Zadeva: E-novice 44
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 14. 11. 2018 12:55
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 44. številka E-novic.

Za nami je prvo srečanje članov ŽPS in župnijskih sodelavcev, ki je pritegnilo preko 24o udeležencev. Več o samem srečanju si lahko preberete v spodnjih e-novicah.

Lep dan in vse dobro želim, dr. Mojca Bertoncel, Škofijski urad za laike Nadškofije Ljubljana

 

Vabljeni, da Uradu za laike sledite tudi na Instagramu in na Facebook strani.

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 44-2018

E-novice 44, leto 2018  http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Papež Frančišek: Zares posedujem to, kar znam dati

Papež Frančišek nadaljuje kateheze o Božjih zapovedih. Med sredino splošno avdienco je govoril o sedmi, ki pravi »Ne kradi«. Izpostavil je univerzalno namenskost dobrin ter družbeno razsežnost bogastva. »Zares posedujem to, kar znam dati,« je poudaril.

Več na...

 

Jesensko srečanje članov ŽPS in drugih župnijskih sodelavcev

Za nami je že prvi termin jesenskih srečanj za člane ŽPS in druge župnijske sodelavce, ki se ga je udeležilo preko 240 članov ŽPS in župnijskih sodelavcev.

Utrinke s srečanja najdete na naši spletni strani in Facebook strani.

Vsi, ki se ga niste mogli udeležiti, ste vabljeni, da se nam pridružite v soboto, 24. novembra.

Srečanje bo v Zavodu sv. Stanislava, od 8.30 do 13.00. V prvem delu srečanja bomo prisluhnili predavanju p. dr. Mirana Špeliča OFM o življenju prve Cerkve in razvoju posameznih služb v Cerkvi.

V drugem delu srečanja pa bo sledilo praktično usposabljanje članov ŽPS in drugih župnijskih sodelavcev, ki v župniji opravljajo posamezne cerkvene službe, zato vas prosimo, da na srečanje povabite tako člane ŽPS kot tudi župnijske sodelavce, ki v župniji opravljajo posamezne službe. Na voljo bodo skupine za naslednje službe v Cerkvi: izredni delivec obhajila, bralec Božje besede, pevec, mežnar, ključar, krasilec, katehist, tajnik ŽPS, voditelj župnijske skupine, član župnijske karitas.

Srečanje članov ŽPS in drugih župnijskih sodelavcev SE ZAČNE OB 8.30 Z ODDAJO PRIJAV UDELEŽENCEV v posamezne skupine, v katerih bo potekal drugi del tokratnega srečanja. Prijave bomo sprejemali v avli Zavoda sv. Stanislava.

Zaradi lažje organizacije nam že ob posredovanju prijav iz vaše župnije posredujte tudi PODATEK, KOLIKO OSEB IZ VAŠE ŽUPNIJE ŽELI SODELOVATI V VSAKI IZMED SKUPIN (izredni delivec obhajila, bralec Božje besede, pevec, mežnar, ključar, krasilec, katehist, tajnik ŽPS, voditelj župnijske skupine, član župnijske karitas).

Vabljeni, da se nam pridružite!

 

 

 

 

Dva novčiča uboge vdove

Jezus razkrinka pokvarjeni mehanizem tako, da naznani zatiranje slabotnih, utemeljeno na verskih razlogih, saj jasno pravi, da je Bog na strani zadnjih. Da bi pa dobro vtisnil to lekcijo v razum učencev, jim da živi zgled, torej ubogo vdovo, katere družbeni položaj je bil neznaten, saj je, ko je ostala brez moža, ki bi lahko branil njene pravice, postala lahek plen kakšnega brezvestnega upnika. Ta žena je dala v tempeljsko zakladnico vse, kar ji je ostalo.

Več na...
 

25. let Zavoda sv. Stanislava  

V Zavodu sv. Stanislava praznujejo 25-letnico Škofijske klasične gimnazije in Jegličevega dijaškega doma ter 10-letnico Osnovne šole Alojzija Šuštarja. Za praznično leto so izbrali geslo ’Mladost iz zrn Sonca stkana’. V njem so prepoznali to, kar v vseh enotah delajo, je povedal direktor Zavoda, Tone Česen. »Vse nas obžarja in daje tudi rast vsem sposobnostim, Sonce, ki je lahko pisano z veliko začetnico.

Več na...
 

