Zadeva: E-novice 40
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 16. 10. 2018 12:00
Za: [email protected]

Spoštovani,

Pred vami je 40. številka E-novic.

Jesenski srečanji članov ŽPS in drugih župnijskih sodelavcev bosta potekali v soboto, 10. novembra (za člane ŽPS iz I. in III. arhidiakona oz. dekanij: Ljubljana-Center, Ljubljana-Moste, Ljubljana-Šentvid, Ljubljana-Vič/Rakovnik, Kamnik, Domžale, Litija, Zagorje) in v soboto, 24. novembra  (za člane ŽPS iz II. in IV. arhidiakonata oz. dekanij: Radovljica, Kranj, Šenčur, Tržič, Škofja Loka, Vrhnika, Cerknica, Ribnica, Grosuplje).

Srečanje bo potekalo v Zavodu sv. Stanislava, od 9.00 do 13.00. Program srečanja bo vključeval predavanje p. dr. Mirana Špeliča OFM o življenju prve Cerkve in razvoju posameznih služb v Cerkvi.

V drugem delu srečanja bo sledilo praktično usposabljanje članov ŽPS in drugih župnijskih sodelavcev, ki v župniji opravljajo posamezne cerkvene službe, zato vas prosimo, da na srečanje povabite tako člane ŽPS kot tudi župnijske sodelavce, ki v župniji opravljajo posamezne službe. Na voljo bodo skupine za naslednje službe v Cerkvi: izredni delivec obhajila, bralec Božje besede, pevec, mežnar, ključar, krasilec, katehist, tajnik ŽPS, voditelj župnijske skupine, član župnijske karitas.

Vabljeni, da se nam pridružite!

Lep dan in vse dobro želim, dr. Mojca Bertoncel, Škofijski urad za laike Nadškofije Ljubljana

 

Vabljeni, da Uradu za laike sledite tudi na Instagramu in na Facebook strani.

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10
 

E-novice 40-2018

E-novice 40, leto 2018  http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/

 

Papež Frančišek razglasil sedem novih svetnikov

Na Trgu sv. Petra v Vatikanu se je v nedeljo zbralo več deset tisoč romarjev in vernikov, ki so zavzeto sodelovali pri slovesni razglasitvi sedmih blaženih za svetnike. Novi svetniki so: papež Pavel VI., Oskar Romero, Frančišek Spinelli, Vincencij Romano, Marija Katarina Kasper, Nazarija Ignacija sv. Terezije Jezusove in Nuncij Sulprizij. V homiliji je sveti oče približal dejstvo, da so svetniki dokaz tega, da je Božja Beseda živa Beseda, ki zmore preobraziti človekovo življenje. Glavnino svojega nagovora je oprl na evangeljski odlomek, ki govori o Jezusovem srečanju z bogatim mladeničem.

Več na...

 

 

 

Odstraniti človeško življenje ni človeško

Sredina kateheza je bila namenjena peti zapovedi ‘Ne ubijaj’. Papež Frančišek je poudaril, da odstraniti človeško življenje, ki se poraja, ni človeško dejanje. Kako je lahko zdravilno, civilno ali človeško neko dejanje, ki odpravlja življenje, ki je nedolžno in nezaščiteno v svojem porajanju? Ni namreč pravično odstraniti človeškega življenja, čeprav je majhno, da bi rešili problem. »To je, kakor najeti morilca«, je poudaril papež. 

Več na...
 

Migracije, vzgoja za svobodo, sanje 

Ustrezno spremljanje pomeni mlade poslušati z odprtim srcem in s konkretnim zanimanjem, s spodbujanjem poguma in upanja, skrbjo zanje v vsakem življenjskem obdobju. Pred sovraštvom, nasiljem, pokvarjenostjo, vojno, ki so zelo razširjeni po svetu, mladi doživljajo eksistencialno fragmentacijo. Cerkev mora spremljati in sprejemati mlade, spodbujati njihovo svobodo in odgovornost. Izziv Cerkve je stopiti naproti mladim, se z njimi srečati in jim ponuditi ideale vere, ki se živijo konkretno

Več na...
 

Izjava Komisije Pravičnost in mir 

Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK) zaskrbljeno spremlja sprožitev sodnega procesa proti dr. Tadeju Strehovcu, tajniku Slovenske škofovske konference, ki je obtožen, da je s podporo katoličanom, ki so molili za nerojene otroke, ter s svojim zagovarjanjem katoliškega nauka o splavu zagrešil kaznivo dejanje sovražnega govora proti tistim, ki imajo splav za moralno dopustno ali celo povsem sprejemljivo dejanje.

Več na...

Sinoda mladih: Bog ima čas

Nadškof Cvikl, ki se udeležuje sinode mladih, je povedal, da so udeleženci sinode že krepko zakorakali v drugi del zasedanja. V prvem delu so opazovali mlade v položajih, v kakršnih živijo, v drugem delu pa premišljujejo o tem, kaj pomeni biti mlad kot blagoslov, dar, priložnost. Tudi Jezus je bil mlad in je mlade vabil, da bi šli za njim. Ni jih vabil zato, da bi jim nekaj vzel, ampak da bi jim dal, da bi njihovo življenje lahko obrodilo bogate sadove.

