Zadeva: E-novice 5
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 5. 02. 2019 11:06
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 5. številka E-novic. Že čez dober mesec dni pa se znova srečamo v Zavodu sv. Stanislava, kjer bo 9. in 23. marca potekalo srečanje za člane ŽPS in druge župnijske sodelavce.

Lep dan in vse dobro želim, dr. Mojca Bertoncel, Škofijski urad za laike Nadškofije Ljubljana

 

Vabljeni, da Uradu za laike sledite tudi na Instagramu in na Facebook strani.

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 5-2019

E-novice 5, leto 2019 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

Svet potrebuje preroško pričevanje

 

Današnji evangelij (prim. Lk 4,21-30) je nadaljevanje te pripovedi in nam predstavlja čudenje rojakov, ko so videli, da si nekdo iz njihovega kraja, »Jožefov sin« (v. 22), domišlja, da je Kristus, poslani od Očeta. Jezus s svojo sposobnostjo pronicanja v misli in srca takoj razume, kaj mislijo njegovi rojaki, ki so mnenja, da On, ki je eden izmed njih, mora dokazati to svoje čudno domišljanje tako, da stori tam, v Nazaretu čudeže, kakor je to storil v bližnjih krajih (prim. v. 23). Jezus pa noče in ne more sprejeti te logike, saj ni v skladu z Božjim načrtom. Bog namreč hoče vero, oni pa hočejo čudeže, znamenja. Bog hoče zveličati vse, oni pa hočejo Mesijo za svojo korist. 

Več na...

 

Napovednik Nadškofije Ljubljana za mesec februar

S svečnico, ki smo jo praznovali 2.2., smo tudi na zunaj zaključili s praznovanjem in spominjanjem na rojstvo našega Odrešenika Jezusa Kristusa. Najkrajši mesec v letu pa tudi prinaša kar nekaj dogodkov.

Najprej vas vabimo v Zavod sv. Stanislava, kjer tamkajšnja galerija Staneta Kregarja praznuje 25 let delovanja. 6. februarja bo ob 18. uri odprtje razstave sodobnih slikarjev sakralne umetnosti. Konec tedna, od 7. do 9., bo pri Sv. Duhu pri Škofji Loki potekal katehestki simpozij za našo nadškofijo, letošnji je namenjen razmisleku o zakramentu sv. krsta.

V petek, 8.2. praznujemo državni praznik, slovenski kulturni dan, ko se spominjamo smrti našega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna. Tudi ta praznik lahko doživite duhovno. Lahko se pridružite romanju iz Brezij do Vrbe, kjer je rojstna hiša našega pesnika in tudi njegovega pranečaka Božjega služabnika Antona Vovka. Romanje se bo začelo po sveti maši v baziliki Marije Pomagaj, ob 8.30 uri. Lahko pa se udeležite maše ob slovenskem kulturnem prazniku in odprtje razstave Umetniki za karitas. Sveta maša bo v ljubljanski stolnici ob 10. uri.

11. februarja se v Katoliški Cerkvi spominjamo godu lurške Matere Božje, kar pa je tudi svetovni dan bolnikov. Slovesno bo pri Mariji Pomagaj na Brezjah, kjer bo sveto mašo daroval ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik. Vabljeni tudi k branju poslanice papeža Frančiška ob svetovnem dnevu bolnikov. Dan za tem, 12. februarja, Radio Ognjišče v Zavodu sv. Stanislava organizira okroglo mizo z naslovom: Pravica ugasniti življenje? Začela se bo ob 19. uri.

Mlade vabimo na informativne dneve. Osnovnošolce na informativna dneva za vpis na Škofijsko klasično gimnazijo v Šentvidu ter v Jegločev dijaški dom, srednješolce pa za vpis na Teološko fakulteto Univerze v Ljubljani. V svojih koledarčkih si rezervirajte 15. oz. 16. februar. Isti dan zvečer pa bo tudi sveta maša za vse zakonce, ki ne morete imeti otrok. V župnijski cerkvi župnije Ljubljana – Žale jo bo ob 18. uri daroval ljubljanski pomožni škof dr. Franc Šuštar.

Vse, ki se srečujete s križem bolezni, ki jo prinaša rak, vas vabimo na onkološko skupino za duhovno podporo. Prvo srečanje bo pri v župniji Sv. Petra v Ljubljani, v četrtek, 21. februarja, ob 17. uri.

In ker bi bil mesec prazen brez praznikov, naj zaključimo z njim. 22. februarja praznujemo praznik Sedeža apostola Petra in Pavla.

Mladi kristjani so kvas miru

»Videti vse tiste zastave, kako skupaj plapolajo in plešejo v rokah mladih, veselih, da so se srečali, je preroško znamenje, ki gre proti toku, če pomislimo na današnje žalostne tendence konfliktnih nacionalizmov, ki dvigujejo zidove in se zapirajo pred univerzalnostjo in srečanjem med narodi. To je znamenje, da so mladi kristjani kvas miru na svetu,« je izpostavil papež Frančišek.