Becketova tunika nazaj na kraj zločina  

Tunika s krvavimi madeži nadškofa Tomaža Becketa iz Canterburyja (1118-1170) naj bi se 850 let po njegovem umoru vrnila na »kraj zločina«. Kot je poročal britanski časnik The Guardian, so se duhovniki v rimski baziliki Marije Velike, kjer oblačilo hranijo že 500 let, odločili za posojo dragocene relikvije stolnici v Canterburyju. Potrebno je le še uradno dovoljenje kardinala Gianfranca Ravasija. 

Več na...

Cerkev poziva: volite odgovorno

Katoliška Cerkev vabi vse državljane, da se udeležijo lokalnih volitev in podprejo kandidate, ki se bodo zavzemali za pravično državo, za vladavino prava, za celovito spoštovanje človeškega življenja, za vrednoto družine, za pravico staršev, da vzgajajo svoje otroke v skladu z lastnim prepričanjem, za socialno varnost mladih, delavcev in ubogih, za spoštovanje gospodarske svobode, slovensko kulturo in ustavno  do verske svobode. 

Več na...
 

Prva branilka vezi pri Rimski roti  

Papež Frančišek je pravnico Mario Frantangelo imenoval za branilko vezi na papeškem sodišču Rimska rota, so sporočili iz Vatikana. Prvič v zgodovini Cerkve je na ta položaj na sodišču, pristojnem za ugotavljanje ničnosti zakona, imenovana ženska. Naloga branilca vezi je, da v postopku za ugotavljanje ničnosti zakona posreduje razloge za njegovo veljavnost. Frantangelova je doslej delovala kot odvetnica.

Več na...
 

Asia Bibi je končno svobodna  

Neimenovani vir blizu družine Asie Bibi je povedal, da je Asia v četrtek 8. novembra zjutraj po devetih letih prišla na prostost in se najprej zahvalila Bogu. »Hvala Bogu, naj bo slavljen Gospod, svobodna sem«, so bile njene prve besede. Prvi dan na svobodi se je nenehno zahvaljevala Bogu, ki je uslišal njene prošnje. Z možem pa se je Asia Bibi na skrivni lokaciji srečala že večer pred tem. Mediji poročajo, da je šlo za zelo ganljiv trenutek. 

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Potrpežljivi realizem

273. Če predlagamo vrednote, moramo delati majhne korake, iti naprej na razne načine, uglašeno z željami in konkretnimi zmožnostmi človeka, pri tem pa ne uporabljati togih, nespremenljivih metod. Dragoceni prispevki psihologije in pedagogike kažejo nujnost procesa v stopnjah, da bi dosegli spremembe v ravnanju, vendar tudi svoboda potrebuje »kolesnice« in spodbude, kajti to, da ostane človek prepuščen sam sebi, ne zagotavlja nikakršnega zorenja. Konkretna, realna svoboda je omejena in pogojena. Ne obstaja  čista sposobnost, da bi z absolutno spontanostjo izbirali dobro. Vedno  ne razlikujemo  dobro med »prostovoljnim« in »svobodnim« ravnanjem. Lahko kdo zelo močno stremi po čem, kar je zlo, kar pa ima svoj izvor v neustavljivi strasti ali v slabi vzgoji. V tem primeru je njegova odločitev čisto prostovoljna, ne nasprotuje njegovi volji, vendar ni svobodna, kajti v tem primeru skoraj ni mogoče, da se ne bi odločil za zlo. Tako se dogaja z zasvojencem z mamili. Ko hlepi po mamilu, to dela z vsem poželenjem, vendar je tako odvisen, da v tem trenutku ni zmožen sprejeti druge odločitve. Njegova odločitev je torej prostovoljna, a ni svobodna. Nobenega smisla nima, da bi »mu pustili prosto izbiro«, saj dejansko ne more izbirati in če ga izpostavimo mamilu, samo stopnjujemo njegovo odvisnost. Potrebuje pomoč drugih in prevzgojo.

                                                                             Radost ljubezni, 273
 
 

Božja beseda

 

33. nedelja med letom

 

»Za tisti dan ali uro pa ne ve nihče, ne angeli v nebesih ne Sin, ampak samo Oče.« (Mr 13,32)

 

Dan 12,1-3;

Ps 16;

Heb, 10,11-14.18;   

Mr 13,24-32

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Oglejte si!

 

Molitev

 

Hvaljen stvarstva Gospodar,

zopet sem obdarovan,

saj Si mi poklonil dar:

nov pod soncem Božji dan.

Ker grešil sem, se kesam.

Preden zvezde zažare,

naj Ti, Bog, v zahvalo dam

čisto dušo in srce!

 

iz molitvene revije Magnifikat

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]