Zadeva: E-novice 42
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 29. 10. 2018 12:25
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 42. številka E-novic.

Jesenski srečanji članov ŽPS in drugih župnijskih sodelavcev bosta potekali v soboto, 10. novembra (za člane ŽPS iz I. in III. arhidiakona oz. dekanij: Ljubljana-Center, Ljubljana-Moste, Ljubljana-Šentvid, Ljubljana-Vič/Rakovnik, Kamnik, Domžale, Litija, Zagorje) in v soboto, 24. novembra  (za člane ŽPS iz II. in IV. arhidiakonata oz. dekanij: Radovljica, Kranj, Šenčur, Tržič, Škofja Loka, Vrhnika, Cerknica, Ribnica, Grosuplje).

Srečanje bo v Zavodu sv. Stanislava, od 8.30 do 13.00. V prvem delu srečanja bomo prisluhnili predavanju p. dr. Mirana Špeliča OFM o življenju prve Cerkve in razvoju posameznih služb v Cerkvi.

V drugem delu srečanja pa bo sledilo praktično usposabljanje članov ŽPS in drugih župnijskih sodelavcev, ki v župniji opravljajo posamezne cerkvene službe, zato vas prosimo, da na srečanje povabite tako člane ŽPS kot tudi župnijske sodelavce, ki v župniji opravljajo posamezne službe. Na voljo bodo skupine za naslednje službe v Cerkvi: izredni delivec obhajila, bralec Božje besede, pevec, mežnar, ključar, krasilec, katehist, tajnik ŽPS, voditelj župnijske skupine, član župnijske karitas.

Srečanje članov ŽPS in drugih župnijskih sodelavcev SE ZAČNE OB 8.30 Z ODDAJO PRIJAV UDELEŽENCEV v posamezne skupine, v katerih bo potekal drugi del tokratnega srečanja. Prijave bomo sprejemali v avli Zavoda sv. Stanislava.

Zaradi lažje organizacije nam že ob posredovanju prijav iz vaše župnije posredujte tudi PODATEK, KOLIKO OSEB IZ VAŠE ŽUPNIJE ŽELI SODELOVATI V VSAKI IZMED SKUPIN (izredni delivec obhajila, bralec Božje besede, pevec, mežnar, ključar, krasilec, katehist, tajnik ŽPS, voditelj župnijske skupine, član župnijske karitas).

Vabljeni, da se nam pridružite!

Lep dan in vse dobro želim, dr. Mojca Bertoncel, Škofijski urad za laike Nadškofije Ljubljana

 

Vabljeni, da Uradu za laike sledite tudi na Instagramu in na Facebook strani.

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 42-2018

E-novice 42, leto 2018  http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Papež Frančišek: Poslušati, postati bližnji, pričevati

V nedeljo dopoldan se je s slovesno sveto mašo v baziliki svetega Petra sklenila redna škofovska sinoda o mladih. Le-ta je potekala v Vatikanu od 3. oktobra na temo: Mladi, vera in razločevanje poklicanosti. Sveti oče se je v homiliji zaustavil ob evangeljskem odlomku o slepem Bartimaju ter razmišljal ob naslednjih treh besedah: poslušati, postati bližnji, pričevati.

Več na...

 

 

 

Sinodalni očetje mladim

»Na vas, mladi z vsega sveta, se sinodalni očetje obračamo z besedo upanja, zaupanja in tolažbe. Te dni smo zbrani, da bi poslušali glas Jezusa, »večno mladega Kristusa ter v Njem prepoznali vaše številne glasove, vaše vesele vzklike, trenutke tožbe in tišine.« Tako se začenja pismo sinodalnih očetov mladim ob zaključku XV. generalnega zasedanja redne škofovske sinode o mladih, ki je v oktobru potekalo v Rimu.

Več na...
 

Papeževa kateheza o zvestobi  

Zapoved Ne prešuštvuj je poziv k zvestobi. Noben človeški odnos ni pristen brez zvestobe in vdanosti, je dejal papež Frančišek. »Ne more se ljubiti samo dokler mi koristi, kajti ljubezen se izraža ravno onkraj praga lastne koristi, ko se daje vse brez zadržka.Zvestoba je značilnost svobodnega, zrelega in odgovornega človeškega odnosa. Tudi prijatelj se pokaže pristen, ker tak ostane v vsakem primeru, sicer ni prijatelj. 

Več na...
 

Dragi svetniki, kakšna so nebesa? 

»Danes sem bila v nebesih, v duhu, in videla sem nepredstavljivo lepoto in srečo, ki nas čakata po smrti. Videla sem, kako vsa bitja nenehno častijo in slavijo Gospoda. Videla sem, kako velika je sreča v Gospodu, ki se širi na vsa bitja in jih osrečuje; in vsa čast in slava, ki izvirata iz te sreče, se vračata k svojem izviru; in vstopijo v Božje globine, premišljujejo o notranjem življenju Boga, Očeta, Sina in Svetega Duha, ki ga ne bodo nikoli razumela ali dognala. 

Več na...

Modrost časa, v pogovoru s papežem

V sredo je izšla knjiga p. Antonia Spadara z naslovom »Frančišek. Modrost časa. V pogovoru s papežem Frančiškom o pomembnih življenjskih vprašanjih«. Nastala je na podlagi 250 intervjujev z ostarelimi iz več kot 30 držav z vseh celin, ki so sodelovali v globalnem projektu za novo zavezo med generacijami. Uvod v knjigo je napisal papež Frančišek, ki je z bralci želel podelil tudi osebne izkušnje.

