Zadeva: E-novice 41
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 28. 11. 2017 14:21
Za: [email protected]

Spoštovani,

pred vami je 41. številka E-novic.

Obenem vas obveščam, da bo prvi termin spomladanskih srečanj za člane ŽPS 3. februar (in ne 10. februar), drugi termin pa 10. marec 2018.

Lep dan in vse dobro želim, Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10

E-novice 41-2017

E-novice 41, leto 2017 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/
 

 

Adventni čas 


Čas duhovne priprave na božič začenjamo s praznovanjem prve adventne nedelje, ki bo letos 3. decembra, in ga sklenemo v tednu po četrti adventni nedelji na sveti večer, 24. decembra. Za razliko od postnega časa, ki ga obhajamo kot pripravo na veliko noč in traja štirideset dni, adventni čas ni omejen na točno število dni. Z adventnim časom v Katoliški cerkvi začenjamo novo cerkveno leto in neposredno pripravo na božič.

Več na...

 

 

          Adventna akcija#DeliJezusa

              Pride kmalu, :-)

 

 

 

Papež Frančišek: Maša ni spektakel

Vsaka sveta maša je žarek sonca, ki nikoli ne zaide. Udeležiti se maše, še posebej v nedeljo, pomeni vstopiti v zmago Vstalega, biti razsvetljeni z njegovo lučjo, biti ogreti z njegovo toploto. Preko evharističnega obhajanje nas Sveti Duh naredi soudeležene v božanskem življenju, ki je zmožno preobraziti vso našo smrtnost. Pri svojem prehodu iz smrti v življenje, iz časa v večnost, Gospod Jezus tudi nas potegne s sabo v veliko noč. Pri maši se z njim združimo. Kristus živi v nas in mi živimo v njem.

Več na...
 

Prva adventna nedelja pri nas doma 

Z družino izdelajte adventni venček. Iz zimzelenih rastlin ali božjega drevca ter štirih sveč ga zlahka izdelate tudi sami. Sveče naj bodo vijolične ali rozne. Adventni venček postavite na vidno mesto, na primer na sredino družinske mize. Ob prižiganju svečk na adventnem venčku, zmolite spodnjo molitev. Svečke lahko prižgete tudi pred večerjo in jih pustite med večerjo goreti. Naj vaše priprave na božič spremlja izkušnja vere. Kot družina zapišite seznam, ki vključuje družinske dejavnosti, dogodke v župniji, stvari, ki jih v adventnem času želite kot družina opraviti za sorodnike, prijatelje, sosede ... 

Več na...
 

Je advent tudi čas za post?  

Ko si zamišljajo praznovanje božiča, si številni ljudje predstavljajo uživanje v odličnih, izbranih božičnih piškotih in sladicah. A to ni tisto, kar so si predstavljali prvi kristjani (in tudi, kar si danes predstavljajo pravoslavni kristjani). Pravzaprav je njihov pogled na to povsem drugačen. Najstarejši način priprave na božič je bil post, čeprav Katoliška Cerkev posta v adventu ni predpisala in ga tudi danes ne predpisuje. Kljub temu so se pri nas postili že od Martinovega (11. novembra). Postili so se ob ponedeljkih, sredah in petkih.

Več na...

SKLS odločno proti spremembi ustave

V Svetu katoliških laikov, ki združuje 35 katoliških laiških organizacij, smo z velikim razočaranjem sprejeli odločitev državnega zbora o sprejemu predloga  za začetek spremembe Ustave RS glede financiranja osnovnega šolstva. Pri teh postopkih gre za grobo kršitev bistva ustavne demokracije, prav tako pa v njih zmaguje argument moči in ne argument prava, kar bi moral biti temelj pravne države. Svet katoliških laikov zato poziva Državni zbor, da vse postopke za spremembo ustave ustavi. 

Več na...
 

Bliža se god sv. Miklavža

Svetemu Miklavžu lahko tudi mi pomagamo tako, da mu poskušamo postajati vedno bolj podobni z drobnimi pozornostmi, ki jih namenjamo  članom svoje družine, sorodnikom, sošolcem, prijateljem in vsem drugim ljudem, s katerimi se v tem času srečujemo. Potrudimo se, da si bomo za to prizadevali vsaj nekaj časa (vsaj dober teden) pred njegovim godom. Veselje, ki nas bo navdalo, ko bomo videli ljudi, ki smo jih s svojimi dejanji razveselili, nas bo gotovo nagnilo k temu, da bomo skušali biti sv. Miklavžu vedno bolj podobni tudi v prihodnje!

Več na...
 

