Zadeva: E-novice 45
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 20. 11. 2018 11:00
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 45. številka E-novic.

Vse, ki nam še niste posredovali prijav na jesensko srečanje članov ŽPS in drugih župnijskih sodelavcev, ki bo v soboto, 24. novembra, prosim, da to čim prej storite. Ob posredovanju prijav zapišite tudi, v kateri skupini želijo prijavljeni sodelovati v drugem delu srečanja. Več o samem srečanju si lahko preberete v spodnjih e-novicah.

Lep dan in vse dobro želim, dr. Mojca Bertoncel, Škofijski urad za laike Nadškofije Ljubljana

 

Vabljeni, da Uradu za laike sledite tudi na Instagramu in na Facebook strani.

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 45-2018

E-novice 45, leto 2018  http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Papež Frančišek: S sabo bomo odnesli samo to, kar smo dali

V evangeliju Jezus pravi, da imata zgodovina ljudstev in zgodovina posameznikov cilj, ki ga morata doseči: končno srečanje z Gospodom. Ne poznamo ne časa ne načina, kako se bo to zgodilo. Gospod je poudaril, da tega »ne ve nihče, ne angeli v nebesih ne Sin« (Mr 13,32). Vse je varovano v skrivnosti Očeta. Pa vendar poznamo temeljno načelo, s katerim se moramo soočiti. Jezus pravi: »Nebo in zemlja bosta prešla, moje besede pa nikakor ne bodo prešle« (Mr 13,31). »Dejanska ključna točka je tole: tisti dan bo vsak med nami moral dojeti, če je beseda Božjega Sina razsvetlila njegovo osebno življenje ali pa ji je obrnil hrbet in raje zaupal svojim lastnim besedam. Bolj kot kadarkoli prej bo to trenutek, da se dokončno prepustimo Očetovi ljubezni in zaupamo v njegovo usmiljenje,« je izpostavil Frančišek.

Več na...

 

Jesensko srečanje članov ŽPS in drugih župnijskih sodelavcev

Za nami je že prvi termin jesenskih srečanj za člane ŽPS in druge župnijske sodelavce, ki se ga je udeležilo preko 240 članov ŽPS in župnijskih sodelavcev.

Utrinke s srečanja najdete na naši spletni strani in Facebook strani.

Vsi, ki se ga niste mogli udeležiti, ste vabljeni, da se nam pridružite v soboto, 24. novembra.

Srečanje bo v Zavodu sv. Stanislava, od 8.30 do 13.00. V prvem delu srečanja bomo prisluhnili predavanju p. dr. Mirana Špeliča OFM o življenju prve Cerkve in razvoju posameznih služb v Cerkvi.

V drugem delu srečanja pa bo sledilo praktično usposabljanje članov ŽPS in drugih župnijskih sodelavcev, ki v župniji opravljajo posamezne cerkvene službe, zato vas prosimo, da na srečanje povabite tako člane ŽPS kot tudi župnijske sodelavce, ki v župniji opravljajo posamezne službe. Na voljo bodo skupine za naslednje službe v Cerkvi: izredni delivec obhajila, bralec Božje besede, pevec, mežnar, ključar, krasilec, katehist, tajnik ŽPS, voditelj župnijske skupine, član župnijske karitas.

Srečanje članov ŽPS in drugih župnijskih sodelavcev SE ZAČNE OB 8.30 Z ODDAJO PRIJAV UDELEŽENCEV v posamezne skupine, v katerih bo potekal drugi del tokratnega srečanja. Prijave bomo sprejemali v avli Zavoda sv. Stanislava.

Zaradi lažje organizacije nam že ob posredovanju prijav iz vaše župnije posredujte tudi PODATEK, KOLIKO OSEB IZ VAŠE ŽUPNIJE ŽELI SODELOVATI V VSAKI IZMED SKUPIN (izredni delivec obhajila, bralec Božje besede, pevec, mežnar, ključar, krasilec, katehist, tajnik ŽPS, voditelj župnijske skupine, član župnijske karitas).

Vabljeni, da se nam pridružite!

 

 

 

Kateheza: Ne pričaj po krivem

Osma zapoved “Ne pričaj po krivem” (2 Mz 20,16) prepoveduje pačenje resnice v odnosih z drugimi. Živeti nepristno komunikacijo je težko, saj preprečuje odnose in ovira ljubezen. Kjer je laž, ni resnice. »Ko govorimo o komunikaciji med osebami, ne mislimo samo na besede, ampak prav tako na geste, drže, tudi tišino in odsotnost. Oseba govori z vsem, kar je in kar počne. Vsi mi živimo tako, da komuniciramo in smo neprestano v nihanju med resnico in lažjo.«

Več na...
 

Teden Karitas: Mladost iz korenin modrosti  

Letošnji Teden Karitas bo potekal od ponedeljka, 26. 11. 2018, do nedelje, 2. 12. 2018. Z geslom »Mladost iz korenin modrosti« nagovarja k povezanosti med mladimi in starejšimi. Mladi v družbi iščejo priložnosti, kjer se lahko izkažejo, dobijo svojo vlogo, se učijo in osebnostno rastejo. Starejši pa so povabljeni, da so odprti za ideje, ki jih prinašajo mladi, da jim zaupajo in jih sprejemajo v vsej njihovi enkratnosti. 

Več na...
 

Tudi pri nas nov prevod očenaša?  

