Zadeva: E-novice 46
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 27. 11. 2018 14:46
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 46. številka E-novic.

Za nami sta jesenski srečanji članov ŽPS in župnijskih sodelavcev, ki sta lepo uspeli in se jih je udeležilo 520 udeležencev. Na spletni strani Urada za laike oz. na naslednji povezavi najdete gradiva in zvočne posnetke s srečanja. Ponovno se srečamo spomladi in sicer 9. in 23. marca 2019.

Lep dan in vse dobro želim, dr. Mojca Bertoncel, Škofijski urad za laike Nadškofije Ljubljana

 

Vabljeni, da Uradu za laike sledite tudi na Instagramu in na Facebook strani.

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 46-2018

E-novice 46, leto 2018  http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Papež Frančišek: Postava usmerja k odprtosti za Boga

Papež Frančišek je pri katehezi med sredino splošno avdienco dejal, da Božje zapovedi vodijo do človekovega srca. Naloga Postave je pripeljati človeka do njegove resnice oziroma do njegovega uboštva. Samo Božje usmiljenje nas spreminja in obnavlja. Bog je edini, ki lahko prenovi naše srce, a mi mu ga moramo odpreti.

Več na...

 


 

V srcu ukoreninjeno Božje kraljestvo

Jezus želi, da bi razumeli, da je nad politično oblastjo še druga, veliko večja oblast, ki se je ne doseže s človeškimi sredstvi. On je prišel na zemljo, da bi izvajal to oblast, ki je ljubezen in bi pričeval za resnico (prim. v. 37). Gre za božansko resnico, ki je dejansko osrednje sporočilo evangelija: »Bog je ljubezen« (1Jn 4,8) in slednje hoče vzpostaviti na svetu svoje kraljestvo ljubezni, pravičnosti in miru. Jezus je kralj tega kraljestva.

Več na...
 

Zollner o srečanju o zlorabah v Cerkvi  

Hans Zollner je ob ustanovitvi organizacijskega odbora poudaril, da bo februarsko srečanje zelo pomembno za Cerkev, zato ga je treba dobro pripraviti in že na začetku vključiti vse škofovske konference. Ključnega pomena je, da bi si takoj medsebojno podelili informacije, razmišljanja, duha molitve in kesanja ter predloge za nove konkretne pobude. Treba je namreč narediti vse, da se zlorabe v Cerkvi ne bi več dogajale. 

Več na...
 

Pridruži se in tudi ti #DeliJezusa  

Poskusi letos drugače! Zamenjaj zabavo za notranji mir. Zamenjaj hrup nakupovalnih središč za molitev in zahvaljevanje za vse, kar imaš. Zamenjaj lučke za Luč, ki prihaja. Doživi advent z nami in #deliJezusa. Začnemo 26. novembra. Spremljaj nas na spletni strani Pridi.com, FacebookuYouTubu, TwitterjuInstagramu in na Exodus TV. 

Več na...

Frančišek nagovoril cerkvene pevce

Zborovski pevci se izobražujejo in se pripravljajo, da bi njihovo petje postala melodija, ki spodbuja molitev in liturgično obhajanje. »Ne podlezite skušnjavi protagonizma, ki zatemnjuje vaše delo in ponižuje aktivno udeležbo ljudi pri molitvi,« je zbrane pozval sveti oče. »Bodite animatorji petja celotne skupnosti in ne zasedite njenega mesta, s čimer bi Božje ljudstvo bilo prikrajšano za petje z vami in za pričevanje cerkvene in skupnostne molitve.

Več na...
 

Lepota adventnih zornic

Zornice v čast blaženi Devici Mariji so zgodnje maše, ki so jih obhajali zgodaj zjutraj, še pred zoro. Adventni čas je decembrski čas, ko se liturgični čas odraža tudi v naravi. Tema je zagrnila svet, in vsak dan je je več. Kljub temu ostaja upanje, da se bodo dnevi začeli daljšati in bo sonce premagalo noč. Zemlja razkriva, da je v tem temnem kraju luč in da luč zmaguje. V Cerkvi se ta resničnost kaže še bolj očitna s starim izročilom zornic, ki so  ime dobile po času obhajanja

Več na...
 

