Zadeva: E-novice 41
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 23. 10. 2018 12:45
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 41. številka E-novic.

Jesenski srečanji članov ŽPS in drugih župnijskih sodelavcev bosta potekali v soboto, 10. novembra (za člane ŽPS iz I. in III. arhidiakona oz. dekanij: Ljubljana-Center, Ljubljana-Moste, Ljubljana-Šentvid, Ljubljana-Vič/Rakovnik, Kamnik, Domžale, Litija, Zagorje) in v soboto, 24. novembra  (za člane ŽPS iz II. in IV. arhidiakonata oz. dekanij: Radovljica, Kranj, Šenčur, Tržič, Škofja Loka, Vrhnika, Cerknica, Ribnica, Grosuplje).

Srečanje bo potekalo v Zavodu sv. Stanislava, od 9.00 do 13.00. Program srečanja bo vključeval predavanje p. dr. Mirana Špeliča OFM o življenju prve Cerkve in razvoju posameznih služb v Cerkvi.

V drugem delu srečanja bo sledilo praktično usposabljanje članov ŽPS in drugih župnijskih sodelavcev, ki v župniji opravljajo posamezne cerkvene službe, zato vas prosimo, da na srečanje povabite tako člane ŽPS kot tudi župnijske sodelavce, ki v župniji opravljajo posamezne službe. Na voljo bodo skupine za naslednje službe v Cerkvi: izredni delivec obhajila, bralec Božje besede, pevec, mežnar, ključar, krasilec, katehist, tajnik ŽPS, voditelj župnijske skupine, član župnijske karitas.

Vabljeni, da se nam pridružite!

Lep dan in vse dobro želim, dr. Mojca Bertoncel, Škofijski urad za laike Nadškofije Ljubljana

 

Vabljeni, da Uradu za laike sledite tudi na Instagramu in na Facebook strani.

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 41-2018

E-novice 41, leto 2018  http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Papež Frančišek: Služenje je zdravilo proti povzpetništvu

Pot služenja je najučinkovitejše zdravilo proti bolezni iskanja prvih mest. To je zdravilo za povzpetnike, iskalce prvih mest, ki okužuje številne človeške kontekste in ne prizanaša kristjanom, Božjemu ljudstvu in tudi cerkveni hierarhiji. Zato kot Kristusovi učenci sprejmimo ta evangelij kot klic k spreobrnjenju, da bomo s pogumom in velikodušnostjo pričevali Cerkev, ki se sklanja k nogam zadnjih, da bi jim z ljubeznijo in preprostostjo služila.

Več na...

 

 

 

Zapoved: Ne ubijaj je poziv k ljubezni

Kaj želi povedati Jezus o peti zapovedi? Papež Frančišek razlaga: "Človek ima plemenito življenje, zelo občutljivo, in ima skriti ‘jaz’, ki ni manj pomemben od njegovega fizičnega telesa. Da se rani nedolžnost nekega otroka, je dovolj neprimeren izraz. Da se rani neko žensko, je lahko dovolj hladna gesta. Da se zlomi srce nekemu mladostniku, je dovolj odtegniti mu zaupanje ... Ne ljubiti je prvi korak k ubijanju" ..

Več na...
 

Mladi kot voditelji prihodnosti 

Če bodo mladi videli škofe »iti ven«, se bodo tudi sami dvignili s kavča in se posvetili delu za skupno dobro, predvsem med revnimi in izključenimi. Zato je pomembno, da župnije postanejo kraji, kjer lahko mladi s pomočjo ustrezne kateheze razvijajo pravi državljanski in družbeni čut. Zato naj se na škofijski ravni oblikuje svet za mlade, ki bo namenjen poslušanju in razločevanju, da bi mladi lahko prispevali k inkulturaciji krščanskega sporočila v svetu. 

Več na...
 

God papeža Janeza Pavla II. 

22. oktobra goduje sv. Janez Pavel II. Poljski papež, 263. naslednik apostola Petra, je Katoliško cerkev vodil od 16. oktobra 1978 do svoje smrti 2. aprila 2005. Papež Frančišek ga je skupaj s koncilskim papežem Janezom XXIII. aprila 2015 razglasil za svetnika. Skozi vse njegovo življenje in celoten pontifikat je sv. Janeza Pavla II. spremljala molitev. Postopek za njegovo beatifikacijo se je izjemoma začel že pred iztekom predpisanega petletnega roka po njegovi smrti.

Več na...

Poslanica za svetovni dan misijonov

Ko Cerkev oznanja to, kar je zastonj prejela (prim. Mt 10,8; Apd 3,6), lahko deli z vami mladimi pot in resnico, ki vodita do smisla bivanja na tej zemlji. Jezus Kristus, ki je za nas umrl in vstal, se daruje za našo svobodo in nas vabi, da iščemo, odkrivamo in oznanjamo ta pravi in polni smisel. Dragi mladi, ne bojte se Kristusa in njegove Cerkve! V njiju se skriva zaklad, ki napolnjuje življenje z veseljem. 

