E-novice 43-2016

E-novice 42, leto 2016              http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/
View this email in your browser

    Božično voščilo ljubljanskega nadškofa msgr. Stanislava Zoreta OFM


... Naj bo Novorojeni blizu vsem, ki jih preizkuša bolezen, onemoglost in osamljenost. Naj bo z vsemi, ki bodo v teh dneh morali delati. Naj stopi med Slovence po svetu, da jih bo ob praznovanju božiča objel spomin na domovino. Naj Božje Dete odpre srca tistih, ki imajo v rokah usodo drugih ljudi, da bodo v njih v resnici prepoznali brate in sestre. Naj objame vse, ki med nami okušajo grenkobo brezdomstva, izgnanstva in begunstva, saj je vse to okušal tudi on sam. Naj razsvetli vse odgovorne v naši domovini, da bodo delali v dobro vseh nas. Vsem, čisto vsem naj Novorojeni prinese veselje do življenja, ki je veliki Božji dar, v novem letu pa naj vam daje neugasljivo upanje, ki nas bo podpiralo v prizadevanju za dobro.
 
Več na...

Papež: Ustavi se in se spomni

 

»V adventu smo začeti hoditi po tej poti, v čuječem pričakovanju Gospoda. Danes se ustavljamo, gledamo nazaj, vidimo, da je bila pot lepa, da nas Gospod ni razočaral, da je Gospod zvest. Vidimo tudi, da so bili tako v zgodovini kakor v naših življenjih zelo lepi trenutki zvestobe in grdi trenutki greha. Toda Gospod je tam, podaja ti roko, da bi te dvignil: ‘Pojdi naprej!’« To je krščansko življenje: »Pojdi naprej, do dokončnega srečanja.« Ta pot velike intenzivnosti, v čuječem pričakovanju Gospodovega prihoda, naj nam nikoli ne odvzame milosti spominjanja, gledanja nazaj na vse tisto, kar je za nas in za Cerkev v zgodovini zveličanja storil Gospod.

Več na...

Vse novo: da, mraz je in tema, toda tam je luč

 

Adventno upanje je povezano z večnostno perspektivo. In sicer zato, ker je krščansko upanje veliko več kot navadna želja. Je teološka krepost, s pomočjo katere usmerjamo svoja življenja k nebesom: krepost, ki v nas utrjuje upanje, da nebesa obstajajo in nam daje prepričanje, da bomo nekoč živeli z Bogom. Upanje nas spominja, da ta zemlja ni raj, krepi nas in podpira, ko potujemo proti obljubljeni deželi, po kateri hrepenimo. Upanje nam daje novo vizijo za naše življenje, omogoča nam, da vidimo, da je to, kar bi človeška čustva opisala kot katastrofo le trenutek, v katerem nas Bog drži v svojem naročju.

Več na...

Na pomoč: za božič mi je hudo!

 

Bili smo tam, neredili ono, kupili majico; neverjetno je imeti darežljivo srce, pa nobenih finančnih sredstev, da bi lahko kaj podarili. Kdo si ne želi svojih otrok in družine obdariti z darili? Toda zapomni si, niso samo darila merilo ljubezni, ampak čas. Ko preživiš čas z nekom, mu daš vedeti, da ga ceniš in uživaš v njegovi družbi. To velja tako za tvoje otroke kot za Boga. Preživi čas z njimi in znova te bo zajela praznična vedrina. Tvoji otroci si ne bodo zapomnili daril, ki jih bodo dobili, ampak leta, ko je bila njihova mama zaradi božiča nesrečna in obupana.

Več na...

Papež: pogovarjajte se s starimi starši

 

»Veselje je nalezljivo!« je otroke in mlade Katoliške akcije na tradicionalni avdienci spodbudil sveti oče. Nato jim je dal nalogo: »To nalezljivo veselje je treba deliti z vsemi, a na poseben način ... s starimi starši. Dobro premislite o tem: to veselje je treba deliti z vsemi, a na poseben način s starimi starši. Pogosto se pogovarjajte z vašimi starimi starši; tudi oni imajo to nalezljivo veselje. Veliko jih sprašujte, poslušajte jih, kajti imajo spomin zgodovine, izkušnjo življenja; za vas bo to velik dar, ki vam bo pomagal na vaši poti.« A tudi stari starši potrebujejo otroke in mlade in jih morajo poslušati, razumeti njihove želje in njihova upanja...

Več na...

Deset idej za izziv: Kako upočasniti advent

 

Advent od nas ne zahteva popolnosti. Bog lahko dela čudeže v našem duhovnem življenju, četudi advent resnično živimo le en dan. Ena izmed ključnih stvari za doživet bogoslužni čas je, da znamo dovolj upočasniti svoje življenje in prisluhniti svetu okoli nas. Upočasniti se moramo, ker ima Bog za nas v tem bogatem bogoslužnem obdobju posebno sporočilo. Ko se za trenutek zaustavimo in v svojo vsakodnevno rutino spustimo tišino, postanemo odprti za vse, kar nam govori Gospod. Morda vam bo v pomoč kakšna izmed strategij, ki jih uporabljam tudi sama, da v »veselem decembru« ohranim svoj notranji mir:

Več na...

