E-novice 41-2016

E-novice 41, leto 2016              http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/
View this email in your browser

 Patriarh Bartolomej: Amoris laetitia nas spominja na Božje sočutje


»Amoris laetitia nas najprej in predvsem spominja na Božje usmiljenje in sočutje, in ne le na moralna pravila in kanonične predpise ljudi.« Konstatinopelski ekumenski patriarh je te besede zapisal v komentarju k posinodalni apostolski spodbudi papeža Frančiška. »Ko govorimo o Bogu«, opaža Bartolomej, »je opisni jezik, ki ga uporabljamo, ljubezen. In ko govorimo o ljubezni, je temeljna razsežnost, ki ji jo pripisujemo, Božja. Zato apostol Ljubezni Boga opiše kot ljubezen... Amoris laetitia dotika srčike ljubezni in družine kot se dotika srca vsakega človeka, ki je rojen na ta svet. In sicer zato, ker najbolj občutljive teme družinskega življenja odsevajo najbolj temeljna vprašanja sorodstva in občestva. Ne glede na to, ali zadevajo izzive zakona in ločitve ali celo spolnosti in vzgoje otrok, vse so zelo izbrani in dragoceni koščki svete skrivnosti, ki jo imenujemo življenje.«
 
Več na...

Kardinal Farrell: Po Amoris laetitia govori Duh

 

Katoliški prelat, ki ga je papež Frančišek nedavno imenoval tako za kardinala kot za voditelja dikasterija za laike, meni, da je papeževo apostolsko spodbudo navdihnil Sveti Duh in načrtuje, da bo to temeljni dokument, kateremu bo sledil njegov oddelek…»Iskreno ne vidim, iz kakšnih razlogov in zakaj nekateri škofje menijo, da morajo ta dokument razlagati... Prepričan sem, da je papež spregovoril.« »Menim, da je dokument Amoris laetitia zvest cerkvenemu nauku in učenju.« »Vsebuje nauk Familiaris Consortio Janeza Pavla II., to trdno verjamem.«

Več na...

Vabljeni k podpisu: Mama, oče in otroci


Vabimo vas k podpisu evropske pobude Mama, oče in otroci. Namen pobude je zaščita družine v evropski zakonodaji. Povabite k podpisu tudi svoje sorodnike, prijatelje in znance.
 

Obrazec za zbiranje podpisov

Na povezavi: http://www.mumdadandkids.eu/ lahko oddate podpis v elektronski obliki.


Čas za podpis se izteka (11. december 2016)!

 

Več na...

Francoska cenzura za zagovornike življenja

 

Francoski škofje so izredno zaskrbljeni zaradi novega zakona, ki so ga na predlog socialistov sprejeli francoski poslanci. Zakon prepoveduje kakršen koli vpliv na ženske, ki se odločajo za opravljanje splava in uvaja stroge omejitve za spletne objave, tudi če so te ženskam v stiski pripravljene le prisluhniti. Pravniki sicer vidijo precejšnjo težavo v razlikovanju med poskusom preprečevanja splava in svobodo mnenja, Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu pa je v eni svojih razsodb jasno poudarilo, da so upravitelji spletnih strani proti splavu lahko kaznovani le v primeru, če pozivajo k nasilju ali žalijo tiste, ki opravljajo umetno prekinitev nosečnosti.

Več na...

Kako nam advent pomaga v težavah

 

»Tisti, ki vidijo le meje, se čutijo izgubljene v brezčutnem vesolju. Živijo življenjski stil obupanca. Tisti, ki vidijo meje kot možnosti, ki jih je mogoče preseči, živijo življenjski stil upajočega. Resnično svobodo najdemo v ljudeh, ki sledijo temu, kar je filozof Paul Ricoeur imenoval ‘hrepenenje po možnem’« (Susan Muto, Blagoslovi, ki nam pomagajo biti). Ko vstopamo v december in nas ta vodi k praznovanju Kristusovega rojstva, smo povabljeni, da postanemo ljudje adventa, da ta sveti čas izkusimo s »hrepenenjem po možnem«. Na kratko, spominja nas, naj živimo v upanju.

Več na...

Duhovna posvojitev nerojenega otroka

 

Z molitvijo lahko posvojite nerojenega otroka, ki ga morda sploh ne poznate in ga morda nikoli ne boste spoznali, a mu boste z molitvijo rešili življenje.»V tem svetem letu usmiljenja smo s to pobudo želeli storiti še zadnje dejanje usmiljenja,« je pojasnila Katarina Nzobandora iz Zavoda Živim in izrazila veselje, »ker prihajajo pozitivni odzivi. Veliko ljudi se vključuje v to molitev.« Molitev deluje tam, kjer mi ne moremo – v srcu mame, ki je v stiski in morda ravno zdaj premišljuje o umetnem splavu. Na tak način bi »pomagali mamam, da bi se odločile za življenje.

Več na...

Molitveni nameni za mesec december


V letošnjem decembru so predvideni naslednji molitveni nameni:

Splošni: za konec pohujšanja otrok – vojakov

Da bi bilo pohujšanje otrok – vojakov izbrisano s sveta.

Za evangelizacijo: za vnovično odkrtije lepote evangelija

Da bi evropski narodi znova odkrili lepoto, dobroto in resnico evangelija, ki v življenje prinaša veselje in upanje.