Nemci proti odprtju trgovin na sveti večer 

Devet izmed desetih Nemcev se je v nedavni anketi izreklo proti odprtju trgovin na sveti večer. 91% izprašanih meni, naj bodo trgovine letos zaprte. Tudi katoliška Cerkev v Nemčiji odločno podpira predlog, da bi bile trgovine na letošnji sveti večer zaprte. »V nedeljskem miru začeti obhajanje svetega večera bo za mnoge pozitivna izkušnja umika od naglice, ki jo s seboj prinašajo praznični dnevi.« Trgovska veriga Hofer je že oznanila, da bodo njihove trgovine v Nemčiji v nedeljo, 24. decembra letos, zaprte. Kako pa bo v Sloveniji?

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Materinska in očetovska ljubezen 

172. »Kakor hitro so otroci rojeni, začenjajo skupaj s hrano in nego sprejemati kot dar tudi ljubezen, ki jih potrjuje kot duhovna bitja. Dejanja ljubezni so podaritev osebnega imena, posredovanje jezika, sporazumevanje s pogledi, svetloba smehljajev. Tako se učijo, da lepota vezi med ljudmi objema našo dušo, išče našo svobodo, sprejema drugačnost drugega, ga priznava in spoštuje kot sogovornika (…) In to je ljubezen, ki prinaša iskro Božje ljubezni!« Vsak otrok ima pravico biti deležen materine in očetoveljubezni; oba sta potrebna, da lahko otrok celovito in skladno zori. Kot so rekli avstralski škofje, »mati in oče – vsak na svoj način – prispevata k otrokovemu zorenju. Upoštevati otrokovo dostojanstvo pomeni, krepiti njegovo potrebo in naravno pravico do matere in očeta.« Pri tem ne gre za med seboj ločeno očetovo in materino ljubezen, temveč tudi za ljubezen med njima, ki jo otrok doživlja kot vir lastnega bivanja, kot zavetno gnezdo in kot temelj družine. Sicer se zdi, kakor da bi bil otrok ponižan  samovolji prepuščeno lastnino. Oba, mož in žena, oče in mati sta »sodelavca ljubezni Boga Stvarnika in (…) njena razlagalca.« Svojim otrokom kažeta Gospodov materinski in očetovski obraz. Poleg tega skupaj dajeta zgled vzajemnosti in srečevanja različnih ljudi, pri čemer vsak prinaša svojo lastno identiteto in se zaveda, da sprejema tudi od drugega. Če iz katerega koli razloga, ki se mu ne dá izogniti, eden od obeh staršev manjka, je pomembno, da ga poskušamo nadomestiti, da bi pripomogli k primernemu otrokovemu zorenju.

173. Občutek, da je sirota, ki ga imajo danes številni otroci in mladostniki, sega veliko globlje, kot mislimo. Danes priznavamo kot zelo pravično in celo zaželeno, da želijo ženske študirati, biti zaposlene, razvijati svoje sposobnosti in imeti svoje osebne cilje. Pri tem pa ne smemo pozabiti na to, da imajo otroci potrebo po tem, da so matere prisotne, posebno v prvih mesecih življenja. Stvarnost je taka, da je »žena kot mati pred možem kot nosilka novega človeškega življenja, ki je bilo v njej spočeto in se razvija in ga ona rodi na svet.« Slabitev materine navzočnosti z njenimi ženskimi lastnostmi v družini je resna nevarnost za našo zemljo. Cenim feminizem, kolikor ne stremi po uniformnosti in ne zanika materinstva. Kajti veličina žene vključuje vse pravice, ki izhajajo iz njenega neodtujljivega človeškega dostojanstva, a tudi iz posebnosti njene  ženskosti, ki se ji družba ne more odpovedati. Njihove čisto ženske zmožnosti – posebno materinstvo – jim hkrati nalagajo dolžnosti, ker njihova ženskost vključuje tudi posebno nalogo, ki jo mora družba v dobro vseh varovati in ohranjati.

                                                                   Radost ljubezni, 172-173
 
 

Božja beseda

 

1. adventna nedelja

 
»Bodite torej budni, ker ne veste, kdaj se vrne hišni gospodar.« (Mr 13,35)


Iz 63,16b-17.19;64,2b-7

Ps 80

1 Kor 1,3-9

Mr 13,33-37

Več na...
 

Duhovnost

 

Oglejte si!

Molitev

 

Ko se začne advent,

prosim Gospoda,

da mojo dušo napolni milost pričakovanja –

sveto Obiskovanje.

Ko prižigam adventno luč,

prosim Gospoda,

da bo v moji duši premagana smrtna senca.

Ko prebiram adventno Besedo,

prosim Gospoda,

da moji duši podari obljubljeni Mir.

Ko zazvoni adventni zvon,

prosim Gospoda,

da Božja Mati obišče svoj dom –

moje srce.

 

iz molitvene revije Magnifikat

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]