Papež je že pred časom dejal, da prevod molitve očenaša: “ne vpelji nas v skušnjavo”, ni dober prevod. Človeka ne vodi v skušnjavo Bog, ampak Satan. Ponekod so prevod že posodobili, pri nas je za to odgovorna slovenska liturgična komisija. Njen predsednik Slavko Krajnc pravi: »Menim, da je odločitev italijanske škofovske konference za nas čudovit kažipot k novemu razmišljanju o tem, ali se zdi tudi nam v pastoralno dobro, da bi se slovenska škofovska konferenca odločila za kakšen nov prevod. 

Več na...

Nikodemovi večeri: mladi v iskanju smisla

Letošnji Nikodemovi večeri v Ljubljani bodo posvečeni mladim v njihovih iskanjih smisla življenja. V sodobnem hitro spreminjajočem svetu mladi iščejo oporne točke, ki jih usmerjajo pri njihovih izbirah. Zanimalo nas bo, kaj najbolj usmerja življenje sodobne mladine in kakšen pomen imata duhovnost in vera pri soočenju mladih s temeljnimi bivanjskimi vprašanji. Naslovni motiv letošnjih Nikodemovih večerov izhaja iz zgodbe stika človeka z Božjim. 

Več na...
 

Peterson vabi k odgovornosti  

Kanadski klinični psiholog in profesor psihologije, Jordan Peterson, ki je po svetu zaslovel s svojo knjigo »12 pravil za življenje«, je v nedeljo v Ljubljani nagovoril tudi približno 1800 Slovencev. Avtor, ki se v knjigi med drugim loteva totalitarizmov in drugih ideologij, je bil tokrat prvič v eni od držav, ki so bile nekdaj za železno zaveso. Jordan Peterson v javnost znova prinaša razpravo o trpljenju in zlu, o odgovornosti in smislu. 

Več na...
 

V Vatikanu jaslice iz jesola  

Na Trgu sv. Petra so že v polnem teku priprave na izdelovanje letošnjih jaslic. Le-te bodo narejene iz približno 700 ton jesolonskega peska, ki prihaja iz Dolomitov, oblikovali pa jih bodo štirje kiparji: Richard Varano iz ZDA, Ilya Filimonstev iz Rusije, Susanne Ruesler iz Nizozemske in Rodovan Ziuny iz Češke. V prvi fazi izdelave jaslic so na Trg sv. Petra pripeljali piramido iz peska ter namestili zaščitno ogrodje. Drugo fazo oz. oblikovanje figur bodo kiparji začeli 21. novembra, trajala pa bo do 6. decembra. 

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Družinsko življenje kot vzgojno okolje

274. Družina je prva šola človeških vrednot, kjer se učimo, kako pravilno uporabljati svobodo. So nagnjenja, ki so dozorevala v otroštvu, ki prevzamejo globine osebe in ostanejo za vse življenje kot  čustvo naklonjenosti do neke vrednote ali kot spontano zavračanje določenih drž. Številni vse življenje ravnajo na enak način zato, ker menijo, da je veljaven tisti način, ki so ga prevzeli v otroštvu: »Tako so me naučili«; »To je tisto, kar so mi vbili v glavo«. V okviru družine se človek lahko tudi nauči, kako kritično razlikovati sporočila raznih družbenih občil. Na žalost nekateri televizijski programi ali nekatere oblike reklame vplivajo negativno in slabijo vrednote, ki jih je kdo sprejel v družini.

 

275. V tem času, ko vladata tehnološki nemir in naglica, imajo družine pomembno nalogo v tem, da vzgajajo k sposobnosti za čakanje. Ne gre za to, da bi otrokom prepovedali igrati se z elektronskimi napravami, ampak za to, da bi našli obliko, kako bi jih naučili razlikovati različne načine mišljenja, da ne bi prenašali digitalne hitrosti na vsa področja življenja. Če nekaj odložimo, ne pomeni, da smo zavrnili željo, temveč to, da smo odložili čas njene zadovoljitve. Če otroci ali mladostniki niso vzgojeni za to, da bi znali na nekatere stvari počakati, bodo postali brezobzirni ljudje, ki vse podrejajo neposrednemu zadovoljevanju svojih potreb. Tako dorastejo z razvado »vse in takoj«. To je huda zabloda, ki ne pospešuje svobode, temveč jo slabi. Če pa nasprotno vzgajamo za to, da se otrok nauči nekatere stvari odložiti in počakati na primeren trenutek, potem ga učimo, kaj pomeni obvladati se, biti samostojen tudi v odnosu do lastnih nagonov. Ko otrok tako izkusi, da je zmožen vzeti samega sebe v roke, se krepi njegova samozavest. Hkrati pa ga to nauči, da spoštuje svobodo drugih. Seveda to ne pomeni, da bi od otrok zahtevali, da se obnašajo kakor odrasli, vendar je enako narobe, če podcenjujemo njihove zmožnosti, da rastejo v zorenju za odgovorno svobodo. V zdravi družini poteka ta pouk čisto spontano, kot to narekujejo potrebe skupnega življenja.

                                                                      Radost ljubezni, 274-275
 
 

Božja beseda

 

Jezus Kristus, Kralj vesoljstva

»Kdor je iz resnice, posluša moj glas.« (Jn 18,37b).

 

Dan 7,13-14;

Ps 93;

Raz 1,5-8;   

Jn 18,33b-37

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Oglejte si!

 

Molitev

 

 Piš hrepenenja

razpenja

natrgana jadra

življenja.

Sonce gori,

skozi praznino

ugaslih luči

upanje tli.

Naslonjen na žarek

Božje ljubezni

stopam v soju

večne luči

proti obzorju,

ki ga hrepenenje

 trga raztrgani

moči noči.

 

iz molitvene revije Magnifikat

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]