Zadeva: E-novice 48
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 11. 12. 2018 13:25
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 48. številka E-novic. 

Lep dan in vse dobro želim, dr. Mojca Bertoncel, Škofijski urad za laike Nadškofije Ljubljana

 

Vabljeni, da Uradu za laike sledite tudi na Instagramu in na Facebook strani.

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 48-2018

E-novice 48, leto 2018  http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

Papež Frančišek: Krstnikovo pričevanje

 

»Dragi bratje in sestre, dober dan! Prejšnjo nedeljo nas je bogoslužje vabilo naj začnemo živeti adventni čas in pričakovanje Gospoda z držo čuječnosti in tudi z molitvijo: »Čujte in molite«. Danes, na drugo adventno nedeljo pa nam nakazuje, kako hraniti to pričakovanje in sicer, da se podamo na pot spreobrnitve ter naredimo to pričakovanje konkretno.« S temi besedami je papež Frančišek začel opoldanski nagovor pred molitvijo Angel Gospodov z okna apostolske palače na Trgu sv. Petra na drugo adventno nedeljo.

Več na...

 


 

Frančišek: Nov cikel katehez o očenašu

Med sredino splošno avdienco, je papež Frančišek začel nov cikel katehez, posvečen molitvi očenaš. Povabil je, naj se na Jezusa obrnemo s prošnjo: »Gospod, nauči nas moliti!« Evangeliji so nam izročili mnoge žive podobe o Jezusu kot človeku molitve, je začel katehezo papež Frančišek. Kljub pomembnosti njegovega poslanstva in zahtevam mnogih ljudi, Jezus čuti potrebo, da se umakne v samoto in moli.

Več na...
 

Vatikan in Marakeški dogovor

Vatikan je sodeloval pri pripravi dogovora, vendar ima zadržke do nekaterih izrazov in načel, je povedal stalni opazovalec Svetega sedeža nadškof Ivan Jurkovič. Vatikan je namreč pred pravico do migriranja vedno postavil pravico do tega, da ljudje ostanejo v svojih državah in da niso prisiljeni bežati. Cerkev ostaja zadržana glede  predloga dogovora glede zdravstvenih uslug, ki vključujejo kontracepcijo, splav ter agendo LGBT.

Več na...
 

Trije adventni obredi v pripravi na božič  

Advent je bil vedno moj najljubši čas v letu – čakanje, pričakovanje, tema, ki kliče po luči. Toda, če nisem pozorna, mi kot materi materialne priprave na praznike zlahka zasenčijo svetost tega časa cerkvenega leta. V prvih letih po poroki, se spomnim, da sem se počutila, kot bi božič zamudila – tako sem bila zaposlena v službi in življenju nasploh, da sem se na božič pripravila zgolj s tedensko mašo in s kakšno molitvijo tu pa tam.

Več na...

Papež presenetil bolnike

Papež Frančišek je pretekli petek nepričakovano obiskal ustanovo za otroke in mlade z duševnimi težavami ter dom, kjer gostijo starše, ki imajo otroke v bolnišnicah. Papež si je vzel čas za igro z otroki in za pogovor s starši, katerim je namenil besede tolažbe. Bolni otroci pa so mu zaupali svoje trpljenje. Zatem je sveti oče obiskal še ustanovo za mladostnike z duševnimi težavami. 

Več na...
 

Karitas in Hofer za družine v stiski

V prazničnem času so vsakodnevne stiske, s katerimi se srečujejo posamezniki in družine, še večje in glasnejše. Pri Hoferju solidarnost in skrb za sočloveka podpiramo skozi celo leto, v prazničnem času pa smo k aktivnem osveščanju ponovno povabili prostovoljce Karitas, ki bodo pred Hoferjevimi trgovinami sprejemali donacije in delili potrebne informacije. Prepričani smo, da bomo povezani s skupno željo po pomoči, zbrali veliko več. 

Več na...
 

V Vatikanu je postavljene jaslice  

Trg sv. Petra je že praznično okrašen: minuli petek so odkrili letošnje jaslice in prižgane lučke na božičnem drevesu, postavljenem zraven obeliska pred baziliko sv. Petra. Prizor Jezusovega rojstva je letos upodobljen v mivki, ki so jo v Vatikan pripeljali iz letovišča Jesolo ob Jadranskem morju. V Jesollu vsako leto prirejajo festival peščenih skulpturNa ogled bodo do praznika Gospodovega krsta, 13. januarja 2019.

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

"Da" spolni vzgoji

 

280. Drugi vatikanski cerkveni zbor je govoril o nujnosti, da morajo otroci in mladostniki »dobivati pozitiven in moder spolni pouk«, ki naj se odvija »vzporedno z doraščanjem« in naj bo »v skladu z napredkom psihološke, pedagoške in didaktične znanosti«. Morali bi se vprašati, če so naše vzgojne ustanove sprejele ta izziv. V času, ko so navzoče težnje, da bi spolnost zbanalizirali in osiromašili, je načrtovanje spolne vzgoje težka naloga. Razumeti jo je mogoče samo v okviru vzgoje za ljubezen, za medsebojno podarjanje sebe. Tako govorica spolnosti ne bo izpostavljena žalostnemu obubožanju, ampak bo obogatena. Spolni nagon je mogoče kultivirati s spoznavanjem sebe in razvijanjem sposobnosti samoobvladovanja, ki lahko pomagata odkriti dragocene sposobnosti za veselje in ljubeče srečevanje.

281. Spolna vzgoja daje informacijo, vendar ne smemo pozabiti, da otroci in mladostniki še niso dosegli polne zrelosti. Informacija mora priti v primernem trenutku in na način, ki je prilagojen obdobju njihovega življenja. Ni koristno, če jih hočemo napolniti s podatki, ne da bi razvijali njihovo kritično občutljivost do poplave ponudb, do pornografije brez nadzora  in do množice dražljajev, ki lahko vodijo v sprevrženo spolnost. Mladostniki se morajo zavedati, kako jih bombardirajo s sporočili, ki ne stremijo po njihovem blagru in zorenju. Treba jim je pomagati, da bi prepoznali in iskali pozitivne vplive, hkrati pa naj bi se oddaljili od tega, kar kazi njihovo sposobnost za ljubezen. Prav tako moramo vedeti, da se »predvsem, kadar želimo otroke in mladostnike uvajati v témo spolnosti, pokaže, kako je nujno najti novo, primernejšo govorico«.

                                                                      Radost ljubezni, 280-281
 
 

Božja beseda

 

3. adventna nedelja

 

»Kdor ima dve suknji, naj ju deli s tistim, ki nima nobene, in kdor ima živež, naj stori enako.« (Lk 3,11)

 

Sof 3,14-18a;

Ps: Iz 12,2-3.4.5-6;

Flp 4,4-7;   

Lk 3,10-18

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Oglejte si!

 

Molitev

 

Če se bom s Kristusom

spustil v globine svojih ran

in priznal, da sem grešnik,

bo mojo stisko to

spremenilo v veselje,

in moja sramota

bo postala slava in luč.

Nikoli nismo

toliko na dnu,

da nas v noči

ne bi dosegla luč. 

 

André Daigneault

iz molitvene revije Magnifikat

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]