Zadeva: E-novice 43
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 12. 12. 2017 14:11
Za: [email protected]

Spoštovani,

pred vami je 43. številka E-novic.

Rada bi vas opozorila na dve novi kategoriji na naši spletni strani, ki sta vam lahko v pomoč pri vašem osebnem življenju in delu v župniji in v širši družbeni skupnosti. Prva kategorija je: Naša družina praznuje (odpre se vam na vaš klik na besedilo), ki je zbir idej, kako lahko v družini praznujete nedelje in krščanske praznike, drugi pa je  t.i. Infografika, ki podaja evangelizacijske spodbude preko slikovne podobe in na privlačen način. Vesela bom, če boste vsebine, ki bodo na njih objavljene preko družbenih omrežij z navedbo vira delili naprej! Vsebine bodo seveda objavljane tudi na naši Facebook strani. Tudi za slednjo lepo prosim, če jo priporočite vašim FB prijateljem, naj jo všečkajo in delijo naprej!

Obenem vas obveščam, da bo prvi termin spomladanskih srečanj za člane ŽPS 3. februar (in ne 10. februar), drugi termin pa 10. marec 2018.

Lep dan in vse dobro želim, Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10

E-novice 43-2017

E-novice 43, leto 2017 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Papež: V pripravi na božič je potrebno ponižati ošabnost, napuh in objestnost 


Zveličar, ki ga čakamo, je sposoben s svojo milostjo, z močjo Svetega Duha, z močjo ljubezni preoblikovati naše življenje. Sveti Duh namreč izliva v naša srca Božjo ljubezen, ki je neusahljiv vir očiščevanja za novo in osvobojeno življenje. Devica Marija je v polnosti živela to resničnost, saj se je pustila voditi Svetemu Duhu, ki jo je preplavil s svojo močjo. Ona, ki je z vso popolnostjo svojega bivanja pripravila Kristusov prihod, naj nam pomaga posnemati njen zgled ter vodi naše korake proti Gospodu, ki prihaja.

Več na...

 

  Adventna akcija#DeliJezusa

                                                            Več na ...

 

 

 

Papež za nov prevod očenaša

Papež Frančišek je dejal, da bi morala Katoliška Cerkev najti boljši prevod fraze molitve očenaša: »in ne vpelji nas v skušnjavo«, ki je najbolj znana krščanska molitev. »To ni dober prevod«, je papež preteklo sredo zvečer dejal v televizijskem intervjuju. Frančišek je dejal, da se je Katoliška Cerkev v Franciji odločila, da bo za alternativo uporabila frazo: »ne daj, da pademo v skušnjavo« in nakazal, da bi bilo nekaj podobnega treba storiti tudi drugod po svetu. 

Več na...
 

Sveta Lucija žito sadi ...

Sveta Lucija je živela v Sirakuzah na Siciliji ob koncu 3. stoletja. Po legendi naj bi se njen snubec zaljubil v njene oči, ona pa si jih je iztaknila oči in mu jih poslala. A angel ji je prinesel druge …  Užaljeni zaročenec jo je prijavil, da je kristjanka. Takoj so jo vrgli v ječo. Ker kljub grožnjam ni hotela zatajiti svoje vere, so jo mučili. Ostala je neuklonljiva. Končno so jo obglavili. Sveta Lucija je zavetnica vida. Na njen god so že nekdaj v lončke že sejali žito, ki je skalilo do božiča. In kako lahko njen god praznujemo v naši družini? 

Več na...
 

Trije adventni obredi, ki niso zahtevni   

Advent je bil vedno moj najljubši čas v letu – čakanje, pričakovanje, tema, ki kliče po luči. Toda, če nisem pozorna, mi kot materi materialne priprave na praznike zlahka zasenčijo svetost tega časa cerkvenega leta. V prvih letih po poroki, se spomnim, da sem se počutila, kot bi božič zamudila – tako sem bila zaposlena, da sem se na božič pripravila zgolj s tedensko mašo in s kakšno molitvijo tu pa tam. Potem ko sem v teh letih ob božiču čutila duhovno umanjkanje namesto veselja, sem postala odločena, da bom našla način, da bo advent res čas duhovne poti.

Več na...

Romanja v Medugorje uradno dovoljena

»Češčenje v Medugorju je dovoljeno, ni več prepovedano in ni ga treba več skrivati. Moja naloga je bila predvsem preveriti pastoralno situacijo in predlagati izboljšave«, potrjuje Henryk Hoser, papežev odposlanec za Medugorje … V  tem kraju Marijinih prikazovanj, se od leta 1981 zbirajo milijoni ljudi. … »Sedaj lahko škofije in druge institucije organizirajo uradna romanja. To ni več problem«. »Papež Frančišek je nedavno prosil albanskega kardinala, naj pozdravi romarje v Medugorju.« 

Več na...
 