Skupen obisk bogoslužja - manj ločitev

 

Zakonski pari, ki redno skupaj obiskujejo sveto mašo, živijo dlje in so redkeje depresivni, poleg tega pa obstaja manj verjetnosti, da se bodo ločili. Vse to so izsledki raziskave harvardske šole za javno zdravstvo z naslovom »Vera in zdravje: sinteza«. »Pri veri seveda v prvi vrsti ne gre za krepitev telesnega zdravja ali pa za izogibanje ločitvi«, je pojasnil vodja raziskave, prof. Tyler J. VanderWeele. »Vendarle pa obstaja povezava. Komunikacija z Bogom ima globlje učinke na številne druge življenjske vidike, kamor sodi tudi zakonska zveza.

Več na...
Pričakovanje rojstva Jezusa.

Kdo/Kaj pa Jezus sploh je?

Malo dete v jaslih. Odrešenik. Moj prijatelj. Učitelj. Zdravnik.

 
18 različnih ljudi.
18 različnih pogledov na Jezusa.
18 adventnih dni.
18 kratkih filmčkov.

Vse to vsak adventni ponedeljek, sredo, petek in nedeljo na spletni strani Pridi.com, Facebooku, Youtubu in Exodus TV. #deliJezusa
 
Pridruži se, spoznaj Jezusa in nam še ti povej, kdo/kaj je Jezus zate.
 
Ekipa #deliJezusa

 
Več na...

Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitiaZakrament zakona

74. Spolna združitev, ki se jo živi na človeški način in je posvečena z zakramentom, je za zakonce sama po sebi pot rasti v življenju milosti, saj gre za »poročno skrivnost«. Vrednost telesne združitve se izraža v besedah privolitve, v kateri sta sprejela drug drugega in se drug drugemu predala, da bi si delila vse svoje življenje. Te besede spolnost ovrednotijo in jo osvobajajo vsake dvoumnosti. Zakramentalna milost, ki izvira iz skrivnosti učlovečenja in velike noči, v kateri je Bog izrazil vso svojo ljubezen do človeštva in se z njim najtesneje združil, dejansko oblikuje in krepi celotno življenje zakoncev, celotno mrežo odnosov, ki jo pleteta med seboj, s svojimi otroki in svetom.  Ko se soočata z izzivi, nista zakonca nikoli prepuščena le svojim lastnim močem. Poklicana sta, da na Božji dar odgovorita s svojim trudom, ustvarjalnostjo, vztrajnostjo in s svojim vsakodnevnim prizadevanjem; toda vedno bosta lahko klicala Svetega Duha, ki je posvetil njuno zvezo, da bi se prejeta milost pokazala v vsaki novi situaciji.
 
75. Po izročilu zahodne Cerkve sta mož in žena, ki se poročita, podeljevalca zakramenta zakona. Ko si izkažeta privolitev in jo izrazita v telesni podaritvi, prejmeta velik dar. Njuna privolitev in združitev njunih teles sta sredstvo Božjega delovanja, ki ju naredi za eno meso. Pri krstu je bila njuna sposobnost, da se kot Gospodova služabnika združita v zakonu, posvečena, da bi odgovorila na Božji klic. Zato za nekrščanska zakonca ni nujno, da obnovita poročne obljube, ko se dasta krstiti, dovolj je, da jih ne zavrneta, saj postane ta zveza po krstu, ki sta ga prejela, sama po sebi zakramentalna. Cerkveno pravo priznava tudi veljavnost nekaterih porok, ki se obhajajo brez posvečenega nosilca službe. Kajti naravni red je sprejet v odrešenje Jezusa Kristusa, tako da »med krščenimi ne more biti veljavne zakonske pogodbe, ne da bi bila ta hkrati zakrament«. Cerkev lahko zahteva, da je dejanje javno, storjeno v navzočnosti prič, in postavlja druge pogoje, ki so se skozi zgodovino spreminjali, toda to osebama, ki se poročita, ne odvzame značaja podeljevalcev zakramenta niti ne oslabi središčne vloge, ki jo ima privolitev moža in žene; ta privolitev sama po sebi utemeljuje zakramentalno zvezo. Vsekakor moramo več razmišljati o Božjem delovanju v poročnem obredu: to pride jasno do izraza v vzhodnih Cerkvah, ko poudarjajo pomen blagoslova nad poročencema kot znamenje daru Svetega Duha.
                                                                       Radost ljubezni, čl. 74-75

Božja beseda


Božič - Gospodovo rojstvo

 
»Glej, devica bo spočela in rodila sina in imenovali ga bodo Emanuel, kar v prevodu pomeni Bog z nami.« (Mt 1,23)

polnočnica:
Iz 9,1-3.5-6
Ps 96
Tit 2,11-14
Lk 2,1-14

zorna maša:
Iz 62,11-12
Ps 97
Titi 3,4-7
Lk 2,15-20

dnevna maša:
Iz 52,7-10
Ps 98
Heb 1,1-6
Jn 1,1-18

Več na...

Duhovnost

Oglejte si!


Jezus je žlahta
Jezus je presenečenje
Jezus je odposlanec
Jezus je car

Božična poslanica
 


Voščilo

 

Tiho prihajaš,
v usmiljeni solzi,
sočutni bližini,
dotiku srca.
 
Tiho prihajaš
in vendar glasneje
kot kdorkoli drug…
 
kot nekoč,
ko si kot Bog
nežno potrkal na vrata sveta...

Blagoslovljene božične praznike in vse dobro v novem letu!

Prijava, odjava na: [email protected]
 


This email was sent to [email protected]
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Urad za laike · ciril metodov trg 4 · Ljubljana 1000 · Slovenia

Email Marketing Powered by MailChimp