E-novice 40-2016

E-novice 40, leto 2016              http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/
View this email in your browser

 Papež Frančišek: Vera je srečanje z Jezusom


Krščanska vera ni ne teorija ne filozofija, je srečanje z Jezusom. Da bi ga zares srečali, pa se moramo podati na pot. In sicer s tremi držami: biti čuječi v molitvi, delavni v ljubezni in radostni v hvaljenju. Tako je poudaril papež Frančišek med homilijo, ko je v ponedeljek zjutraj, na začetku adventnega časa, daroval sveto mašo v kapeli Doma sv. Marte. Prav milost, da bi srečali Jezusa, je namreč tista, ki si je v adventu želimo. V tem obdobju leta nam liturgija tudi predstavlja številna srečanja z Njim: z Materjo v njenem naročju, s sv. Janezom Krstnikom, s pastirji, s tremi kralji. To nam pove, da je advent čas hoje, da bi šli naproti srečanju z Gospodom, oziroma čas, ko ne smemo biti pri miru.
 
Več na...

Janez Krstnik: Spreobrnjenje ni o vas

 

Bog pošilja Kristusa, ki daje svoje življenje za vsakega izmed nas. To, in edino to, daje svetu življenje. Za to si ne moremo prizadevati. Dano je. Tega ne moremo zaslužiti. Zastonj je. Ne gre za to, kaj bomo mi dobili. Gre za to, kaj on daje. Božje poti so popolnoma v nasprotju s tem, kar pričakujemo mi, morda celo s tem, kar si zaslužimo. So v nasprotju s tem, kako izkušamo življenje. »Povej mi, kaj naj storim.« In namesto tega me nežno usmeri k bližnjemu. Usmeri me nad to, kar sam pričakujem.

Več na...

Obredi, ki nam pomagajo vstopiti v advent


Advent je bil zame vedno najljubši čas leta – čakanje, pričakovanje, tema, ki hrepeni po luči. Toda, če nisem pozorna, še posebno kot mama, mi priprave na praznike prelahko zatemnijo svetost tega obdobja. V prvih letih svojega zakona, se spominjam, da sem ob božiču začutila, da sem nekaj zamudila – tako sem bila zaposlena z delom in zaposlena, da svojega srca nisem pripravila... Po teh letih, ko sem ob božiču čutila duhovno pomanjkanje in ne veselje, sem postala odločena, da bom našla način, kako svoje srce v tem obdobju naučiti, da bo odprto in dovzetno za prihajajočega Kristusa.

Več na...

Izbrati odpuščanje celo ko pride do splava

 

Ko sem v višjem letniku fakultete ugotovila, da sem noseča sta me prešinili dve misli: 1. mojega življenja je konec in 2. nihče ne sme izvedeti za to. Čeprav me boli, ko pogledam svojo osemletno hčer, njene velike in radovedne modre oči, njene valovite svetle lase, je bil splav ena izmed prvih možnosti, na katere sem pomislila – in to kljub dejstvu, da sem bila vedno za življenje. Nikoli nisem v resnici razumela, kaj pomeni obdržati otroka in prvič sem videla, kako nenačrtovana nosečnost spremeni način, na katerega ženska razmišlja. Bila sem tako panična, obupana in polna strahu, da je bila edina misel to, kako rešiti sebe.

Več na...

Rocco Buttiglione o dvomih kardinalov

 

Rocco Buttiglione, odličen poznavalec učenja Janeza Pavla II., podaja svoj odgovor na »dvome«, ki so jih glede interpretacije Frančiškove posinodalne spodbude – glede podeljevanja zakramentov ponovno poročenim ločenim – javno izpostavili štirje kardinali...Nova partnerska zveza je po Buttiglionejevem mnenju rana, resna rana moralni kreposti osebe... A ta huda rana ni vedno smrtna rana. Čeprav okoliščine ne spremenijo narave dejanja, lahko spremenijo sodbo glede odgovornosti osebe.

Več na...

Zakaj papež hvali film Babettino kosilo?

 

V nedavnem intervjuju papež Frančišek znova omenja svoj najljubši film, Babettino kosilo, iz leta 1987. Danski film je omenil, ko je spregovoril za Avenire, in ga izpostavil, ko je odgovarjal na vprašanja o tistih, ki so kritizirali njegova ekumenska prizadevanja. Papež Frančišek je rigidno vedenje tistih, ki nasprotujejo njegovim ekumenskim naporom, primerjal strogim meščanom prikazanim v Babbettinem kosilu. To ni prvič, da se je papež skliceval na svoj najljubši film. Omenil ga je tudi v Amoris laetitia, s čimer je Babettino kosilo postal verjetno prvi film, ki je sploh bil kdaj omenjen v papeškem dokumentu.

Več na...