Otroci pomagajo otrokom  

Misijonsko središče Slovenije je izdalo Adventni koledar 2018, s katerim v Sloveniji izvajajo adventno misijonsko akcijo Otroci za otroke. Gre za svetovno akcijo, namenjeno izključno otrokom, ki letos praznuje 175 let. Svetovna otroška misijonska akcija se je začela z vsakodnevno molitvijo zdravamarije in občasnim drobižkom za vrstnike v misijonih. Podobna je tudi zdaj. 

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Družinsko življenje kot vzgojno okolje

276. Družina je prostor primarne družbene vzgoje, saj je prvi kraj, kjer se učimo, kako živeti v odnosu do drugega, kako ga poslušati, čutiti z njim, ga prenašati, spoštovati, mu pomagati in skupaj živeti. Naloga vzgoje je, prebuditi občutenje sveta in družbe kot družine; to je vzgoja, ki usposablja za to, da »stanujemo« tudi onstran mej domače hiše. V družinskem okolju se učimo, kako si pridobiti smisel za sosedstvo, skrb za druge, pozdravljanje. Tu se predre prvi krog smrtonosne sebičnosti in tu spoznamo, da živimo skupaj z drugimi, ki zaslužijo našo pozornost, prijaznost in simpatijo. Brez te prve vsakdanje mikroskopske razsežnosti ne more biti nobene družbene povezave. Gre za to, da smo skupaj v sosedstvu, kjer se dan za dnem križajo naše poti, skrbimo za stvari, ki zadevajo vse, in si v malih vsakdanjih stvareh med seboj pomagamo. Družina mora vsak dan najti nove oblike,  kako pospeševati medsebojno priznavanje.

277. V krogu družine je mogoče na novo oblikovati navade v zvezi s porabo, da bi vzajemno skrbeli za skupni dom: »Družina je najvažnejši subjekt celovite ekologije, ker je prvovrsten družbeni subjekt, ki v svoji notranjosti vsebuje obe osnovni načeli človeške civilizacije: načelo skupnosti in načelo rodovitnosti.« Tudi težki in zahtevni trenutki lahko delujejo zelo vzgojno. To se na primer zgodi, če se v družini pojavi bolezen, kajti »spričo bolezni zaradi človeške slabosti nastanejo tudi v družini težave. Toda v splošnem čas bolezni krepi družinske vezi (…) Vzgoja, ki otroke odvrača od občutljivosti za človeško bolezen, otrdi srce, in pelje k temu, da postanejo neobčutljivi, nezmožni, da bi se soočili s trpljenjem in pridobili izkušnjo človeške ranljivosti.«

                                                                      Radost ljubezni, 276-277
 
 

Božja beseda

 

1. adventna nedelja, nedelja Karitas

 

»Ko se bo to začelo dogajati, se vzravnajte in vzdignite glave, kajti vaša odkupitev se približuje.« (Lk 21,28)

 

Jer 33,14-16;

Ps 25;

1 Tes 3,12-4,2;   

Lk 21,25-28,34-36

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Oglejte si!

 

Molitev

 

 

Vse griče, vse doline

pokrivam z zelenim, mehkim mahom,

da lahko hodim brez hrupa,

brez glasnih korakov

v adventno skrivnost.

Kdo me je naučil neslišno hoditi?

 

Žalost,

bolečina,

ko sem utonila

v svojo lastno noč?

Sveti Popotnik je neviden

sledil mojim klicem na pomoč.

 

Samo On pozna pot,

pot zelenega mahu,

pot Besede,

pot Tišine,

 pot Miru.

 

 

iz molitvene revije Magnifikat

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]