Več na...
 

Verujem v večno življenje  

V mesecu novembru nas praznika vseh svetnikov in spomina vseh vernih rajnih vabita k razmišljanju o življenju, ki nas čaka po smrti, v večnosti. »Ali verujem v večno življenje, ali verujem, da me bo Bog, ko se izteče moj čas, sprejel v nebeško srečo, ali verujem da bom takrat iz oči v oči srečal/-a z Njega, ki me je ustvaril in odrešil?« Se zavedam, da je Ljubezen moč, ki nas odtegne od samih sebe, da bi nas darovala Bogu in bližnjim?

Več na...
 

Kako o smrti govoriti z otroki  

Starša sta imela tri otroke. Najstarejši je že hodil v šolo, druga dva sta bila mlajša. Nekaj mesecev po tem, ko je mamica zanosila, sta otrokom povedala, da bodo dobili sestrico. Otroci so bili novice silno veseli. Dva meseca pozneje je prišlo do spontanega splava. Ko smo se srečali, mi je najstarejši zaupal: »Sestrica je umrla«. Starša sta otrokom razložila, da je sestrica, ki so jo pričakovali, zbolela in umrla. Ko so se zbirali k molitvi, so vedno dodali tudi prošnjo zanjo. 

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Etična vzgoja otrok

268. Prav tako je nujno potrebno, da otroka ali doraščajočega pripravimo do spoznanja, da imajo slaba dejanja posledice. V človeku je treba prebuditi zmožnost, da se prestavi v položaj drugega in boleče začuti njegovo trpljenje, če mu je kdo povzročil bolečino. Nekatere kazni  za nesocialno, napadalno ravnanje imajo prav ta namen. Pomembno je, da otroka s poudarkom vzgajamo za to, da prosi za odpuščanje in popravi škodo, ki jo je povzročil drugemu. Če bo vzgoja pomagala v zorenju osebne svobode, bo otrok kasneje, ko bo odrasel,  uvidel, da je bilo zanj dobro, da je zrasel v družini in tudi sam prenašal zahteve, ki jih terja vsak vzgojni proces.

 

269. Opominjanje je spodbuda, če hkrati cenimo in dajemo priznanje prizadevanju in če otrok odkrije, da njegovi starši ohranjajo potrpežljivo zaupanje. Otrok, ki je bil deležen ljubeče graje, čuti, da ga upoštevajo, zaznava, da je nekdo, da njegovi starši priznavajo njegove zmožnosti. To ne zahteva, da bi bili starši brez napake, temveč da znajo ponižno priznati svoje omejitve in pokažejo svoje prizadevanje, da bi se poboljšali. Vendar eno od pričevanj, ki jih otroci potrebujejo od staršev, je to, da ne dopuščajo, da bi jih vodila jeza. Otroka, ki je naredil kaj slabega, je treba opomniti, a nikoli kot nasprotnika ali kot koga, na katerega stresemo svojo jezo. Poleg tega mora odrasli vedeti, da so nekatera slaba dejanja povezana s slabostmi  in omejitvami, ki so tipične za določeno starost. Zato bi bilo nenehno kaznovanje, pri katerem ne bi upoštevali  različne teže dejanj, škodljivo in bi sprožilo malodušnost in slabo voljo: »In vi, očetje, ne jezite svojih otrok« (Ef 6,4; prim. Kol 3,21).

 

270. Temeljnega pomena je, da z disciplino ne pohabimo otrokovih želja, ampak da z njo prebudimo željo po stalnem izpopolnjevanju. Kako je mogoče povezati disciplino z notranjim nemirom? Kako  doseči, da bo disciplina otroka spodbujala, da ubere pravo pot, in da je  ne bo doživljal kot zid, kot zanikanje, ali razsežnost vzgoje, ki ga dela zavrtega? Treba je najti ravnovesje med skrajnostma, ki sta obe enako škodljivi: ena je, če bi hoteli zgraditi svet po otrokovi meri in njegovih željah, kar potem zraste v občutek, da ima pravice, ne pa odgovornosti; druga skrajnost pa je, ko bi otroka pripeljali do tega, da bi živel brez zavesti o svojem dostojanstvu, svoji enkratni istovetnosti in svojih pravicah, da bi ga mučile dolžnosti in bi bil odvisen od izvrševanja želja drugih.

 

                                                                      Radost ljubezni, 268-270
 
 

Božja beseda

 

31. nedelja med letom, zahvalna nedelja

 

»Ko je Jezus videl, da je pametno odgovoril, mu je rekel: 'Nisi daleč od Božjega kraljestva.'« (Mr 12,34)

 

5 Mz 6,2-6;

Ps 18;

Heb 7,23-28;   

Mr 12,28b-34

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Oglejte si!

 

 

Molitev

 

 

Kadar v spokojnih urah prisluhnem spevu večnosti,

amen in aleluja mi v duši zazveni.

Amen vsem Tvojim željam,

presveti Tkalec mojih dni!

In aleluja večna Tebi, ki si!

Ko ob spokojnih urah

odpevam pesmi večnosti,

v Tvoj mir in Tvojo radost srce se potopi.

 

iz molitvene revije Magnifikat

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]