijanske škofovske konference, Nunzio Galantino, ob sklepu zasedanja deželnih škofov v Rimu.« O spremembi besedila so italijanski škofje razpravljali že leta 2008 ob novem prevodu Svetega pisma. 

Več na...
 

"Hvala. Če bi tebe ne bilo ..."

"Zbežala bom od doma. Kar šla bom. Ne zdržim več doma …” Tako nekako je zapisalo neko dekle na blogu. Pred precej leti ... Meni se je zdelo, da je to pretežak problem, da bi se o tem bolj ali manj debatiralo v javnih komentarjih, pa sem dekletu napisala zasebno sporočilo. Napisala sem, da ni tako lahko iti od doma – če res ni absolutno nujno, da se človek reši hudega in zaščiti. Pa da ni lahko menjati šole samo zato, da pač greš drugam. Da se lahko zgodi, da ne bo bolje, kot prej. Ni mi bilo vseeno, kako se Maja počuti.

Več na...
 

Otroški festival z LGBT vsebino

V Ljubljani poteka otroški festival Bobri. Na njem pa je letos tudi predstava z LGBT vsebino, poroča portal Iskreni.net. Gre za lutkovno predstavo Prva ljubezen. Zgodba govori o šestletnem dečku in njegovemu prijatelju Drejčku, med katerima vzklije ljubezen, a okolica njunih čustev ne odobrava. »Bila je to prva ljubezen, ki pa vzgojiteljicam ni bila všeč. Ločile so naju in nama dale vedeti, da najina čustva niso pravilna. Šele dolgo let kasneje sem ugotovil, da niso imele prav.«

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Biti sinovi in hčere 

190. Vendar ima medalja še drugo plat: »Zaradi tega bo zapustil mož očeta in mater« (1 Mz 2,24), pravi Božja beseda. Včasih se ljudje tega ne držijo in končno ne pride do zakona, ker niso uresničili te zapustitve in te podaritve. Staršev ne smemo niti prepustiti njim samim niti jih ne smemo zanemariti, vendar se mora človek, da bi se združil v zakonski zvezi, od njih ločiti, da tako nova družina postane dom, zavetje, skupni prostor in življenjski projekt, in je tako mogoče, da dva postaneta »eno telo« (prav tam). V nekaterih zakonih se zgodi, da kdo zakonskemu drugu marsikaj prikriva, medtem ko je o tem govori z lastnimi starši; in to gre tako daleč, da postane mnenje staršev važnejše kot čustva in mnenje zakonca. Takih razmer daljši čas ne moremo vzdrževati in to mora biti samo nekaj začasnega. Med tem pa je treba ustvariti pogoje, da bi rasli v zaupanju in dialogu. Zakonska zveza ljudi izziva, da bi našli novo obliko, kako biti sinovi in hčere.

 

Starejši ljudje

 

191. »Ne zavrzi me na stare dni, ko mi pešajo moči, me ne zapusti!« (Ps 71,9). To je klic starega človeka, ki se boji, da bi ga zapustili in zaničevali. Prav tako, kakor nas Bog spodbuja, naj bomo njegovo orodje in prisluhnemo joku ubožcev, od nas tudi pričakuje, da slišimo krik starejših ljudi. S tem apelira na družine in skupnosti, kajti »Cerkev se ne more in ne sme sprijazniti z nepotrpežljivostjo in še posebno ne z ravnodušnostjo in preziranjem v odnosu do starih. Na novo moramo prebuditi kolektivno zavest  hvaležnosti, priznavanja in sprejemanja, da bi se starejši človek počutil kot živ del svoje skupnosti. Starejši ljudje so moški in ženske, očetje in matere, ki so bili pred nami na naši poti, v naši hiši, v našem vsakdanjem boju za dostojno življenje.« »Kako zelo bi [zato] rad imel Cerkev, ki nasproti kulture odrivanja starih kot nekoristen odpadek vzpostavlja kulturo, polno veselja, spričo objema med mladimi in starimi ljudmi!

                                                                      Radost ljubezni, 190-191
 
 

Božja beseda

 

5. nedelja med letom

 

»Zjutraj, ko je bilo še zelo temno, je vstal in odšel ter se napotil na samoten kraj in je tam molil« (Mr 1,35)

 

Job 7,1-4.6-7

Ps 147;

1 Kor 9,16-19.22-23;    

Mr 1,29-39

 
Več na...
 

Duhovnost

 

Oglejte si!

Molitev

 

Daritev bodi ti življenje celo:

oltar najlepši je – srcá oltar,

Ljubezen sveta v njem –

nebešk’ je žar,

Gospodu žrtva – vsako dobro delo.

O, da srcé gojilo

bi vsekdar ta sveti žar,

naj živo bi gorelo,

enako kresu vedno bi plamtelo,

Bogu in domu žgalo vreden dar!

Odločno odpovej se svoji sreči,

goreče išči drugim jo doseči,

živeti vrli mož ne sme za sé.

Iz bratov sreče njemu sreča klije,

veselje ljudsko njemu v ôku sije,

in tuja solza mu meči srcé!

 

iz molitvene revije Magnifikat

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]