Več na...
 

Zdravniki proti evtanaziji

Slovensko zdravniško društvo in Zdravniška zbornica Slovenije sta se odzvala na javna vprašanja o evtanaziji.  Stališče obeh zdravniških organizacij je, da zdravniki ne bodo dovolili, da jih kdorkoli sili v dejanja, povezana z evtanazijo in aktivno pomočjo pri samomoru. »Naše poklicno poslanstvo je usmerjeno k ohranjanju življenja ...«.

Več na...
 

Asia Bibi z družino že v Kanadi 

Preganjana pakistanska katoličanka Asia Bibi je že odpotovala v Kanado. »Združena je s svojo družino,« nemški časnik v današnji izdaji navaja Bibijinega odvetnika, Saifa Ul-Malooka. Po njegovih podatkih se je Asia Bibi z možem umaknila v državo, kjer že bivata njeni hčeri. Natančnega časa in načina odhoda iz Pakistana odvetnik iz varnostnih razlogov medijem ni mogel razkriti.

Več na...

Predstava za brezdomce in begunce

Papež Frančišek je več kot 1.000 pomoči potrebnih povabil na obisk multimedijske predstave o Sikstinski kapeli v Rimu. Kot so sporočili z vatikanskega urada za apostolske nabirke, so v bližini Vatikana priredili posebno predstavo za brezdomce, uboge, begunce, pomoči potrebne družine in skupino zapornikov ter njihovih pomočnikov prostovoljcev. 

Več na...
 

Molitveni namen za februar

Molitveni namen za mesec februar se glasi: Da bi velikodušno sprejeli žrtve trgovanja z ljudmi, prisilne prostitucije in nasilja. »Katoliška Cerkev ima namen posredovati v vseh fazah trgovine z ljudmi: želi jih obvarovati pred prevarami in zavajanjem; želi jih najti in osvoboditi, ko so zasužnjeni. Želi jim pomagati po tem ...«

Več na...
 

Spreobrnjenih 500 zaposlenih  

»Tudi moje življenje je zgodba o spreobrnjenju. Bila sem ena izmed direktoric organizacije Planned Parenthood. Bila sem oseba, ki je ženske silila, z njimi manipulirala, jih izkoriščala in nanje pritiskala, da so opravile splav,« je med letošnjim pohodom za življenje v Washingtonu povedala Abby Johnson, ustanoviteljica in voditeljica skupine za zaščito življenja »In potem ni bilo nikogar več«.

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Posredovanje vere

290. »Družina se postavlja kot subjekt pastoralnega delovanja po izrecnem oznanjanju evangelija in dediščini različnih oblik pričevanja: solidarnosti do ubogih, odprtosti za različnost oseb, ohranjanja stvarstva, moralne in materialne solidarnosti do drugih družin, predvsem najbolj potrebnih, zavzemanja za pospeševanje skupnega blagra, tudi s spreminjanjem (krivičnih) družbenih struktur. Izhajati je treba iz okolja, v katerem družina živi, ko izvršuje dela telesnega in duhovnega usmiljenja.« To mora biti umeščeno v okvir najdragocenejšega prepričanja kristjanov: prepričanja o Očetovi ljubezni, ki nas podpira in spodbuja, ki je bila razodeta v popolni izročitvi Jezusa Kristusa, ki živi med nami in nas usposablja, da se skupaj spoprijemamo z vsemi težavami in vsemi fazami življenja. Tudi v srcu vsake družine je treba prebuditi zven kerygme – prilično ali neprilično –, da ta razsvetli pot. Vsi bi morali zaradi živega izkustva v naših družinah biti sposobni reči: »In mi smo spoznali ter se prepričali o ljubezni, ki jo ima Bog do nas« (1 Jn 4,16). Samo iz te izkušnje bo družinska pastorala omogočila, da postanejo družine hkrati domače cerkve in kvas, ki evangelizira družbo.

                    

Radost ljubezni, 290
 
 

Božja beseda

 

5. nedelja med letom

 

»Ko pa je nehal govoriti, je rekel Simonu: 'Odrini na globoko in vrzite mreže za lov!'« (Lk 5,4)

 

Iz 6,1-2a.3-8;

Ps 138;

1 Kor 15,1-11;   

Lk 5,1-11;

 

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Oglejte si!

 

Molitev

 

Krščanstva ne moremo razumeti

brez oznanjevanja veselja.

Cerkev je bila v svetu zmagovita 

le zaradi veselja,

in ko ga je izgubila,

je izgubila tudi svet,

prenehala je biti

verodostojna priča tega veselja.

 

Alexander Schmemann

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]