Zadeva: E-novice 40
Od: Urad za laike LJ <[email protected]>
Datum: 21. 11. 2017 12:31
Za: [email protected]

Spoštovani,

pred vami je 40. številka E-novic.

Lep dan in vse dobro želim, Mojca Bertoncel

 

Sporočilo ni pravilno prikazano? Kliknite za ogled na spletu.

E-novice 10

E-novice 40-2017

E-novice 40, leto 2017 http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/
 

 

Papež Frančišek: Maša je molitev, je srečanje z Gospodom 


Papež Frančišek je med sredino splošno avdienco govoril o sveti maši kot molitvi. Maša je namreč molitev. In še več: je »najizvrstnejša, najvišja, najplemenitejša in istočasno najbolj konkretna molitev«. Je »srečanje ljubezni z Bogom po njegovi besedi ter po Jezusovem telesu in krvi«. Je »srečanje z Gospodom«. A kot je papež dejal na začetku kateheze, je najprej treba odgovoriti na neko vprašanje. Kaj je pravzaprav molitev? In odgovoril: »Molitev je predvsem »pogovor, je osebni odnos z Bogom. Človek je bil ustvarjen kot bitje, ki je v osebnem odnosu z Bogom, ki najde svojo polno uresničitev samo v srečanju s svojim Stvarnikom. Pot življenja vodi v dokončno srečanje z Gospodom.«

Več na...

 

 

          Adventna akcija#DeliJezusa

              Pride kmalu, :-)

 

 

 

Praznik Darovanja Device Marije

Ko je Marija dopolnila tri leta, sta jo starša Joahim in Ana pripeljala v tempelj, da bi izpolnila zaobljubo, ki sta jo bila naredila v času pred Marijinim rojstvom. Joahim in Ana sta bila namreč dolgo časa brez otrok, tako da bi jih, naravno gledano, sploh ne mogla več imeti. Podobno kot Ana, mati preroka Samuela, o kateri beremo v Prvi knjigi kraljev, je tudi Joahimova žena goreče molila, da bi dobila otroka; obenem pa se je zaobljubila, da ga bo darovala službi v templju. Molitev je bila uslišana in zdaj je bila obljuba izpolnjena.

Več na...
 

Kaj je utrdilo moj zakon? 

Večer je. Pozno je! Utrujena in jezna sem, da v »normalnem času« nisem uspela narediti vsega, kar sem si zadala. Razburjena sem, jezna in iščem krivca. In kdo bi bil bolj primeren kot moj mož? Če bi prišel domov ob razumni uri, bi lahko vse naredila. Toda namesto zvoka ključa v ključavnici, sem dobila sms sporočilo: »Danes bom pozen.« Ko torej zaslišim njegove korake po stopnicah in pogledam na uro, se želim z njim skregati ali pokazati vsaj užaljen obraz, mu našteti cel seznam ... In točno to sem počela, dokler se ni zgodilo naslednje.

Več na...
 

Teden zaporov pod geslom: Trudim se 

Smo v tednu zaporov (od 19. do 25. novembra 2017), ki se po vsem svetu vsako leto obhaja v okviru katoliške Cerkve in drugih krščanskih cerkva ter skupnosti. Letošnji začetek tedna zaporov sovpada tudi s 1. svetovnim dnevom ubogih, ki ga je razglasil papež Frančišek. Namen tedna zaporov je, da bi se kristjani zavedali potreb zapornikov in njihovih družin, žrtev kaznivih dejanj, zaposlenih in vseh drugih, ki skrbijo za zapornike. Naslov letošnjega tedna zaporov je »Trudim se«. V tednu zaporov stojimo v molitvi z vsemi, ki vztrajajo v upanju, da bi spoznali, da jih Bog ljubi, in imeli vero ter pogum, da bi se trudili za novo življenje.

Več na...

Zakaj so tašče bolj dar kot breme?

Stoletja že iz priženjenih oz. primoženih sorodnikov nastaja mnogo šal, še posebno tistih, ki zadevajo tašče in taste. V številnih parih slednje imenujejo za zmaje, le če imate srečo za »mame« in »očete«. Številni pari izkušajo milijone problemov in čustev, ko se učijo, kako se obnašati z družino drug drugega. … Za vse tiste, ki niso prepričani, da so njihovi novi sorodniki blagoslov in ki nimajo zelo harmoničnih odnosov s sorodniki svojega zakonca, imamo v nadaljevanju predstavljenih še več razlogov, da sprejmejo ta dar. 

Več na...
 

Nikodemovi večeri na temo sinode mladih 

Nikodemovi večeri se osredotočajo na vsebino škofovske sinode mladih »Mladi, vera in razločevanje poklicanosti«. V štiri tematskih večerih od 20. do 23. novembra 2017 (vsak dan ob 19.30 v dvorani Teološke fakultete v Ljubljani) bodo z gosti predstavili naslednje sklope: refleksija stanja v Cerkvi na področju spremljanja mladih; okolje in njegovi vplivi na mlade; osnove duhovnega spremljanja mladih kot pomoč pri razločevanju poklicanosti ter kako izbrati pravi poklic in se usposobiti za bodočo zaposlitev. Več informacij na www.skam.si.