Več na...
 

Največ govorimo o Cerkvi  

Sinoda je o mladih. A zanimivo je, da največ govorimo o Cerkvi. Zakaj o Cerkvi? O drugačni podobi Cerkve in sicer o Cerkvi v sedanjem svetu. Vprašanje je, zakaj ne uspemo prenesti zaklada vere kot nekoč. Očitno je, da ne živimo vere v tem času tako, da bi ta vera nagovarjala druge. Gre za vprašanje naše pričevalnosti. Že 2. vatikanski koncil pred 50 leti si je postavil vprašanje, kako v tem času, ki se tako hitro spreminja, živeti to vero in kako jo prinašati naprej. 

Več na...
 

Karel in Cita, vladarja in svetnika  

Karel je prestol Avstro-Ogrske nasledil leta 1916. Oporo in spodbudo je vedno našel v ženi Citi. Zelo pomenljiva je njegova izjava na večer pred poročnim dnem 21. oktobra 1911: »Zdaj morava drug drugemu pomagati na poti v nebesa.« Tudi v razkošnem okolju cesarskega dvora jima je uspelo živeti resnično krščansko življenje in sta se po razpadu cesarstva s svojo preudarnostjo, nežnostjo, modrostjo in zgledom zakonske ljubezni zapisala v spomin številnim prebivalcem Evrope. 

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Etična vzgoja otrok

266. Nujno je potrebno razvijati dobre navade. Kajti tudi navade, ki smo jih osvojili v otroštvu, imajo pozitivno vlogo, ker pripomorejo k temu, da se pomembne notranje vrednote prenesejo v zunanje zdravo in stabilno vedenje. Lahko ima kdo v svoji notranjosti do drugih čisto lepo mišljenje in dober odnos, če pa se v mladosti ni navadil na to, da bi znal reči »prosim«, »smem« in »hvala«, bo njegova dobra notranja drža težko prišla do izraza. Krepitev volje in ponavljanje določenih opravil tvorijo osnovno moralno držo in brez zavestnega, svobodnega in priznanega ponavljanja določenih dobrih navad ni mogoče priti do cilja. Razumsko spoznanje o pomenu določene vrednote in  navdušenje nad njo še ni dovolj, da  postane krepost, za to so potrebna ustrezno motivirana dejanja.

 

267. Svoboda je nekaj čudovitega, vendar jo lahko izgubimo. Moralno vzgajati pomeni gojiti svobodo s predlogi, motivacijami, praktičnimi napotki, spodbudami, nagradami, zgledi, vzori, simboli, premisleki, opomini, preizkusi ravnanja in pogovori, ki človeku pomagajo pri razvijanju trdnih notranjih načel, ki ga usmerjajo k temu, da spontano dela dobro. Krepost je prepričanje, spremenjeno v trdno notranje načelo, ki nas vodi pri ravnanju. Zato krepostno življenje izgrajuje svobodo; krepi in vzgaja jo in tako preprečuje, da bi človek postal suženj prisilnih razčlovečenih in nesocialnih nagnjenj. Kajti sámo človeško dostojanstvo terja, da se vsak »pri svojih dejanjih ravna po zavestnem in svobodnem odločanju, to se pravi kot oseba, iz notranje pobude in iz notranjega nagiba«.

                                                                      Radost ljubezni, 266-267
 
 

Božja beseda

 

30. nedelja med letom, žegnanjska nedelja

 

»Odvrgel je svoj plašč,

skočil pokonci in pohitel k Jezusu«

(Mr 10,50)

 

Jer 31,7-9;

Ps 126;

Heb 5,1-6;   

Mr 10,46-52

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Oglejte si!

 

Molitev

 

Zlato sonce je večerno lice

že za goro skrilo

in oblake čarovito

z lahno zarjo pozlatilo.

 

Tisoč senc se tiho spušča,

tko nevidne se zavese.

Mirno spanje, sen tolažbe

trudnim zopet noč prinese.

 

Cvetje, polje, plodne njive

je pogledu noč zakrila;

v temni plašč je loge, griče

daleč naokrog ovila.

 

Zemlja vsa mi je zastrta.

Vetrič lahno mi šepeče,

hoče reči, da v nebesih

ocean me čaka sreče.

 

Duša blaženo prisluhne,

se povzpne navzgor, v višine,

občuduje zvezde zlate –

okna rajske domovine.

 

Duh moj dviga se še više,

čez vsemirje do Očeta,

kjer glasi se čudovito lepa

pesem neizpeta.

 

Ukreše želja se mi v srcu:

 Kdaj bo prišla ura srečna,

ko na mene se razlije

slava in lepota večna?

 

Ob Mariji bom pozabil

vse trpljenje v solz dolini.

Radost rajsko bom užival

gor pri Tebi – Troedini.

 

iz molitvene revije Magnifikat

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]