K papežu s tremi snemalniki


Andrea Tornielli  je kot novinar s štirimi zadnjimi papeži naredil številne intervjuje in o njih napisal knjige. Buenosaireškega kardinala Bergoglia je poznal in spremljal njegovo delo že veliko let pred tem, ko je postal papež, tako je že kmalu po konklavu napisal knjigo Papež Frančišek. Ko je papež Frančišek napovedal leto usmiljenja, ga je zaprosil, ali bi bil pripravljen, da bi napisala intervju na to temo. »Sprva papež ni bil navdušen, dobil sem negativen odgovor,« je povedal Tornielli. »Vztrajal sem, povedal sem mu, da želim snovati intervju samo na temo usmiljenja. Pristal je tudi zaradi moje vztrajnosti, intervju je pregledal, popravil in na koncu je bil zadovoljen.«

Več na...
Pred nami je mesec, ko bo v ospredju pričakovanje.

Pričakovanje rojstva Jezusa.

Kdo/Kaj pa Jezus sploh je?

Malo dete v jaslih. Odrešenik. Moj prijatelj. Učitelj. Zdravnik.

 
18 različnih ljudi.
18 različnih pogledov na Jezusa.
18 adventnih dni.
18 kratkih filmčkov.

Vse to vsak adventni ponedeljek, sredo, petek in nedeljo na spletni strani Pridi.com, Facebooku, Youtubu in Exodus TV. #deliJezusa
 
Pridruži se, spoznaj Jezusa in nam še ti povej, kdo/kaj je Jezus zate.
 
Ekipa #deliJezusa

 
Več na...

Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitiaJezus vnovič vzpostavlja Božji načrt in ga vodi k dovršitvi

61. Nasproti tistim, ki so prepovedovali zakon, Nova zaveza uči: »Kajti vse, kar je ustvaril Bog, je dobro in ničesar ne smemo zametavati, le da to s hvaležnostjo uživamo« (1 Tim 4,4). Zakon je Gospodov »dar« (prim. 1 Kor 7,7). Ob tem pozitivnem ovrednotenju je hkrati zelo poudarjeno varovanje tega božanskega daru: »Zakon naj spoštujejo vsi in postelja naj ostane neomadeževana« (Heb 13,4). Ta Božji dar vključuje spolnost: »Ne odtegujta se drug drugemu« (1 Kor 7,5).
 
62. Sinodalni očetje so spomnili, da Jezus, sklicujoč se »na izvirni namen človeškega para, potrjuje neločljivo zvezo med možem in ženo, ko pravi: »Mojzes vam je zaradi vaše trdosrčnosti dovolil ločiti se od svojih žená, od začetka pa ni bilo tako« (Mt 19,8). Neločljivosti zakona (»Kar je torej Bog združil, tega naj človek ne loči«; Mt 19,6) ne smemo razumeti predvsem kot človeku naložen »jarem«, temveč kot »dar« ljudem, združenim v zakonu. (...) Na ta način Jezus pokaže, kako Božja ljubeznivost vedno spremlja pot ljudi, ozdravlja otrdela srca in jih spreminja s svojo milostjo ter jih po poti križa usmerja k njihovemu izvoru. Evangelij jasno pokaže Jezusov zgled, ki je širil oznanilo o zakonu kot polnosti razodetja, ki vnovič vzpostavlja prvotni Božji načrt« (prim. Mt 19,3).
 
63. »Jezus, ki je vse spravil s seboj, je privedel zakon in družino v njuno prvotno stanje (prim. Mr 10,1-12). Kristus je odrešil zakon in družino (prim. Ef 5,21-32) in ju ponovno vzpostavil po podobi Svete Trojice, to je skrivnosti, iz katere izhaja vsaka prava ljubezen. Zakonska zaveza, ki je bila ustanovljena ob stvarjenju in razodeta v odrešenjski zgodovini, prejema polno razodetje svojega pomena v Kristusu in njegovi Cerkvi. Zakon in družina prejmeta od Kristusa po njegovi Cerkvi potrebno milost, da pričujeta za Božjo ljubezen in živita kot občestvo. Evangelij družine sestavlja svetovno zgodovino od stvarjenja človeka po Božji podobi in podobnosti (prim. 1 Mz 1,26-27) do dovršitve skrivnosti zaveze v Kristusu ob koncu časov z Jagnjetovo svatbeno gostijo (prim. Raz 19,9)«.

 
 
                                                                             Radost ljubezni, čl. 61-63

Božja beseda


2. adventna nedelja 

 
»On, ki pride za menoj, vas bo krstil v Svetem Duhu in ognju.« (Mt 3,11).

Iz 11,1-10

Ps 72

Rim 15,4-9

Mt 3,1-12


 

Več na...

Duhovnost

Oglejte si!


Rešena iz pekla, Ania Goledzinowska (predavanje na Nikodemovih večerih)


Molitev


Če hočeš hoditi
za Zvezdo,
se ne oziraj
nazaj!
Za teboj
je tema,
pred teboj
je Luč –
Luč zvezde.
Bog jo je ustvaril
zate.
Če hočeš najti Gospoda,
pojdi k Njemu,
potrkaj
na Njegovo srce.
Pred teboj
so vrata,
za vrati
te čaka Oče,
ki te je ustvaril
zase.

 

iz molitvene revije Magnifikat

Prijava, odjava na: [email protected]
 


This email was sent to [email protected]
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Urad za laike · ciril metodov trg 4 · Ljubljana 1000 · Slovenia

Email Marketing Powered by MailChimp