Več na...
 

Klic dobrote in teden karitas  

Letošnji Teden Karitas bo potekal od ponedeljka, 27. novembra 2017, do nedelje, 3. decembra 2017, pod geslom »Kje sem doma?«. Geslo Tedna Karitas spodbuja k razmisleku o domu. Toplino doma potrebujejo tudi številne družine v stiski v Sloveniji. Največ, kar jim lahko poklonimo je sprejetost, razumevanje in varnost. Skupaj s toplino besed pa Karitas lahko pomagajo ranljivim družinam le z darovi. Sredstva za več kot 20.000 družin v stiski bomo zbirali na dobrodelnem koncertu Klic dobrote, ki bo v sredo 29.11.2017, ob 20.00 v dvorani Golovec v Celju, in tudi na različnih lokalnih dogodkih in manjših koncertih. 

Več na...
 


Radost ljubezni
slovenski prevod posinodalne apostolske spodbude
papeža Frančiška Amoris laetitia

 

Sprejemanje novega življenja 

170. Zaradi napredovanja znanosti lahko danes vnaprej izvemo, kakšne barve las bo imel otrok in zaradi katerih bolezni bo predvidoma trpel v svojem življenju, kajti vse telesne značilnosti tega človeka so že v njegovem embrionalnem stanju navzoče v njegovem genskem zapisu. Vendar samo njegov nebeški Oče, ki ga je ustvaril, ga pozna popolnoma. Samo on pozna tisto, kar je največ vredno, najpomembnejše, saj ve, kdo je ta otrok, kaj je njemu najbolj lastno. Mati, ki ga nosi v svojem telesu, mora Boga prositi za svetlobo, da bi otroka kar najgloblje spoznala in ga pričakovala kot tistega, kar v resnici je. Nekateri starši imajo občutek, da njihov otrok ne prihaja v ravno najbolj ugodnem trenutku. Gospoda morajo prositi, da jih ozdravi in okrepi, da bi tega otroka v polnosti sprejeli, da bi ga mogli pričakovati z vsem srcem. Pomembno je, da otrok občuti, da je pričakovan. Otrok ni neka naša dopolnitev ali izpolnitev osebnih želja. Gre za človeško bitje, ki ima neizmerno vrednost in ga ne sme nihče uporabljati v lastno korist. Ni torej pomembno, ali je to novo življenje za koga koristno  ali ne, ali ima lastnosti, ki ugajajo ali ne, ali ustreza načrtom ali sanjam ali ne. Kajti »otroci so dar. Vsak otrok je edinstven in neponovljiv (…) Otroka je treba ljubiti, ker je otrok: ne zato, ker je lep, ali zato, ker je tak in tak. Ne zato, ker tako misli, kot jaz ali ker uteleša moje želje. Otrok je otrok.« Ljubezen staršev je orodje ljubezni Boga Očeta, ki z nežnostjo pričakujejo rojstvo vsakega otroka, ga brezpogojno sprejmejo in velikodušno objamejo.

171. Vsako nosečnico bi rad prisrčno prosil:  Ohrani veselje, nič naj ti ne vzame notranjega veselja ob materinstvu! Prihajajoči otrok zasluži tvoje veselje. Ne dopusti, da bi bojazni, skrbi, govorjenje drugih ali težave zadušile to srečo, da si Božje orodje za to, da pride na svet novo življenje. Ukvarjaj se s tem, kar moraš narediti in pripraviti, a ne pusti, da te to v celoti prevzame, in prepevaj hvalo kot Marija: »Moja duša poveličuje Gospoda in moj duh se raduje v Bogu, mojem Zveličarju. Zakaj ozrl se je na nizkost svoje dekle« (Lk 1,46-48). Živi to vedro navdušenje sredi nevšečnosti in prosi Gospoda, naj varuje tvoje veselje, da ga boš lahko prenesla na svojega otroka.

Radost ljubezni, 170-171

 
 

Božja beseda

 

Jezus Kristus, kralj vesoljstva

 
»Zakaj lačen sem bil in ste mi dali jesti; žejen sem bil in ste mi dali piti…« (Mt 25,35).


Ezk 34,11-12.15-17

Ps 23

1 Kor 15,20-26.28

Mt 25,31-46

Več na...
 

Duhovnost

 

Oglejte si!

 

  • Darovi milost

Molitev

 

Bom izprosila?

Bom izmolila?

Bom po trpljenju nekoga dobila?

Vem, zaslužila ne bom!

Morda bom prejela kar tako,

iz čiste milosti,

v navalu ljubezni,

zastonj, ...

vsa nebesa!

 

iz molitvene revije Magnifikat

 

Sporočilo je poslano na [email protected]

Prijava, odjava na: [email protected]