Zadeva: E-novice 43
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 6. 11. 2018 13:06
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 43. številka E-novic.

Vse, ki nam še niste posredovali prijav na jesensko srečanje članov ŽPS in drugih župnijskih sodelavcev, ki bo v soboto, 10. novembra, prosim, da to čim prej storite. Ob posredovanju prijav zapišite tudi, v kateri skupini želijo prijavljeni sodelovati v drugem delu srečanja. Več o samem srečanju si lahko preberete v spodnjih e-novicah.

Lep dan in vse dobro želim, dr. Mojca Bertoncel, Škofijski urad za laike Nadškofije Ljubljana

 

Vabljeni, da Uradu za laike sledite tudi na Instagramu in na Facebook strani.

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 43-2018

E-novice 43, leto 2018  http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Papež Frančišek: Dva obraza iste medalje

"Dragi bratje in sestre, dober dan! V središču evangelija te nedelje (prim. Mr 12,28b-34) je zapoved ljubezni: ljubezni do Boga in ljubezni do bližnjega." S temi besedami je papež Frančišek začel nagovor pred opoldansko molitvijo Angel Gospodov z okna apostolske palače na Trgu sv. Petra. V nadaljevanju je poudaril: "Bog, ki je ljubezen, nas je ustvaril za ljubezen in zato lahko ljubimo druge in ostanemo povezani z Njim. Varljivo bi bilo domišljati si, ljubiti bližnjega, ne da bi ljubili Boga. Prav tako pa bi bilo varljivo domišljati si ljubiti Boga, ne da bi ljubili bližnjega. Dve razsežnosti ljubezni do Boga in do bližnjega v svoji enosti, sta značilni za Kristusovega učenca."

Več na...

 

Jesenski srečanji članov ŽPS in drugih župnijskih sodelavcev

bosta v soboto, 10. novembra (za člane ŽPS iz I. in III. arhidiakona oz. dekanij: Ljubljana-Center, Ljubljana-Moste, Ljubljana-Šentvid, Ljubljana-Vič/Rakovnik, Kamnik, Domžale, Litija, Zagorje) in v soboto, 24. novembra  (za člane ŽPS iz II. in IV. arhidiakonata oz. dekanij: Radovljica, Kranj, Šenčur, Tržič, Škofja Loka, Vrhnika, Cerknica, Ribnica, Grosuplje).

Srečanje bo v Zavodu sv. Stanislava, od 8.30 do 13.00. V prvem delu srečanja bomo prisluhnili predavanju p. dr. Mirana Špeliča OFM o življenju prve Cerkve in razvoju posameznih služb v Cerkvi.

V drugem delu srečanja pa bo sledilo praktično usposabljanje članov ŽPS in drugih župnijskih sodelavcev, ki v župniji opravljajo posamezne cerkvene službe, zato vas prosimo, da na srečanje povabite tako člane ŽPS kot tudi župnijske sodelavce, ki v župniji opravljajo posamezne službe. Na voljo bodo skupine za naslednje službe v Cerkvi: izredni delivec obhajila, bralec Božje besede, pevec, mežnar, ključar, krasilec, katehist, tajnik ŽPS, voditelj župnijske skupine, član župnijske karitas.

Srečanje članov ŽPS in drugih župnijskih sodelavcev SE ZAČNE OB 8.30 Z ODDAJO PRIJAV UDELEŽENCEV v posamezne skupine, v katerih bo potekal drugi del tokratnega srečanja. Prijave bomo sprejemali v avli Zavoda sv. Stanislava.

Zaradi lažje organizacije nam že ob posredovanju prijav iz vaše župnije posredujte tudi PODATEK, KOLIKO OSEB IZ VAŠE ŽUPNIJE ŽELI SODELOVATI V VSAKI IZMED SKUPIN (izredni delivec obhajila, bralec Božje besede, pevec, mežnar, ključar, krasilec, katehist, tajnik ŽPS, voditelj župnijske skupine, član župnijske karitas).

Vabljeni, da se nam pridružite!

 

 

 

 

Svetniki niso bili polovičneži

Povezani smo z vsemi svetniki, ne samo s tistimi bolj znanimi iz koledarja, ampak tudi s tistimi, ki so »za sosednjimi vrati«, z našimi domačimi, znanci, ki sedaj pripadajo tej neizmerni množici. Danes je torej praznik družine. Sveti so naši bližnji, še več, so naši najbolj pravi bratje in sestre. Razumejo nas, nam hočejo dobro, vedo, kaj je za nas zares dobro, nam pomagajo in nas pričakujejo. Srečni so in želijo, da bomo tudi mi z njimi srečni v raju.

Več na...
 