Več na...
 

Spremljati z empatijo, oskrbeti rane  

Poznati Jezusa Kristusa in njegovo pot proti toku, je spodbuda za pričevanje, ki so ga mladi poklicani ponesti v svet. To dokazujejo mnogi, ki so postali »ambasadorji življenja« v tistih državah, kjer življenje ogrožajo zakoni, ki mu nasprotujejo. In tudi tisti, ki v vojnah in stalnih napetostih opravljajo »poslanstvo biti sol, luč in kvas« za družbo, so povedali sinodalni očetje. Umetnost duhovnega spremljanja in razločevanja je torej nenadomestljiva, vendar pa ne sme biti izključna pravica duhovnikov in posvečenih. 

Več na...
 

Povabilo k moltivi za p. Tadeja Strehovca  

Koordinacijski odbor »Mi ne sodimo, mi pomagamo!«, vabi k molitvi v podporo dr. Tadeju Strehovcu na sodnih obravnavah ter v podporo shodom. Svete maše in nočne adoracije bodo potekale sedem sobot zapored v kapeli na Viču, v Ljubljani, od 13. 10. 2018 do 24.11.2018. Torej: 13.10., 20.10., 27.10., 3.11., 10.11.,17.11. in 24.11.2018. Vsakokrat je začetek molitve na Viču v kapeli s sveto mašo ob 21. uri ter celonočnim češčenjem do 6.00 zjutraj. 

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Etična vzgoja otrok

264. Starševska vloga zajema vzgojo volje in razvijanje dobrih navad ter čustvenih nagnjenj k dobremu. To pomeni, da obnašanje, ki se ga je treba naučiti, in nagnjenja, ki jih je treba razviti, prikažemo kot nekaj zaželenega. Vendar gre vedno za proces, ki napreduje od nepopolnega proti popolnejšemu. Želja, da bi se prilagodili družbi, ali navada, da se odpovemo takojšnji zadovoljitvi, da se podredimo nekemu pravilu ter si zagotovimo dobro skupno življenje, je že sama v sebi vrednota, ki poraja notranjo pripravljenost, da bi potem prišli do višjih vrednot. Moralno vzgojo moramo uresničevati vedno z dejavnimi metodami in vzgojnim dialogom, ki upošteva rahločutnost in govorico, ki sta lastna otrokom. Poleg tega je potrebno, da se ta vzgoja odvija induktivno, to je tako, da otrok lahko sam odkrije pomen določenih vrednot, načel in pravil, namesto da mu jih starši vsilijo kot resnice, na katere ni ugovora.

 

265. Za pravilno ravnanje ni dovolj, da »ustrezno presojamo«, ali da čisto jasno vemo, kaj moramo narediti, čeprav je to prvenstveno. Pogosto smo v svojih dejanjih nedosledni, četudi imamo zelo trdna načela. Naj nam naša vest daje še tako gotovo moralno sodbo, imajo pogosto druge stvari večjo privlačno moč, če ne pridemo do tega, da se dobro, ki  ga dojemamo z razumom, v nas ne ukorenini kot globoko čustveno nagnjenje. Če se to zgodi, ima v nas veselje nad dobrim večjo težo kot druge privlačnosti, in nas to vodi k spoznanju, da je to, kar dojemamo kot dobro, tudi za nas tu in zdaj dobro. Učinkovita etična vzgoja pomeni, pokazati človeku, kako zelo je zanj samega koristno, da dela dobro. Navadno je danes brez učinka, če zahtevamo kaj, kar zahteva napor in odpoved, če jasno ne pokažemo koristi, ki jo imamo od tega.

 

                                                                      Radost ljubezni, 264-265
 
 

Božja beseda

 

29. nedelja med letom, misijonska nedelja

 

»Sin človekov ni prišel, da bi mu stregli, ampak da bi stregel in dal svoje življenje v odkupnino za mnoge.« (Mr 10,45)

 

Iz 53,10-11;

Ps 33;

Heb 4,14-16;   

Mr 10,35-45

 

Več na...

 

Duhovnost

 

Oglejte si!

 

Molitev

 

Gospod, kar hočeš ti, naj se zgodi,

kód hočeš ti, naj moj korak hiti,

srce le tvoje volje si želi.

 

Gospod, kot hočeš ti, je meni prav,

te za račun ne bom povpraševal,

last tvoja sem in vedno bom ostal.

 

Vse, kar imam, je tvoje roke dar.

Naj vse porabim le za sebe mar?

Prejemati, dajati – kakšen čar!

 

Gospod, čeprav se tebi izročim

in to samo, kar hočeš ti, storim,

od svojega prav nič ne izgubim,

 

saj prostovoljno sem se ti predal

in šele, ko dodobra sem spoznal,

da s tem življenju bom vsebino dal.

 

Mineva čas, siví, odpada las,

vse bolj razločen večnosti je glas –

ko stopim tja, naj tvoj uzrem obraz.

 

iz molitvene revije Magnifikat

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]