E-novice 4-2016

E-novice 4, leto 2016              http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/
View this email in your browser

Papeževa poslanica za postni čas

Božje usmiljenje spreminja naša srca in nas usposablja, da ob tem, ko okušamo zvesto ljubezen, tudi mi postajamo usmiljeni. Božje usmiljenje vedno znova čudežno sije na naša življenja, nas navdihuje k ljubezni do bližnjega in k posvečanju tistemu, čemur cerkveno izročilo pravi duhovna in telesna dela usmiljenja. Ta dela nas opominjajo, da se vera kaže v oprijemljivih vsakdanjih dejanjih, s katerimi pomagamo bližnjim v telesnih in duhovnih stiskah, po čemer bomo tudi sojeni: v nasičevanju, obiskovanju, tolaženju in svetovanju. Zato sem izrazil upanje, da »bi krščansko ljudstvo ob tem jubileju premišljevalo o telesnih in duhovnih delih usmiljenja.

Več na...

Nedelja Svetega pisma


Nedelja Svetega pisma je praznik Svetega pisma. Je en dan v letu, ko se posebej ustavimo in zahvalimo Bogu za dar zapisane Božje besede. Spomnimo se bogate svetopisemske dediščine, ki jo imamo Slovenci in ki nam je danes lahko v veliko spodbudo in navdih. Obenem je to priložnost za iskanje načinov, kako bolje »ravnati z Božjo besedo« (2 Tim 2,15).
Več na...

Papež blagoslovil jagnjeti


Na god svete Neže je papež Frančišek v Vatikanu blagoslovil dve jagnjeti. Iz volne »Nežinih jagnjet« tradicionalno nastanejo paliji, ki jih papež na praznik zavetnikov, apostolov Petra in Pavla, 29. junija, izroči novim nadškofom metropolitom. Frančišek je jagnjeti blagoslovil v kapeli Urbana VIII. Eno jagnje ob blagoslovu okrasijo z belimi, drugo pa z rdečimi cvetovi, kar naj bi spominjalo na čistost in na mučeništvo.
Več na...

Papež članom rimske rote


»Ne more biti zmede med družino, ki jo je hotel Bog, in katerokoli drugo obliko zveze« je papež dejal članom rimske rote. Z družino je Bog modro združil dve izmed najpomembnejših človeških stvarnosti: »poslanstvo posredovati življenje in medsebojno ter legitimno ljubezen med moškim in žensko, zaradi katere sta poklicana, da se vzajemno dopolnjujeta v obojestranskem podarjanju, ki ni le telesno, temveč predvsem duhovno«.
Več na...

Praznik svečnice


V Katoliški Cerkvi 2. februarja praznujemo Jezusovo darovanje v templju ali svečnico. S tem praznikom je povezano tudi redovništvo in Bogu posvečeno življenje v Cerkvi. Letošnje praznovanje svečnice bo še posebej slovesno, saj bomo ta dan sklenili leto posvečenega življenja, ki ga je papež Frančišek določil med 30. novembrom 2014 in 2. februarjem 2016.
Več na...

Newyorški najdenček


V jaslicah v vzhodnem delu mesta je nočni čuvaj našel novorojeno dete. Deček je bil star šele štiri ali pet ur, njegova popkovina ni bila ustrezno prerezana, ležal pa je v jaslih v cerkvi Presvetega Deteta Jezusa v Queensu. Na posnetkih varnostnih kamer je videti, kako ženska v cerkev nosi v plenico zavito dete, nato pa prostor zapusti.To dete v jaslih je zadosten dokaz, da so Američani prežeti s kulturo življenja.
 
Več na...

Dan družine v Italiji 


30. januarja bo v Italiji Dan družine. Na zadnjem, 20. junija lani, se je na trgu pred Lateransko baziliko zbralo milijon ljudi. Člani organizacijskega odbora so prepričani, da ima Italija 30. januarja priložnost pisati zgodovino in zaščititi družino. Zavedajo se, da bo za mnoge, ki bodo prišli od daleč, to vključevalo tudi številne žrtve, zato so še toliko bolj presenečeni nad tem, koliko so prav te družine naredile, da bi se lahko udeležile shoda.
Več na...

Sveto leto usmiljenja

 

Kako se lahko prejme jubilejni odpustek?

Z držo nenavezanosti na greh. S spovedjo. Udeležbo bogoslužji. Z dobrodelnimi dejanji in pokoro: na primer z romanjem v eno od jubilejnih svetišč v Rimu, Sveti deželi in po škofijah pri nas: Ptujska gora, Mariborska stolnica, Mati usmiljenja v Mariboru. Z vzdržnostjo vsaj en dan od kajenja in pitja alkohola, darovanjem sredstev v sorazmerju z osebno zadevo.

Več na...

Božja beseda

4. nedelja med letom -    Nedelja Svetega pisma     
 

»On pa je šel sredi med njimi in je hodil dalje«                                     (Lk 4,30)

 

Jer 1,4-5, 17-19

Ps 71

1 Kor 12,31-13,13

Lk 4,21-30

 

Več na...

Duhovnost

Oglejte si!

Več na...

Molitev


Gospod, jaz pa Te ljubim drugače.
Ne ploskam, ne vzklikam,
ne prepevam glasno pesem svojih ustnic.
Nežno, neslišno v blaženosti duše
brez obuval hodim s Teboj.
Z nevidnimi rokami se oprimem Tvojega plašča,
da ob Tvojem koraku prestopim gore,
da se v Tvojem pogledu ozrem v doline
in se usedem ob Tvojih prašnih sandalih,
da se odpočijem.
Moj Gospod!
Vem, da me vidi Tvoja Vsevidnost,
sliši Tvoja Vseslišnost.
Vem, da me vase spreminja Tvoje Srce.


iz molitvene revije Magnifikat 
Prijava, odjava na: [email protected]
 


This email was sent to [email protected]
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Urad za laike · ciril metodov trg 4 · Ljubljana 1000 · Slovenia

Email Marketing Powered by MailChimp