Film Največji dar v Koloseju  

Juan Manuel Cotelo s svojim filmom Največji dar prinaša izjemno močno sporočilo za vsakega posameznika, za vse narode in za ves svet. Sporoča nam veselo novico: Odpuščanje je mogoče! Morilci, ki prosijo odpuščanja … žrtve, ki odpustijo in objamejo svoje sovražnike … To so prizori, ki jih nismo vajeni. Težko je verjeti, da se to lahko zgodi v resničnem življenju. Pa vendar se je zgodilo ...

Več na...
 

Pomoč poplavljenemu Jelendolu  

Sodelavci župnijske karitas Tržič – Bistrica, ki so ves čas prisotni na terenu, so v teh dneh obiskali šest najbolj prizadetih ogroženih družin v Jelendolu, Dolini in Čadovljah, ki imajo v večji meri poškodovane bivalne prostore, ter družino Dolžan iz Tržiča, ki jim je ob poplavah odneslo hišo. Štiri družine so že prejele prvo finančno pomoč.Vsi pa so prejeli tudi obrazce za pomoč, da jim bo Karitas lahko v prihodnjih dneh na podlagi prošnje in obsega škode pomagala v še večji meri. 

Več na...

Nadškofova zahvala ob zahvalni nedelji

Kelih odrešenja dvigam za vas, drage sestre redovnice in bratje redovniki ter vsi v družbah apostolskega življenja, saj skupaj z vami molimo v Cerkvi in za Cerkev. Kelih odrešenja dvigam za ključarje, člane župnijskih gospodarskih in pastoralnih svetov, za vse župnijske sodelavce in za vse, ki svojim duhovnikom stojite ob strani in jim pomagate, da morejo ob vaši podpori živeti svoje duhovništvo in služiti Božjemu ljudstvu.

Več na...
 

Prehoditi pot od jaz k midva  

Pot človeškega zorenja je pot same ljubezni, ki gre od »sprejeti skrb« do zmožnosti »nameniti skrb«, od »sprejeti življenje« do zmožnosti »dati življenje«. »Postati odrasli moški in ženske pomeni doseči sposobnost poročnega in starševskega življenja, ki se kaže v različnih življenjskih situacijah, kot je zmožnost sprejeti nase breme nekoga drugega in ga ljubiti.

Več na...
 

Da bi srce prevladalo nad govorico orožja  

Splošni molitveni namen za mesec november je: Da bi govorica srca in dialog vedno prevladala nad govorico orožja. Jezus je učil, da je pravo bojno polje, na katerem se spopadata nasilje in mir, človeško srce: »Od znotraj namreč, iz človekovega srca, prihajajo hudobne misli« (Mr 7,21). Toda Kristusovo sporočilo je  pozitivno: neutrudno je oznanjal brezpogojno Božjo ljubezen, ki sprejema in odpušča, in je svoje učence učil, naj ljubijo sovražnike. 

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Potrpežljivi realizem

271. K moralni vzgoji spada, da od otroka ali mladostnika zahtevamo samo to, kar zanj ne predstavlja nesorazmerno velike žrtve; od njega je treba terjati samo tako mero napora, ki v njem ne sproži nejevolje ali povzroči zgolj izsiljeno ravnanje. Običajna pot je ta, da predlagamo majhne korake, ki jih lahko razumejo, sprejmejo in cenijo, ter vključujejo zmerno odpovedovanje. Nasprotno pa s prekomerno zahtevnostjo ne dosežemo ničesar; kakor hitro se človek lahko reši avtoritete, bo verjetno prenehal delati dobro. 

 

272. Včasih etična vzgoja vzbudi prezir, ki je posledica izkušenj zapuščenosti, razočaranja, pomanjkanja naklonjenosti ali slabe podobe staršev. Na etične vrednote projicirajo popačene podobe očeta ali matere ali šibkosti odraslih. Zato je treba odraščajočim pomagati, da izpeljejo analogijo: vrednote so posebno uresničene v kakem zelo vzornem človeku, so pa tudi nepopolno udejanjene in v različnih stopnjah. Ker so odpori mladostnikov zelo povezani s slabimi izkušnjami, je hkrati nujno, da jim pomagamo stopiti na pot ozdravljanja ranjenega notranjega sveta, da bi lahko napravili korak k razumevanju in k spravi z ljudmi in z družbo.   

                                                                      Radost ljubezni, 271-272
 
 

Božja beseda

 

32. nedelja med letom

 

»Ta uboga vdova je vrgla več kot vsi, ki so metali v zakladnico.« (Mr 12,43)

 

1 Kr 17,10-16;

Ps 146;

Heb 9,24-28;   

Mr 12,38-44

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Oglejte si!

 

Molitev

 

Spočeti smo bili v Božjem srcu,

zato »je vsak izmed nas sad Božje misli.

Vsak izmed nas je zaželen,

vsak ljubljen, vsak potreben.«

papež Frančišek

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]