Tretja adventna nedelja

Tretja adventna nedelja se imenuje tudi Gaudete (lat.) oz.: "Veselite se". Njeno sporočilo veselja izvira iz današnje Božje besede. Kajti danes smo na polovici poti v Betlehem in Gospod je blizu! To je razlog za veselje! Tudi v vaši družini naredite plakat »družinskega veselja«. Poiščite večji plakat. Nanj z debelimi in velikimi črtkami napišite: Veselje. Okrog napisa naj vsak član družine zapiše svoje ime. Nato k vsakemu izmed imen vsak član družine zapiše enega ali več razlogov, zakaj ta član družine vsem ostalim prinaša veselje.

Več na...
 

Jerebic prejel nagrado za življenjsko delo 

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v petek, 8. decembra, podelilo nagrade in priznanja za delo na področju socialnega varstva in izvajanja rejniške dejavnosti. Nagrado za življenjsko delo na področju socialnega varstva je letos prejel dolgoletni generalni tajnik Slovenske Karitas Imre Jerebic, ki je bil celo svoje poklicno življenje povezan in obkrožen z ljudmi, ki potrebujejo pomoč. S poglabljanjem znanja, delom in izkušnjami je vseskozi stremel k uresničevanja edinega cilja – boljšega jutri za vse tiste, ki so imeli v življenju manj sreče ...

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Razširjena rodovitnost  

178. Številni zakonski pari ne morejo imeti otrok. Vemo, koliko trpljenja izvira iz tega. Z druge strani pa tudi vemo, da »zakon ni postavljen samo za posredovanje življenja. (…) Zato pa tudi če ni otrok (zelo pogosto tako zaželenih), zakon kot celo življenje neločljiva skupnost obstaja še naprej ter ohranja svojo vrednost in nerazvezljivost.« Poleg tega »materinstvo nikakor ni izključno biološka danost, temveč se izraža na različne načine«.

179. Posvojitev je ena od možnosti, kako velikodušno uresničiti očetovstvo in materinstvo, in rad bi tiste, ki ne morejo dobiti svojih otrok, opogumil, naj bodo širokosrčni in naj svojo zakonsko ljubezen tako odprejo, da bodo mogli sprejeti tiste, ki nimajo pravega družinskega okolja. Nikoli ne bodo obžalovali svoje velikodušnosti. Posvojitev je dejanje ljubezni, s katerim podarimo družino nekomu, ki je nima. Vztrajati bi morali  pri zahtevah, da  mora zakonodaja olajšati formalnosti za posvojitev, predvsem v primerih neželenih otrok, da se prepreči splav ali izpostavitev. Tisti, ki odgovorijo na izziv, da brezpogojno sprejmejo človeka in ga posvojijo, postanejo posredniki Božje ljubezni, ki pravi: »In ko bi tudi telesna mati pozabila svojega otroka: jaz te ne pozabim!« (prim. Iz 49,15).

180. »Odločitev za posvojitev ali rejništvo izraža posebno rodovitnost zakonskega para kot odgovor na neplodnost. (…) Spričo tega, da razumejo nekateri otroka  kot pravico  in sredstvo samoizpolnitve, pravilno razumljena posvojitev in rejništvo pomagata osvetliti pomemben vidik starševstva in otroštva, saj pomagata razumeti, da so otroci, naj bodo zakonski, posvojeni ali v reji, nekaj dragocenega sami po sebi in da jih je treba sprejemati in ljubiti, zanje skrbeti in jih ne le 'spraviti na svet'. Korist otroka mora pri odločanju za posvojitev in rejništvo vedno imeti prednost.« Z druge strani pa je treba »preprečiti trgovino z otroki med deželami in celinami (…) z zakonodajnimi ukrepi in državnim nadzorom.«

                                                                   Radost ljubezni, 178-180
 
 

Božja beseda

 

2. adventna nedelja

 
»Jaz krščujem v vodi, med vami pa stoji on, ki ga ne poznate« (Jn 1, 26)


Iz 61,1-2a.10-11

Ps Lk 1,47-50.53-54

1 Tes 5,16-24

Jn 1,6-8.19-28

Več na...
 

Duhovnost

 

Oglejte si!

Molitev

 

Preden prikaže se jutranji svit,

k zornicam gremo – Marijo častit!

 

Tjakaj do hlevca poromajmo z njo,

da pokazala nam Jezusa bo!

 

S trnjem posute so naše steze,

da krvavi občutljivo srce …

 

in kamenite so naše poti –

duša trpi in v bridkosti ječi.

 

Pa nas prepadov nevarnih ni strah,

saj plamenice držimo v rokah:

 

Vere, ljubezni in upanja plam mrak

in temine razjasnil bo nam!

 

Nič se ne strašimo temnih daljav –

jasen je cilj sred vsakdanjih težav:

 

Roža Marija ob koncu poti

z ljubljenim Sinom nas blagoslovi!

 

iz molitvene revije Magnifikat

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]