Slovenski: za duhovno doživet božič

Da bi božič sprejemali predvsem kot praznik naše vere in duhovnega veselja zaradi učlovečenja Božjega Sina.

Več na...
Pred nami je mesec, ko bo v ospredju pričakovanje.

Pričakovanje rojstva Jezusa.

Kdo/Kaj pa Jezus sploh je?

Malo dete v jaslih. Odrešenik. Moj prijatelj. Učitelj. Zdravnik.

 
18 različnih ljudi.
18 različnih pogledov na Jezusa.
18 adventnih dni.
18 kratkih filmčkov.

Vse to vsak adventni ponedeljek, sredo, petek in nedeljo na spletni strani Pridi.com, Facebooku, Youtubu in Exodus TV. #deliJezusa
 
Pridruži se, spoznaj Jezusa in nam še ti povej, kdo/kaj je Jezus zate.
 
Ekipa #deliJezusa

 
Več na...

Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitiaJezus vnovič vzpostavlja Božji načrt in ga vodi k dovršitvi

64. »Jezusov zgled je vzorec za Cerkev. (...) Svoje javno delovanje je začel z znamenjem, ki ga je naredil na svatbi v Kani (prim. Jn 2,1-11). (...) Preživljal je vsakdanje trenutke prijateljstva z Lazarjevo družino in z njegovima sestrama (prim. Lk 10,38) ter s Petrovo družino (prim. Mt 8,14). Slišal je jok staršev zaradi njihovih otrok, jim vrnil življenje (prim. Mr 5,41; Lk7,14-15) in tako razodel pravi pomen usmiljenja, ki vključuje ponovno vzpostavitev zaveze (prim. Janez Pavel II., Okrožnica Bog, bogat v usmiljenju, 1981, 4). To se jasno vidi v srečanjih s Samarijanko (prim. Jn 4,1-30) in s prešuštnico (prim. Jn 8,1-11), v katerih se prebudi zaznavanje greha spričo zastonjske Jezusove ljubezni.«
 
65. Učlovečenje Besede v človeški družini v Nazaretu s svojo novostjo pretrese človeško zgodovino. Poglobiti se moramo v skrivnost Jezusovega rojstva, v Marijin „da“ ob angelovem oznanjenju, ko je bila v njenem naročju spočeta Beseda; tudi v Jožefov „da“, ki mu je dal ime Jezus in skrbel za Marijo; v praznovanje pastirjev ob jaslih; v čaščenje modrih z vzhoda; v beg v Egipt, pri katerem je Jezus deležen bolečine svojega v izgnanstvo poslanega in ponižanega ljudstva; v Zaharijevo pobožno pričakovanje in v veselje, ki spremlja rojstvo Janeza Krstnika; v obljubo, ki se je za Simeona in Ano izpolnila v templju; v začudenje pismoukov, ko so slišali modrost dečka Jezusa. In potem moramo razmišljati o življenju dolgih trideset let, ko si je Jezus služil kruh z delom svojih rok, ponavljal molitve in živel po verskem izročilu svojega ljudstva ter se izobraževal v veri svojih očetov, dokler ni obrodila sad v skrivnosti kraljestva. To je skrivnost božiča in Nazareta, skrivnost, polna družinskega duha! Gre za skrivnost, ki je tako zelo očarala Frančiška Asiškega, Terezijo Deteta Jezusa in Karla Foucaulda (Charles de Foucauld) in iz katere pijejo tudi krščanske družine, da bi obnovile svoje upanje in veselje.     
 
66. Zaveza ljubezni in zvestobe, iz katere živi sveta družina v Nazaretu, osvetljuje počelo, ki oblikuje vsako družino in jo usposablja, da se bolje sooča z neljubimi pripetljaji v življenju in zgodovini. Na tej osnovi lahko postane vsaka družina – tudi v svoji šibkosti – luč v temi sveta. »Tu se učimo, kako naj družina živi. Nazaret naj pove, kaj je družina; kaj njena skupnost ljubezni, kaj njena resna in preprosta lepota in njen posvečeni in nedotakljivi značaj; naučimo se, kako blagodejna in nenadomestljiva je vzgoja, ki jo dobimo v družini; naučimo se, kako velika je njena vloga na družbenem področju« (Pavel VI., Govor v Nazaretu, 5. januar 1964).
 
 
 
                                                                       Radost ljubezni, čl. 64-66

Božja beseda


3. adventna nedelja 

 
»Slepi spregledujejo, hromi hodijo, gobavi so očiščeni, gluhi slišijo, mrtvi so obujeni.« (Mt 11,5)

Iz 35,1-6a

Ps 146

Jak 5,7-10

Mt 11,2-11


 

Več na...

Duhovnost

Oglejte si!


Jezus je pogumen
Jezus je ogenj
Jezus je okulist


Molitev


Ko Te pokličem,
se odzoveš.
Ko Te začutim,
me poljubiš.
Neopazno,
s poljubom
Tvoje materinske zvestobe.
Ko Te potrebujem,
me uslišiš,
Ti, Devica, zvezd Kraljica,
Mati vseh otrok na zemlji.
Ko Ti pojem,
v milini podarjam solze sreče.
Tvoje oči me gledajo
in srce posluša.
Marija, rada Te imam!

 

iz molitvene revije Magnifikat

Prijava, odjava na: [email protected]
 


This email was sent to [email protected]
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Urad za laike · ciril metodov trg 4 · Ljubljana 1000 · Slovenia

Email Marketing Powered by MailChimp